31 augustus:
Mieke heeft Peultje ophaald uit de opvang om uitgezet te worden.
29 augustus:
Een hectische morgen.
Karolijn heeft vanmorgen Sippie (gebitsrenovatie) en Quakers (hij zat te gillen in zijn hok en leek erg benauwd) naar Frank de dierenarts gebracht.
Sippie is helaas geeuthanaseerd. Op 2 kiezen na bleek het hele gebit eigenlijk één doffe ellende. Het beestje was verzwakt en had veel pijn waarschijnlijk. Vanmorgen kwam er ook nog taai groen uitvloeisel uit haar neus.
Quakers is inmiddels door Ita opgehaald en weer in zijn kooi geïnstalleerd en heeft een ander antibioticum meegekregen. Hij heeft verder niet meer gegild zei Marion.
Egel Max is vandaag overleden.
Eind van de morgen belde een meneer uit Stompwijk. Zijn hond had gisteren? een moederegel doodgebeten en wrs . ook een jong. Hij had nu 2 baby’s, maar zou gaan zoeken naar de derde. Ze zouden ca. 5 cm. groot zijn. En hadden al een tijdje niks meer gegeten en gedronken.   Het zijn twee jongetjes van 84 gr. en105 gr. Ze waren enorm gulzig en trokken hard aan de spuitjes met ventielslangetjes.  Ze zijn superschattig en actief.  Ze heten heet Bokkie (een bokkende kastanje) en Baroech.
We hebben de vinder gevraagd alert te zijn op hard gefluit/getjilp en hem een spuitje met slangetje met voeding erin meegegeven, mocht hij nr. 3 toch nog vinden. Dan zou hij bellen. De kans hierop is echter klein, want de hond had een enorme kuil gegraven op de plek waar het nest lag…

Om 18.45 belde de meneer uit Stompwijk die de 2 babies had gebracht weer op.
Zijn hond bleef maar in de buurt van het oorspronkelijke nest snuffelen, waarna hij (de meneer) nog 3 verzwakte babies vond! Inmiddels zijn de 3 achtergebleven baby’s herenigd met de eerste 2. In eerste instantie kregen ze venkelthee en vervolgens wat ORS. Nu hebben ze ook al wat melkvervanger op, en je ziet ze bijkomen. Ze waren alledrie wat uitgedroogd, en er liepen wat vlooien overheen. Ze zijn ervoor behandeld. Nu zijn er  2 meisjes en nog 1 jongetje bij !
Mogen ze zich even voorstellen :
Benjamin, jongetje, 109 gram.
Bracha, meisje, 97 gram
Bijou, meisje, 92 gram
Bokkie, jongetje, 84 gram
Baroech, jongetje, 105 gram

28 augustus:

Vanochtend verraste Pikachu ons met 3 baby’s: Pippi, Poppy en Puppy. Volgens ons zijn het allemaal vrouwtjes, want zowel moeder als kroost waren naar ons aan het blazen. Klinkt heel schattig bij zo’n ieniemienie.
Pikachu is met kroost overgebracht naar een gezinshok in de revalidatie.
Een moeder met 3 kinderen bracht egel Sippie,ze hadden hem op straat in Benthuizen (omgeving Kon. Wilhelminalaan) gevonden.
Wij zagen in eerste instantie een zwak en apathisch egeltje. De kinderen van de vindster hadden haar Sippie genoemd omdat ze zo sip was en we moesten echt even kijken of ze nog wel leefde. Echter eenmaal in de opvang bleek deze oudere dame dus een Extreem Pittig Ding, die letterlijk hard van zich afbijt. Ze weegt 525 gram.
Sippie heeft een slecht gebit, , haar tandvlees lijkt enorm ontstoken. Ze heeft afgebroken tandjes en heel veel tandsteen bij de kiezen dus ze zal echt morgen naar de dierenarts moeten voor een gebitsanering. Dit weerhoudt haar er niet van om te proberen je te bijten. En ze bijt hard. We hebben dit toch even als extra waarschuwing op de status gezet. Sippie wenst niet vastgehouden te worden. Dan weten jullie dat…
Verder is ze zeer vermagerd, uitgedroogd, hebben we een teek verwijderd en haar een spray tegen de vlooien die ze had gegeven.  Ze was wat lauw dus ze ligt op een warmte mat.

