31 juli:
Vandaag binnen via Dierenambulance Wassenaar: Sunday, een vrouwtje  van 512
gram. Veel te mager, onderkoeld en uitgedroogd. Ze is gevonden door
bezoekers van Dunea in Meijendel.
30 juli:
Via Dierenambulance Woerden een  egel binnen gekregen: Vrouwtje van 547 gram, gevonden in Harmelen. Ze mag zeker 300 gram zwaarder zijn. Ze is onderkoeld en uitgedroogd en ondervoed. Afgezien van wat vlooien vonden we geen oorzaak voor haar slechte toestand. Ze heeft mooi beharing en bestekeling. Ze heeft Ringerslactaat gekregen en ligt nu op een warmtemat. Afwachten maar wat het mestonderzoek uitwijst. Ze heet Velasca.
Gisteravond kwam via DA Woerden een egel binnen. Hij was gevonden door Francisca van de ambulance en lag op een fietspad. Hij was erg zwak en mager, en had vlooien, teken en verschrikkelijk veel maden en vliegeneitjes . Er was madenvraat aan de achterkant van zijn achterpootjes . Het ging om maden van een dag oud, maar die hadden hem dus al flink te pakken. Ze kropen uit de anus en zaten tevens in het linker oogje. Omdat het nog om zulke kleine maden ging konden we dat nog proberen te behandelen.  Dat leek wel te zijn gelukt.
Het diertje kreeg nog infuusvloeistof en een warmtematje, maar had al teveel moeten doorstaan en is helaas vannacht overleden.
Gegevens: Wurm, mannetje, 457 gram
29 juli:
Vanochtend heeft Mieke via Carla Den Hoed een egel binnen gekregen. Hij liep al een paar dagen bij haar in de tuin.  Hij heeft die paar dagen goed gegeten maar vanochtend was het mis want hij lag in het gras. Hij heet Quakers, is een mannetje van 756 gram. Er is 1 teek en een pluk vliegeneitjes van zijn wang gehaald. Verder heeft hij een enorme pruttel en en zou meer moeten wegen.
Gevalletje ontwormen.
28 juli:
Egel Oliver bleek een forse besmetting te hebben met haarwormeitjes en longwormlarven. Hij verloor bloed en slijm bij de mest.
Ondanks de ontworming ging hij steeds meer achteruit en is vannacht overleden.

27 juli:
In het prachtige nieuwe natuurgebied Het Bentwoud, zijn egeldame Flo en de twee egelmannen Suffie en Ted op 27 juli uitgezet. Suffie was op de opvang gekomen met een muizenklem aan zijn linker voorpootje. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en woensdag was het dan zover, hij mocht terug naar de natuur. Samen met Flo en Ted hebben wij een mooi stukje bos gevonden waar zij het zeker heel erg naar hun zin zullen hebben.

