31 augustus:
Vanmiddag is er door Francisca van dierenambulance Woerden een egel gebracht. De egel heet Woody, man, 560 gram.
Woody heeft een enorme pruttel, vliegeneitjes en wat teken.
Woody protesteerde goed toen hij van de teken en eitjes verlost werd maar tijdens het schoonmaken van zijn buik werd zijn benauwdheid steeds erger. Er is toen besloten om naar de Spoedkliniek te gaan en daar is hij uit zijn lijden gehaald.

Er zijn vandaag twee nieuwe egeltjes binnengekomen. Ze zaten in de tuin bij een mevrouw uit Katwijk, waar ze eten en drinken kregen. De moeder is waarschijnlijk door iemand anders uit de wijk verplaatst naar een park.
We helpen ze naar een goed gewicht en dan mogen ze terug naar hun tuin.
Michel, mannetje 220 gram Jasmijn 178 gram
Jasmijn was ietwat lauw en heeft een teekje. Beide egeltjes hadden heel wat vlooien . Jasmijn ligt op een warmtematje (en Michel is erbij gekropen).
Tazi is vandaag naar de dierenarts gebracht. Hij rook naar pus en zijn buik, gedeelte achterwerk en rug zagen er raar opgezwollen uit. Voelde ook vreemd aan, rolde niet op en zijn huid was raar wit. Bleek een (bijt)wond te zijn die deels geheeld was. De arts was begonnen met het verwijderen vd korst maar toen bleek dat het van halverwege zijn lijf naar achteren tot ver over de rug vol met pus zat is besloten tot inslapen.

30 augustus:
Vanochtend is er een klein egeltje naar onze dierenarts gebracht. De dierenarts heeft het egeltje nagekeken ivm zwakke achterbeentjes.Het egeltje heeft iets tegen de vlooien gekregen en tegen de zwakte een Glucose-injectie.
Hij voelde zich hierna veel beter en heeft wat gegeten. Het egeltje is gevonden aan het Lyonpad. Hij heet Lyon, het is een mannetje van 191 gram.
Vandaag is  een klein egeltje binnengekomen, opgevist uit een vijver. Astrid heeft hem bij de vinder opgehaald. Omdat hij waarschijnlijk vies water heeft binnengekregen, is, i.o.m. de dierenarts, 7 dagen antibiotica en ontstekingsremmers uitgeschreven.
Petertje, 198 gram, mannetje, Aburahout, Zoetermeer.

Astrid werd om 8 uur gisteravond gebeld door een familie in Leiden aan de Marislaan . Frank (de bewoner) had al vorige week een moeder met kleintjes in de tuin zien lopen. Gisteravond werd de moeder dood gevonden. Ze had een wond waar de maden al in en uit liepen. De kleintjes piepten om hun moeder. In de eerste instantie werden er 5 gevonden maar na enig zoeken kwamen er steeds meer tevoorschijn. Toen Astrid gisteravond daar aankwam waren het er acht. Super klein ,zij schatte de kleintjes op ongeveer 3 weken. Ze hadden echt honger en eentje had er al een slakje te pakken. Ze hadden wat kattenvoer gekregen op een schoteltje en daar hebben ze goed van gegeten.
De egeltjes zijn grondig onderzocht en er zijn op twee egeltjes slechts twee hele kleine teekjes gevonden en op twee andere egeltjes twee vlooien. Ze zien er prima uit en hieronder dan de namen, geslachten en gewichten:
Meisjes: Bonnie, 78 gram, Bella 84 gram, Bianca 85 gram
Jongens:Bruno 82 gram, Billy 59 gram, Boy 80 gram, Bertje 73 gram, Bartje 74 gram.

29 augustus:
Keesje was vanochtend heel erg onrustig. Hij had gisteren goede maar ook groene ontlasting. Vanmiddag is hij overleden.
Dudley en Otto zijn naar de dierenarts geweest voor controle van hun gebit.
Dudley, ach arme jongen. Al zijn kiesjes moesten eruit. Hij krijgt pijnstilling en antibiotica.
Bij Otto zijn er haakjes van zijn kiesjes verwijderd. De heup van Otto is in orde. Gelukkig geen breuk.Hij krijgt nog een paar dagen pijnstilling. Hij stond al lekker te eten.

28 augustus:
Egel Hugo is vanmiddag overleden.