Coco wordt uitgezet

Mieke heeft vanavond Coco uitgezet in het Bentwoud, samen met de vinders van deze egel.

27 augustus:
Vandaag 5 jonge, prachtige egeltjes uit Leiderdorp, Maartje, Pien, Cilia, Vicky en Pim. Ze waren al enige tijd buiten in de zon op een pad aan het rondlopen. Na een uurtje waren ze daar nog steeds. Gezocht naar mams, maar helaas. Eentje ging al op haar zij liggen. Dus opgepakt en naar Oegstgeest gebracht door de vinder. Daar zijn ze doorverwezen naar ons. De kleintjes zaten werkelijk onder de vlooien, wegen tussen de 105 en 130 gram, niet al te dik en wat uitgedroogd en zijn liefdevol opgenomen . Waarschijnlijk zijn zij zo’n 3,5 à 4 weken.
Vanavond rond 19.45 u ging de telefoon, een mw. uit Leiderdorp. Een egel lag al een paar uur onder de heg, reageerde wel op aanraking, maar liep niet weg. Mevrouw zag wel 4 teken zitten. Erica heeft de egel opgehaald. Hij heet Max, weegt 396 gram, heeft honger, is niet al te dik en wat uitgedroogd, verder niets geks kunnen ontdekken. Er zijn al wel zo’n 40 teken verwijderd, we denken dat er nog meer loskomen  dankzij een antiparasitair druppeltje. Max ligt op een warmtemat, kreeg 3 soorten voer en natuurlijk water.
26 augustus:
Vanmiddag bracht de dierenambulance van Wassenaar een egel hierheen. Het dier was in verzwakte toestand aangetroffen in een achtertuin in Wassenaar.
Hendrik-Jan, groot mannetje van 986 gram , was enigszins vermagerd en had teekjes achter de oortjes. Zijn grootste probleem bleek zijn linker achterpootje, dat er slap en zijwaarts bij hing. Hendrik- Jan is naar de dierenarts gebracht. Deze constateerde  een botbreuk en vervolgens is Hendrik- Jan uit zijn lijden verlost.
25 augustus:
Schegje is vanmiddag geëuthanaseerd. Het ging niet goed met haar pootje. Het pootje was koud, was aan het verschrompelen.
Het is triest voor deze egel maar zo ging het ook niet.
22 augustus:

Zojuist hebben we Jamaica uitgezet in het Westerpark, op een beschut plekje tussen  het kreupelhout.
Ze ging er op een holletje vandoor. Na alle ellende was dit fijn om te zien. Het ga je goed Jamaica!
21 augustus:
Dit is Remy, bij ons destijds ook wel de kale aardappel genoemd, hij had geen stekels en is daarom tijdelijk in een uitwentuin geplaatst. Wat is hij een knapperd geworden! Nu kan hij eindelijk helemaal vrijgelaten worden.

19 augustus:
Daphne is  gebracht. Deze egel is naar Daphne Schippers vernoemd die net zilver had behaald. De egel was schimmelig (zilverig).
18 augustus:
Het eerste moederloze nestje is binnen. Het is een drieling en ze kunnen al zelf eten. Dat scheelt een hoop werk. Ze zijn ca 5 weken oud. Ze zijn in goede conditie, maar wel rijkelijk voorzien van vlooien, teken en een plukje vliegeneitjes.Ze heten, Emma, Bianca en Nancy.
Niet zo’n leuk bericht: de babies van Jamaica lagen alledrie dood in haar hok.Geen idee wat de oorzaak is.
Rocky.  Gevonden in Rokkeveen. Door politie naar Mieke gebracht. Hij had een enorm gat in zijn lijf met maden. Hij is geëuthanaseerd door de spoedkliniek.

