We worden momenteel overspoeld met kleine kleuter- en puberegeltjes van tussen de 100 en 300 gram, allemaal te klein om alleen buiten rond te lopen met dit ineens koude weer! De meeste zijn onderkoeld en er slecht aan toe.

Plotselinge kou is funest
Vorige week was het nog 20 graden en deze week kelderde de temperatuur enorm, vooral ’s nachts. Die kou en vooral die plotselinge omslag is funest voor de jonkies. Zij hebben al hun energie nodig om te groeien en uiteindelijk een speklaagje voor de winter op te bouwen. Nu moet die energie volle bak in warm blijven. En dat lukt de meesten niet. 

Wat kun je doen?
– Bel de lokale dierenambulance of egelopvang voor overleg als je overdag of ’s avonds een kleintje alleen ziet rondlopen (of liggen) (er kan altijd meer aan de hand zijn dan alleen de kou).
– Creëer warme, beschutte plekjes in de tuin (een egelhuisje of simpelweg een bak op z’n kant met hooi of zacht stro is prima).
– Zet droge kattenbrokjes en water neer.
Als een egeltje moet wachten om naar een opvang te gaan, leg dan een plastic flesje met warm water als kruikje in de doos en het egeltje daar in een handdoek tegenaan. Het kan alle verschil maken (wel in een doos binnen, want een warme kruik nu buiten is in no-time een koelelement!).

We beginnen en eindigen ermee: overleg met de dierenambulance of egelopvang.