27 augustus:
Vanochtend werd een egel uit Alphen ad Rijn gebracht. Het was een vrouwtje van 1170 gram en ze had opgezette tepels. Marja heeft uitgelegd dat deze egel een nestje had en dat ze liefst zo snel mogelijk terug moest op de plek waar ze gevonden was. De vindster heeft haar weer meegenomen en zou haar terugzetten op de vindplaats. Naam: Alfina.

Egel De Burgemeester, die vrijdag binnen is gekomen, lag vanochtend dood in zijn hok.

26 augustus:
Vandaag nieuw binnen: Hugo. Een oud mannetje met een slecht gebit en een slechte conditie. Het leek er in eerste instantie op dat 1 pootje niet mee wou doen, maar na een tijdje kon hij hem toch intrekken. Hugo is gevonden in Sassenheim.


Dit is Boyd. Hij heeft een week lang een washand als slaapzak gebruikt. Hij had dit zelf uitgevonden en er snippers in gedaan. De washand was zo vies geworden dat het tijd werd voor een nieuw verblijf. Dat is een pantoffel geworden

25 augustus:
Het was me het dagje wel vandaag. Er zijn 4 egels binnengekomen.
Floortje , mannetje, 127 gram. Dit egeltje is door dierenambulance DH naar de opvang gebracht. Hij is gisteren gevonden aan de Florazoom. Hij heeft een nachtje bij de ambulance doorgebracht. Hij heeft geen teken of andere narigheden.
Hij was daar zielig alleen. Geen moeder en andere jonkies. De vindster heeft het even aangekeken maar helaas niemand.

Floortje

Mr. Ed, mannetje van 80 gram.
Hij is door de dierenambulance Woerden naar de opvang gebracht. Mr. Ed was onderkoeld. Natascha heeft het egeltje warm gehouden.
Marja heeft het egeltje een infuusje gegeven, daarna wat venkelthee en een beetje speciale kittenmelk. Het kleintje kwam steeds meer tot leven gelukkig. Mr Ed lag onder pallets in een paardenstal, vandaar zijn naam.

De Burgemeester, man, 682 gram
Deze egel is door Mieke opgehaald in Hilligersberg Rotterdam. De egel liep al een paar dagen overdag rond. Hij heeft veel teken. Deze zijn verwijderd. Hij heeft een infuus gehad en ligt op een warmtematje.

Tazi, een mannetje van 693 gram. Deze egel is door de dierenambulance DH gebracht. Tazi liep overdag rond op het Tasmanië. Hij houdt zich stijf opgerold. Geen uitwendige parasieten te zien. Hij verliest stekels. Mogelijk heeft hij een huidontsteking. Tazi heeft pijnstilling gehad en ligt op een warmtematje.

Keesje

24 augustus:

Vanochtend heeft Fleur een klein egeltje gevonden in het Balijbos en naar de egelopvang gebracht. Het is een klein manneke. Hij heet Keesje en hij weegt 125 gram. Hij had enkele vliegeneitjes bij zijn staart. Deze zijn er door de vindster afgehaald.

Vanmiddag is er een egel opgehaald in het Buytenpark. Martin (vinder) was daar aan het mountainbiken toen hij deze egel op het pad aantrof. De egel heet Otto, is een man en weegt 684 gram. Otto was apathisch toen hij werd gevonden. Toen hij verzorgd werd reageerde hij beter. De egel heeft mega veel vlooien, er zijn 3 teken weggehaald. Op zijn kontje zitten veel babyteekjes.
Hij heeft beginnend schimmel/schurft. Zijn gebit is niet al te best.

21 augustus:
Fleur en haar kids zijn vandaag naar een uitwentuin gebracht, ze waren allemaal toe aan meer ruimte en het leren naar voedsel zoeken van de kleintjes gaat beter in een natuurlijke omgeving dan in een hok.Na een paar minuten liep Fleur al door de tuin, alle planten werden door haar besnuffeld.

19 augustus:
Egeltje Nick is overleden.Vanochtend vond de zaterdagploeg hem stervende. Hij had ook bloed in de ontlasting.   Nick is heel rustig ingeslapen.

18 augustus
Vandaag nieuw binnen gekomen: Nick. Een mager, onderkoeld en zwak ventje van 466 gram. Is een tikje wankel op z’n pootjes. Nick kreeg een warmtematje en Ringers lactaat en na een uurtje keek hij al wat helderder uit zijn oogjes en liet zich gewilllig voeren. Er is dus hoop dat hij opknapt, maar ik hou wel een slag om de arm. Het kan snel omslaan met zulke zwakke broeders. Nick is gevonden in Seghwaert aan het Vuurdoornpark.