17 augustus:
Vandaag heeft Jaqueline v.d Boogaard uit Bergschenhoek een egeltje gebracht. Het
was ondervoed en had een gat achter haar linkeroor waar heel veel viezigheid
uitkwam. Het diertje ademde heel snel en had duidelijk pijn. Het diertje is direct naar de dierenarts gebracht. Die heeft het egeltje geëuthaniseerd omdat het een tumor had achter haar oortje, waarschijnlijk was het dier ook aangereden. Gelukkig hoeft ze verder niet meer te lijden.
Het was een vrouwtje, Blister, 568gr. Gevonden in een nieuwbouwwijk in
Bergschenhoek.16 augustus:
Peer (gister binnengekomen) had wel wat gegeten maar heeft toch nog een infuusje gehad en zit op een warmtemat omdat hij lauw aanvoelde. Gaat niet zo goed.
Edje Goudreinetje en Peach (gister binnengekomen) hebben ORS in hun water gekregen om nog een beetje aan te sterken.
Schegje gaat niet goed. Ze eet niet en poept ook niet. We hebben haar met een spuitje wat Recovery toegediend met haar medicijnen, dat ging er  wel in gelukkig. Maar daar bleef het bij. Ook zij heeft wat ORS in haar water gekregen.
Toen Rianne in de revalidatie Jamaica wilde gaan verschonen, ontdekte ze 3 nog glimmende babies onder moeder. We hebben voorzichtig een handdoek en schone snippers neergelegd. Een omgekeerd hondenmandje hebben we nog even niet gedaan, omdat Jamaica erg in de hoek lag en we bang waren de mand op haar neer te zetten. De ramen van het hok zijn afgeplakt en er hangt een papier met instructies op het hok; Verschonen gebeurd alleen door het medisch team.15 augustus:
Vanmorgen belde de d.a. Oegstgeest of ze om 11:00, 6 egels konden brengen. Het tijdstip gaf ons wel tijd om hokken vrij te maken door egels naar de revalidatie te verhuizen, ook al zijn ze nog niet helemaal gerevalideerd en Esther zorgde voor de administratieve voorbereiding.
Bij aankomst ging het nog maar om 5 egels, één patiënt was helaas overleden.
De chauffeur trof gisteravond bij aanvang van zijn dienst 6 egels aan, waarvan enkelen er al een tijdje zaten, ze hadden nog geen medische hulp gehad.  Omdat ze er zo slecht aan toe waren (één gebroken poot, een hondenbeet, een gevalletje maden) heeft hij hen met zijn eigen auto gebracht.
Twee van de 5 konden gelijk naar de dierenarts, één van de twee is geëuthanaseerd
Het betrof 4 mannetjes en 1 vrouwtje, één had er al een naam (hondenbeet), de rest heeft namen van fruit gekregen: een triest fruitmandje.