Kimberly mocht de egels de vrijheid teruggeven. Zij vond een heel mooi beschut plekje waar veel bosjes en ook kleine watergeultjes waren en daar besloten wij dit drietal uit te zetten. Eerst bleven ze heel stil zitten want het was natuurlijk weer even wennen, maar al snel verdwenen ze tussen de bosjes op weg naar de vrijheid.
Cecilia kwam in slechte toestand binnen. Ondanks de medicatie knapte ze niet op. De dierenarts vond het beter haar in te laten slapen.
Vanmiddag is er een egeltje binnengekomen uit Berkel, volgens de beller was het egeltje uitgedroogd en zat deze vol parasieten, dus Ashley heeft het egeltje opgehaald. Op het eerste gezicht bleek het om een flinke maar mooie egeldame te gaan met een paar teekjes.
Op de opvang is een grote teek verwijderd, maar toen zij verder onderzocht werd zagen we dat ze een hele dikke buik had, na enig overleg hebben we besloten dat Ashley  haar (Belly) terug zou brengen naar haar vindplaats i.v.m. mogelijke zwangerschap.
26 juli:
Vanochtend is er een egel gebracht door Sabrina van dierenambulance Wassenaar. Ze kreeg een melding van een egel die door een hond gepakt zou zijn in Voorburg. Ze heeft de egel naar ons toe gebracht. Eenmaal hier bleek uit het verhaal dat de egel door honden uit de struiken was gejaagd en kinderen hadden de dierenambulance gebeld. Het is een schitterende egel dame van 925 gram, geen zichtbare tepels dus waarschijnlijk nog geen nest. We hebben besloten haar vanavond in Zoetermeer uit te zetten. We hebben de egel Sabrina genoemd naar de medewerker van de ambulance.
24 juli:
Vanavond zat Ria met haar gezin in de tuin en hoorde ze regelmatig vrij stevig hoesten. Eerst dacht ze aan één van de katten die een haarbal kwijt moest, maar nergens was een kat te bekennen. Een egel zag ze in eerste instantie ook niet, maar die had zich goed verstopt in een hoekje van de tuin. Hij pruttelt nogal en de mest die erbij lag was aan de dunne donkere kant. Hij is in een hok geplaatst met zacht voer en brokjes. Geslacht nog onbekend, een volwassen egel 700 gr.
Ria heeft hem Pikachu genoemd (= de beroemdste Pokémon)
Beleid: mestonderzoek.
Visconti: Vandaag binnen gebracht door Dierenambulance Den Haag. Visconti is een mannetje van 810 gram. Hij mag iets zwaarder zijn, maar is verder in redelijke conditie. Zijn neus is helaas korsterig, dus dit is een (aanstaande) schurftklant. Laat hem eerst maar even bij eten, voordat we medicijnen op hem loslaten.
Mojito: Vandaag binnen gebracht door Dierenambulance Den Haag. Mojito is een mannetje van 485 gram. Hij is zwak en mager. In het beetje groene mest wat hij produceerde zat bloed. Hij voelde lauw aan, dus hij is geïnstalleerd op een warmtemat. Deze egel moet goed in de gaten gehouden worden.

23 juli:
Vanavond heeft Dierenambulance Woerden een nieuwe egel gebracht: Belize. Het is een vrouwtje van 748 gram. Ze is gevonden in Nieuwegein.  Rechts bij de keel krioelden al wat grotere maden.  Ze voelde ondanks het warme weer wat lauw aan.
20 juli:
Margootje is vandaag geëuthanaseerd.
19 juli:
Vanavond kreeg Karin om half 11 een telefoontje van de dierenambulance Den Haag. Een gevonden egel zou onder de bijtwonden zitten. Dit bleek een misverstandje. Maar het dier was wel te grazen genomen door een legertje grote en kleine teken: meer dan 10 jumbo’s en meer dan 25 mini’s. Deze hebben we eraf geplukt. Ook had het beestje vlooien en kreeg daar een behandeling voor. Hij heeft lange tijd op een paadje nabij de Oliver Hardystrook gezeten, men heeft toen de dierenambulance gebeld. Oliver is wat aan de magere kant, huid schilferde wat en hij verliest stekels.

Vanochtend werd er naar de opvang gebeld door mevrouw Hartman. Er komt al een tijd een egel in haar tuin en ze hoorde hem steeds heftiger hoesten/rochelen. Ze heeft de egel naar de opvang gebracht. Natasja en Esther hebben hem/haar zoveel mogelijk geprobeerd te bekijken, maar de egel wilde nauwelijks ontrollen. Het geslacht is nog niet bekend. Het is een mooie egel van 867 gram, heeft wel wat teekjes die verwijderd moeten worden wanneer de egel wat meer ontspannen is. Verder mest bewaren. Het dier heet Peultje, weegt 867 gram en is gevonden in Rokkeveen.
17 juli:
Egel Borsteltje is dit weekend vrijgelaten in Benthuizen.
Deze egel is met een plastic ring om haar lijf binnengekomen. Deze ring zat geheel onder haar oksels ingesnoerd. Gelukkig is dit allemaal goed gekomen.

