30 april:

Vanavond is Diesel, met een gewicht van 1142 gram uitgezet in het Buytenpark.
Mr. Indy mag in een uitwentuin vast even aan de vrijheid wennen.Hij weegt 1219 gram.

29 april:
Een meneer vond met zijn dochter een egel in het Westerpark, hij was zo aardig om het dier naar de opvang te brengen.
De egel heet Elmo, is een mannetje van 698 gram maar mag veel meer wegen. Verder lijkt hij weinig te mankeren, behalve lange nagels aan zijn voorpoten.
Omdat hij in de wenbak geen brokjes wilde eten hebben we hem voor de zekerheid ook een bakje zacht voer gegeven. Hij voelde warm aan.

Om 16:45 uur werd Natasja gebeld door Priscilla van 10 jaar die al spelend met vriendjes een egel op straat had gevonden. Het was een heel schattig telefoongesprek. Maar omdat ik niet goed kon uitvragen zonder onzekere ‘jaaaa…..neeeeee….weetiknietzogoed…. antwoorden’ te krijgen is Natasja toch maar even naar de opvang gereden. Daar stonden 4 kinderen met een schoenendoos met gaatjes in het deksel, een heleboel gras, zelf erbij geraapte slakken en het deksel van een glazen pot met water. Op dit bedje van liefde trof Natasja een heel klein schattig jong egeltje aan dat er mager uitzag. Behoorlijk schuw (goed) en dunnetjes (niet goed) en verder kon niets aan hem/haar te ontdekken. Ontrollen wilde niet echt lukken maar in de schoenendoos en later in de wenbak ontrolde het wel en ging het ook scharrrelen. Geen uitwendige verwondingen, vlooien, teken, parasieten, longetjes klonken goed, tandjes zagen er goed uit maar Waggel, want zo moest hij/zij/het heten van de kids weigerde te lopen.
Waggel, een mannetje van 325 gram is gevonden tussen Prins Clausschool en Edelsteensingel Zoetermeer.

Charlie Piek is met een gewicht van 720gr uitgezet in het Westerpark. Hanneke, Goochem en Lieve zijn bij het Noord-Aa gebied uitgezet.

27 april:
Natascha S en Mieke hebben vanavond 5 egels uitgezet in het Balijbos.
Dit zijn:
Marshmallow, man, 1199 gr
Mokka, man, 997 gr
Mupke, man, 961 gr
Mickey, man, 1069 gr
Zara, vrouw, 883 gr.

20 april:
Andrei is geëuthanaseerd, zij was erg benauwd, plaste bloed, ze is naar de dierenarts gebracht, deze constateerde dat ze niet kon plassen, de blaas was helemaal vol, ook bleek ze een tumor van de borst te hebben.

14 april:
Vanmiddag bracht Eveline Plompe een egeltje dat ze gevonden had in het Seghwaert
Park. Hij lag op zijn zij en rolde niet op. Bij binnenkomst was hij opgerold en in eerste instantie moeilijk te ontrollen. Verder voelde hij warm aan en was hij hongerig. Het is een ouder schimmelig ietwat mager mannetje van 711 gram, hij is Andrei genoemd. Bij een tweede check vanavond was hij lauw en had hij een diepe flankademhaling.Wel had hij zijn zacht voer op en zijn brokjes half. Hij lag wat meer op zijn
buik, maar maakte ook een alerte indruk door af en toe te proberen er vandoor te
gaan.Hij heeft nu ook een warmtematje in een dubbelhok zodat hij kan
kiezen. Tegen de moeizame ademhaling(zonder pruttel en rochel) heeft hij een medicijn
gekregen.

13 april:

Op 13 april was het dan zover. Swiebertje mocht terug naar de natuur. Het hok waar hij in de opvang in zat, is geadopteerd door groep 8B van de Prins Florisschool. Een aantal kinderen wilden graag bij het uitzetten zijn. Na aangekomen te zijn op het parkeerterrein bij de golfbaan, mocht een van de kinderen het bakje met Swiebertje erin naar de juiste plek brengen.

Die plek hebben we gevonden: niet te ver van het water, onder een aantal omgevallen bomen en tussen heel veel bladeren waar veel insecten leven.Nadat Swiebertje uit zijn transportbakje was gehaald mocht een van de kinderen Swiebertje even vasthouden en met hem op de foto. Dan nog even allemaal op de foto en dan op de grond. Al gauw vond hij een plekje bij een omgevallen boom en verstopte zich onder een boomschors. De kinderen zijn er nog even bij gebleven en toen was het toch echt tijd dat Swiebertje zijn nieuwe leefomgeving ging verkennen.

11 april:
Vanavond zijn Soes, Sproetje en Snowy uitgezet in de Reeuwijkse hout.
Sproet bleef een tijdje zitten maar was even later toch van haar plekje
weggegaan. Snowy ging op zijn gemakje rustig richting braamstruiken. Soes was
nog wat onwennig, maar ging er uiteindelijk ook vandoor.
Vanavond is Amber uitgezet in het Leidschendammerhout. Ze was erg onder de indruk van haar nieuwe omgeving. Snuffelen en snuffelen en nog eens snuffelen.
Omstreeks 12:10 belde een mevrouw : in het hertenparkje aan het Lakpad, naast een fietspad, had zij een wat grotere en ws. gewonde egel aangetroffen. Zij neemt hem in een schoenendoos (een mevrouw onderweg heeft toevallig een schoenendoos bij zich…. héééél handig! ) mee.
Gelukkig is er geen sprake van verwonding. Het is een mannetje van 514 gr. dat véél zwaarder mag wegen. Hij is verzwakt en mager, maar heeft een goede eetlust. Temperatuur is warm.
Hij is Krokus genoemd. Mest wordt bewaard.

9 april:
Vandaag is Doornroosje opgehaald bij de schooltuinen aan de Broekwegzijde. Geslacht onbekend. Met zijn teentje is hij verstrikt geraakt in de luchtwortels van planten. Het leek wel garen, zo sterk. In paniek is de egel gaan worstelen om los te komen en raakte daardoor verstrikt in rozenstruiken. Zijn pootje was vanuit de heup ontwricht. Grote maden kropen in en uit. Karin en Maaike waren zo lief om met hem naar de spoedkliniek te gaan. Doornroosje had een hoge fractuur en maden in de lies. Ze is geëuthanaseerd.
Roxanne is overleden. Ze lag dood in haar hok.

8 april:
Vandaag is er een nieuwe egel van 317 gram binnengekomen uit Pijnacker/Nootdorp.Hij is gebracht door Mw. Brussee.  Hij is klein, onderkoeld, en sleept wat met zijn rechter achterpootje,dit is ook wat dik. Mw.  was bang dat haar honden de egel hadden gebeten, maar we konden geen bijtwonden ontdekken. De egel is Spikey genoemd.

4 april:
Frits is, volgens verwachting, in de vroege morgen overleden.
3 april:
Vanmiddag belde meneer den Adel van Kaageiland: gisteravond werd een ernstig verzwakte egel gevonden, onder de teken. Meneer dacht dat hij in zijn winterslaap was gestoord. Gisteravond kroop/zwalkte het beest nog over de weg.
Het betreft een oud en sterk vermagerd, onderkoeld, en uitgedroogd dier van 536 gr. Hij zou veel meer moeten wegen. Er zaten veel teken op hem, maar Ria had ook de indruk dat deze bezig waren het zinkend schip te verlaten.Voor nu is hij op een warmtemat gelegd en zijn er een stuk of 6 teken verwijderd.
Prognose is slecht. Het dier heet Frits.