Edje Goudreinetje: (chauffeur heet Ed) erg vermagerd mannetje afkomstig uit Sassenheim. Al sinds 31/7 bij de d.a. Oegstgeest. Reden opname onbekend. Beleid: parasieten verwijderen en MO afwachten
Peach: vrouwtje van 1110 gr. uit Leiden. ‘versuft gevonden’, verder geen gegevens. Ze heeft een grote kale plek op de rug tgv een oude wond, het is wel wenselijk dat deze weer bestekeld raakt gezien de locatie. Ze heeft wel gegeten en we hebben haar nogal horen hoesten.
Peer: man van 702 gr., gevonden in Oegstgeest. Hij ademt wat zwaar, is ondervoed en uitgedroogd: stekels wijken iets. Hij zou een gebroken poot hebben, maar dat is gelukkig niet zo. Hij heeft geen verstand van slaapzakken en heeft daarom alleen snippers gekregen in zijn kooi.
Mango:  zielig zwak en mager mannetje met een piemel vol maden: linea recta naar de dierenarts.Die heeft alle maden verwijderd.
Helaas is hij in de avond alsnog overleden.
Bo:  mannetje met pussende hondenbeet in linkerlies.: linea recta naar de dierenarts. Hij werd geëuthanaseerd.14 augustus:
Skinny en Pino zijn gisteravond al overleden, egel Hoop  inmiddels ook.13 augustus:
DA Woerden bracht Pino, een mannetje van 561 gram. Lag overdag op straat, is apatisch. Vlooien, teken en ondervoed. Vieze mest. Oortjes zwart van binnen, gereinigd met water en daarna wat oorreiniger erin. Bekje: gebit is wat versleten, ook zwarte troep erin. Tandvlees bleek. Kreeg een antivlobadje en Infuusvloeistof, plus wat ORS om zijn bekje te bevochtigen. Ligt nu nog steeds voor pampus op een warmtematje.
En daarna volgde:
Skinny, vrouwtje van 703 gram. Gebracht door de DA Den Haag. Gevonden op het Sterappelhof in Zoetermeer . Lag uitgeteld overdag op straat. Is ondervoed, onderkoeld en apatisch.  Had veel vlooien , tevens teken en vliegeneitjes. Deze laatsten vooral op haar kontje. Ze heeft vieze mest, vandaar. Het egeltje is erg zwak, ligt met oogjes dicht
En daarna volgde:
Hoop, mannetje, 695 gram. Gevonden door een jong stel afkomstig uit Amsterdam. Hij lag in een bos hier in Zoetermeer, mij onbekend waar precies.
Dit egeltje is groot maar heel smal . Hij mag gerust een paar ons zwaarder zijn.  Heel goed dat de vinders dit egeltje hebben gebracht, want het beestje is erg zwak. Hij heeft vlooien en heel veel teekjes met name op zijn koppie en op zijn kontje. We hebben er  al zo’n 75 stuks vanaf gehaald. . Zijn oogjes liggen diep. Hij heeft een infuusje gekregen.
Vanochtend bracht dierenambulance Den Haag 2 egels
Mick: een mannetje van 985 gram, gevonden in Nootdorp. Hij had aardig wat teken.
Noor: een vrouwtje van 1150 gram, gevonden in Zoetermeer, Zwammerdamstraat (Oosterheem).
Beide dieren zijn gebracht omdat ze aan de kant van de weg lagen. Ze zijn niet gewond en ze zijn goed doorvoed en ze hebben mooie stekels en beharing. Mick mag nog wel ietsje zwaarder zijn. Noor’s beharing is wat dun. Zij is mogelijk zwanger. Verder is het afwachten wat het mestonderzoek oplevert.12 augustus:
Vanavond belde José van Veen dat er op de volkstuin bij de egelopvang een egel vastzat in een afrastering en er vliegen bij zaten. Het dier was inmiddels bevrijd toen Karin daar aan kwam. Het achterpootje stak uit terwijl ze zich oprolde. Er zaten flinke klonters vliegeneitjes rondom heen.
Marja en Karin hebben de vliegeneitjes verwijderd met de madenzuiger. De huid is wat geschaafd, maar verder intact. Het pootje zelf is flink gezwollen en één teentje is afwijkend van stand en slapper, en zou gebroken kunnen zijn. Het egeltje is in een Biotexbadje geweest, omdat ze die lichte verwonding had en ook modderig was. Daarnaast had ze ook enkele vlooien, ze kreeg daarvoor een vlooiendruppel. Rondom het pootje is nog een medicijn aangebracht om een eventueel verdwaald ei nog uit te schakelen. Ze kreeg tevens iets tegen de pijn. Egel is niet vermagerd. Ze blijft even in thuiszorg.Maandag moet er een afspraak worden gemaakt bij de dierenarts om het teentje te laten beoordelen.
Gegevens: Schegje, vrouwtje, 703 gram, vindplaats Volkstuin bij de Scheglaan (vlakbij de opvang)
Stekeltje is vannacht toch overleden, helaas.11 augustus:
Vanochtend werd er naar de egeltelefoon gebeld door Ruud uit Woerden. Gisteravond zaten er 2 egels bij hem in de tuin.  Ze maakten veel herrie.
Mieke vertelde dat de egels zich misschien aan het voortplanten waren. Hij zei  dat zou kunnen maar een van de egels zat nog steeds op dezelfde plek. Hij had water neergezet maar de egel verroerde zich niet. Miekes advies was om wat brokjes neer te leggen en haar over een uur terug te bellen.  Na een uur belde Ruud.  De egel had  niets gegeten .De egel is door Ruud naar de opvang gebracht. Naam: Stekeltje . Een mannetje van 517 gram. Het dier is erg zwak.  Heeft vlooien en vliegeneitjes en een bijtwond op zijn linker wang.
Toch gevochten?