17 augustus:
Vanochtend is er een egel naar de egelopvang gebracht door dierenambu DH. De egel komt uit Moerwijk, Den Haag.Ze heet Nicole, en ze weegt 1042 gram. Nicole lag gisteren in de zon. Geen goed teken. Het kan dat ze zwanger is en zich niet lekker voelt. Ze is op een warmtematje gelegd want ze was lauwig. Bij de dierenambu heeft ze iets gegeten. Nu wilde ze niets. Mestonderzoek moet meer aantonen

16 augustus:
Waggel en Nathalie zijn vanavond uitgezet in het Westerpark.

15 augustus:
Dierenambulance Woerden bracht vandaag moeder Wanda met 4 baby’s. Het nestje is gevonden tijdens sloopwerkzaamheden. Vindplaats: Woerden. De baby’s heten: Whoopy, Worstje, Wokkel en Wurm.

14 augustus:

Sanne is uitgezet in het prachtige park Meijendel. Nadat er voor haar een mooie plek was gevonden mocht ze uit haar transportbak. Ze bleef eerst even plat op haar buik op de grond liggen en keek rustig om haar heen. Het duurde even voordat ze in beweging kwam. Maar toen er een aantal hele kleine kikkertjes voor haar neus heen en weer sprongen, vond ze die dan toch heel interessant. Langzaam begon ze te lopen en verdween tussen de struiken op kikkerjacht.

Het gaat je goed Sanne
Egeltje Ross is vannacht overleden, het arme ventje was al te verzwakt.

13 augustus:
Vanavond heeft Marja een egeltje opgehaald in Voorburg. Het is een mager en zwak mannetje van 375 gram. Hij heeft luchtwegproblemen. Je ‘voelt’ hem ademen. Bij het linkerachterpootje zitten plukjes vliegeneitjes in de haargrens. Hij heeft diverse vlooien en teekjes. De buik is kaal en hij heeft een wondje op zijn borst. Hij heeft schurft. Hij heet Ross.
12 augustus:

Marja heeft vanmiddag onze eerste weeskind binnengekregen. Het egeltje liep alleen op de weg in Bergschenhoek. Gelukkig is hij opgemerkt en naar de opvang gebracht.Hij heet Boyd, is een mannetje en weegt 126 gram.

Misschien worden er nog broertjes en zusjes gevonden. De vindster houdt het in de gaten.

Vanochtend kreeg Marja een melding over baby egels die open en bloot in de tuin lagen. De moeder was een half uur geleden nog gezien. Maar de kleintjes bewogen niet en ze lagen onbeschermd in de regen.
Daar aangekomen zag Marja dat de kleintjes dood waren. Onder een opblaasbaar zwembadje vond zij een nest met daarin een volwassen egel. Omdat het dier pruttelde, is hij meegenomen. (en de dode kleintjes ook).

Eenmaal in de opvang bleek de volwassen egel een mannetje.
Wat er gebeurd is: we weten het niet, mogelijk heeft hij heeft willen paren met het vrouwtje en is zij gevlucht .Het mannetje zou de jongen gedood en uit het hok gesleept kunnen hebben, maar dat zijn alleen maar speculaties.
Het mannetje weegt 1046 gram. Heeft wat teekjes en een pruttel bij de ademhaling. Ziet er verder goed uit. Naam: Conan. Vindplaats: Pijnacker (Floralaan)

Marja had Conan net geïnstalleerd, toen ze zag dat de krant wel heel toepasselijk was.

11 augustus:
Vanochtend is er een egel naar de opvang gebracht. Deze egel lag al een aantal dagen langs het fietspad aan de Florazoom. De egel zat onder de teken. Mieke heeft er wel een stuk of 10 afgehaald. De egel was zwak, hij had een beetje bloed aan en in zijn bek Dit was vers bloed. Waarschijnlijk een aanrijding gehad?!?Hij heeft het helaas niet gered.
Na een infuusje en pijnstilling ging het steeds slechter met de egel.
Gegevens:Naam: Rocky Gewicht: 612 gram Geslacht: onbekend.