10 augustus:
Vanavond hebben we 2 egels kunnen uitzetten die allebei redelijke tijd bij ons in de opvang hebben doorgebracht:
Gigi, die samen met haar inmiddels overleden broer werd binnen gebracht en Onyx, een onfortuinlijke dame die lelijk vast kwam te zitten in een fruitnet dat op de grond hing. Dit fruitnet werd Onyx bijna fataal. Omdat ze lang had vastgezeten in het dunne nylon net had ze diepe wonden bij haar voorpoten en zat ze onder de vlooien, teken en maden. Onyx ontpopte zich in de opvang tot een bijdehante tante die in no-time al onze trucjes om haar te ontrollen en te verzorgen doorhad. Onyx is kampioen in het opgerold blijven liggen. Dat kon ze eindeloos volhouden, wat wij ook probeerden. Gelukkig sloegen de medicijnen aan en verbeterden de wonden.
 Gigi had veel last van ongedierte in haar longen. Egellongen zijn ideale broedplaatsen voor bepaalde soorten wormen. Wat je dan krijgt is een pruttelende en hoestende egel die verzwakt raakt en nare infecties kan krijgen, zoals schurft en schimmel. Het pruttelen klinkt als een koffiezetapparaat dat nodig ontkalkt moet worden. Een hoestende egel klinkt een beetje als een kabouter met kinkhoest. Soms moest ze zo hoesten dat haar slaapzak heen en weer door haar hok bewoog . Op weg naar de uitzetplaats merkte Gigi direct dat haar omgeving veranderde. Ze werd hyperalert en stak haar neusje door de gaten van de transportbak. Ze wist wat er ging gebeuren!
Ook de vindster van Onyx was van de partij om haar uit te zetten. Beide egeldames hadden dus niet te klagen over belangstelling!
Beiden gingen er direct vandoor toen ze vrijgelaten werden.
Het ga jullie goed dames!

Vandaag binnengekomen via DA Spijkenisse, Wizzy, mannetje, 460 gram,  komt uit Goeree Overflakkee. Bij ons gebracht
omdat er geen andere opvang bereikbaar was. Hij zat onder de vlooien en miniteekjes en heeft een antivlo-badje gekregen. Verder voelde hij erg lauw aandus ligt hij in de warmte-unit. Hij heeft wel wat zachtvoer gegeten.
Guido blijkt gisteravond te zijn overleden.

9 augustus:
Vanmorgen  is Guido naar de dierenarts gebracht. Hij lag languit in zijn hok en ademde zwaar, reageerde nauwelijks op prikkels.  Ze houden Guido een nachtje ter observatie . Hij krijgt pijnstillers en antibiotica. Morgen bellen ze weer.
8 augustus:
Visconti bleek vanmorgen weer ontsnapt, Karolijn heeft hem teruggevonden achter de kooi op de grond in dezelfde ruimte. Hij kende natuurlijk het klappen van de zweep. We hebben hem nu in een nieuwe veiliger kooi gezet.
Vandaag binnengekomen via d.a. Woerden, Guido, een mannetje van 619 gr. Hij lag daar overdag in de Guido Gezellestraat.  Hij is onderkoeld, ondervoed en uitgedroogd. Hij heeft een infuusje gekregen en vanavond krijgt hij een 2e. Ook ligt hij op een warmtemat en ligt er een 2e slaapzak in het dubbelhok voor als het hem te warm wordt. MO afwachten.
6 augustus:
Gisteren  zijn er nog twee egels binnengekomen:
Emma, vrouwtje van 758 gram.
Gevonden door Celine en Shania in de Bruinbuurt in Rokkeveen. De egel lag in een poort tegen de schutting aan.
De egel ziet er mooi uit maar waarom ze daar lag?  Haar mest is nagekeken ,  hierin troffen we 20 haarwormeitjes aan.
Ze is nog niet ontwormd omdat ze mogelijk zwanger kan zijn. Ze is wel heel onrustig.  Ze heeft geen opgezette tegels.  Misschien zocht ze een plek om een nestje te maken.