10 augustus:
Het was vandaag druk met de telefoon. Veel info moeten geven maar ook een hele zielige egel opgehaald in Leiderdorp.
De vinder vertelde dat de egel naar adem lag te happen. Dit was niet gelogen. Arm dier. De vliegen hadden haar erg te grazen genomen. Er zat niets anders op dan direct naar de dierenarts door te rijden om de egel te laten euthanaseren.
Naam egel: Ballerina Gewicht: onbekend Geslacht: vrouw

9 augustus:

Vanochtend hebben Rene en Mieke een nestje egels opgehaald in Pijnacker. Moeder egel was al eerder door de bewoner van dit adres uit de tuin gestuurd. De egel had hier geen boodschap aan en heeft onder een plastic zeil haar nestje gemaakt. Ze had allemaal gras en stukken plant verzameld en daar 4 baby’s gekregen. De tuineigenaar wilde echter koste wat kost de egels van zijn terrein hebben.
T-mobile heeft ons niet alleen een telefoonabonnement kado gedaan, maar 2 medewerkers hebben vandaag ook meegeholpen met de verzorging van de egels. Laat er nu vandaag ook dit nestje egels binnen zijn gekomen. Uiteraard is dit het T-Mobile-nestje en mochten de T-Mobile medewerkers namen verzinnen.
Talina (is de moeder, nog niet gewogen), kinderen: Toby en Tara (vrouwtje), Topz en Taco (mannetje). Zover we het konden zien. De baby’s waren maar 2 dagen oud maar zagen er allemaal goed uit.
Gevonden in Berkel Rodenrijs langs de kant van de weg: Berkje. Geslacht onbekend (niet op gelet). Geschat gewicht: 600 gram. De vinders hadden ook gemeld dat de egel stonk. Dat was niks teveel gezegd: er kwam een vieze lucht van ontstoken wond van het arme dier af. Er zat wat bloed aan de kop en toen ik de egel omdraaide, zag Marja heel veel en ook grote maden in allerlei gaten achter zijn voorpoot en achter zijn oor te voorschijn kruipen en ook weer verdwijnen. Jakkes!   Marja kon gelukkig direct bij de dierenarts terecht. Helaas was het arme dier al zo ver aangetast dat hulp niet meer mocht baten. Berkje is geëuthanaseerd.

7 augustus:
Vanmiddag om half 2 werd Natasja gebeld door een mevrouw uit Voorschoten, die al 2 dagen een egel overdag rond haar huis en in de buurt had zien scharrelen. Ze werd gewaarschuwd door 3 kinderen die zagen dat de egel door een kat werd belaagd en ze heeft de egel binnengehaald . Natasja heeft de egel opgehaald.
Het was een klein mager mannetje van 604 gram , hij is Opi genoemd. Helaas zag Natasja gelijk dat er iets niet in orde was, dus is Opi snel  naar onze dierenarts Frank gebracht. Opi had het enorm benauwd! Hij kon zich amper oprollen, was onrustig, kermde, kreunde en had continu zijn bekje open om lucht te krijgen. Hij had de hele tijd belletjes rond zijn neusje en bekje. Frank heeft besloten om hem in te laten slapen.
Zijn vindster is op de hoogte gesteld, zij was erg met hem begaan.

5 augustus:
Vandaag is door DA Woerden een egel gebracht. Het is een vrouwtje, Edwina genaamd, ze weegt 1047 gram. Ze heeft 2 opgezette tepels, mogelijk is ze zwanger, of ze had een nestje. Opnamereden is onbekend.
3 augustus:
Arme dappere Jippie heeft de strijd verloren.
1 augustus:
Vandaag zijn er 3 egels binnengekomen.
Mevrouw de Groot, via Dierenambulance Den Haag, gevonden in Leidschendam. Het is een erg mager vrouwtje van 612 gram. Ze had veel vlooien en enkele vliegeneitjes.Tevens een kaal kopje, schurft en naar bleek, ook maden in verschillende ontwikkelstadia in haar rechteroortje. Helaas heeft ze het niet gered.
Jippie, gebracht door de DA Woerden. Gevonden in Woerden. Het is een heel zwak mannetje van 491 gram, erg mager en met een enorm pakket vliegeneitjes. Er zaten kleine maden bij zijn achterpootje. Het linkervoetje was kapot , een teentje bungelde er een beetje bij. Vandaag heeft de dierenarts 2 teentjes geamputeerd.
Egelina, gevonden in Palenstein. .Dit is een weldoorvoede egeldame,van 1140 gram. Gevonden op een parkeerterrein ,ze heeft een duidelijk hoorbare pruttel à la koffiezetapparaat.Ze kan zwanger zijn.