En via dierenambulance DH::Dipsy, een mannetje van 584 gram.Gevonden aan de Turfberg. Deze egel was zwak, onderkoeld en zat slap in zijn stekels. Hij kreeg 2xeen infuus. Eten weigerde hij. Dipsy is vannacht overleden.

5 augustus:
Visconti is inmiddels weer terecht, hij scaharrelde rond in de revalidatiehoek. Hij is weer in zijn hok gezet met een lekker maaltje etn.
Gisteravond werd Mieke gebeld door Amber. Ze had een egel gevonden op een muur van een plantenbak bij hun in de straat. De egel  lag er raar bij. Ze vroeg zich af wat ze met deze egel moesten doen. Ze heeft de egel opgepakt en in een doos gedaan. Mieke is er naartoe gegaan om de egel te bekijken. De egel was mat, rolde zich wel op maar daar was alles mee gezegd .
Ze heet Brinky, weegt 598 gram en is een vrouwtje. Ze is gevonden aan de Machtilddahof in Rokkeveen.De egel is vannacht helaas overleden. Wat er is gebeurd  en hoe ze in deze plantenbak komt is een raadsel. De bak is 80 cm hoog. Raar verhaal. Misschien heeft iemand de egel gevonden en daar neergelegd.  Ze was niet gewond. Geen vliegeneitjes.
Egel Wortel lag vanmorgen dood in zijn hok. Dat hebben we niet zien aankomen, hij deed het juist goed.
2 augustus:
Bij binnenkomst vanochtend hebben we Hugelina en Sunday in hele slechte toestand aangetroffen. De gezamenlijke mening was dat het meest diervriendelijke wat we konden doen was ze beide naar de dierenarts te brengen om ze (waarschijnlijk) uit hun lijden te verlossen. Hugelina was zo slecht dat dit inderdaad snel is gebeurd.
Met Sunday, ook zo te zien bijna even slecht aan toe, bleek het nog niet zo drastisch. Ze gilde wel af en toe. Ze heeft glucose, antibiotica en ontstekingsremmers gekregen.  De dierenarts heeft besloten om haar te houden en het is afwachten of ze het haalt. Ze belt ons morgen  over de stand van zaken.
Alsof dit niet genoeg was, ontdekten we dat Visconti was ontsnapt, we zetten wel extra voer neer, mocht hij in de buurt zijn gebleven.
1 augustus:

Hier een laatste foto van Beukenootje. Hij gaat ons vandaag verlaten. Hij gaat naar het Bentwoud.
Hij weegt 971 gram.

Vandaag is binnengekomen Hugeline. Ze is in Zoetermeer op het Korfwater gevonden en door de DA Den Haag gebracht. Ze had veel vlooien en teken teken. De grootste daarvan  zijn handmatig verwijderd en later in de week krijgt ze een behandeling tegen de rest. Verder is zij mager en heeft een beetje uitvloeisel uit haar rechter oog en haar neus.
Ook nieuw vandaag: Rosaria: gevonden in het Burgemeester Hoekstrapark (in het Rosarium). Het is een zwak vrouwtje van 330 gram. Ze had vliegeneitjes bij haar kontje. Verder is ze onderkoeld en uitgedroogd.  We zijn al begonnen met mest bewaren.

Met Minoes ging het niet zo goed, de dierenarts vond het beter om haar in te laten slapen.
Ook Velasca is vandaag overleden.