Nieuwe egels,
Jamaica, vrouwtje, 797 gram, gevonden in Nieuwegein. Veel teken. Ze is
overdag gevonden in een park en rolde niet op bij benadering.  Afgezien van
de teken vond Marja geen bijzonderheden bij haar. Ze was een tikje mat, maar
gezien de temperatuur is dat niet heel vreemd.
Brasil, vrouwtje, 978 gram, gevonden in Montfoort. Een paar teken. Verder
geen bijzonderheden. Ze liep overdag in een tuin en de hond viel haar
lastig.
Beide egels zijn gebracht door dierenambulance Woerden.  Ze zien er mooi
uit, prachtig stekelkleed en schitterende vacht. Misschien zwanger? Misschien waren deze egels bij deze temperaturen gewoon op zoek  naar water
en/of verkoeling.
Cecilia: vrouwtje, 542 gram. Gevonden door familie Corneth, vlak bij de
Balij ter hoogte van Nootdorp. Het dier lag op haar zij. Ze heeft een
moeilijke, reutelende ademhaling. En veel vlooien. Niet heel mager, maar mag
wat zwaarder zijn.

15 juli:
Tom Dumoulin  (de egel ) is vannacht overleden.
13 juli:
Gisteravond Heeft Mieke een nieuwe egel binnen gekregen via dierenambulance Woerden . Een mevrouw uit Nieuwegein had een egel op het grasveld had aangetroffen. Hij lag er al een tijdje. Er was net gemaaid. Het is een mannetje van 468 gram. Hij heet Tom Dumoulin (naar de wielrenner ).Tom heeft teken, vlooien en bij zijn klontje vliegeneitjes. Hij voelde ook niet zo warm dus is hij op een warmtematje gelegd.
Hij is niet gewond maar fit is hij ook niet.Vanochtend mest onderzoek gedaan hij had 58 haarwormeitjes.
Dus gevalletje ontwormen.

Vandaag binnen gebracht via Dierenambulance Den Haag: Margootje. Een
volwassen vrouwtje, gevonden aan de Scheldestroom (Oosterheem). Ze lag daar
in de goot. Ze weegt 425 gram en mag zeker 200 gram meer wegen. Ze is mager,
onderkoeld, uitgedroogd, de ogen zitten dicht en ze heeft vlooien en teken.
Verder stinkt ze uit haar bek, sorry Margootje, ze heeft tandsteen en zwaar
ontstoken mondslijmvlies. Ze is erg zwak en apatisch en ze is waarschijnlijk
stervende.

12 juli:
Vanavond hebben we Snoopy  met een gewicht van 896 gram weer in de natuur losgelaten.
Ze ging vrij snel er vandoor in het Balijbos en vond een leuk holletje in de wortels van een omgewaaide boom.
11 juli:
Koffie: vandaag gebracht door de d.a. Den Haag. Deze egel is gisteravond gevonden in Pijnacker, hij zou problemen hebben met ademen. Het is een mannetje van 644 gr. iets aan de magere kant en nogal vies, het lijkt alsof hij een modder/kleibad heeft genomen. Wat zijn naam betreft: hij pruttelt als een koffiezetapparaat dat ontkalkt moet worden én hij werd tijdens de koffiepauze binnengebracht… Voor dit moment lijkt hij verder niet veel te mankeren dan hoogstwrs. een wormbesmetting, hij heeft twee ogen die het doen, ook best bijzonder gezien de laatste tijd.
10 juli:
Vanavond belde dierenambulance Woerden voor een zielig egeltje. Hij lag in de berm en het dier zou maden en vliegeneitjes hebben.  En er was iets met zijn pootjes.
Het egeltje is Darren genoemd, naar de vinder. Het is een mannetje van vorig jaar, 430 gram. Hij is wat mager, onderkoeld en uitgedroogd en hij heeft veel vlooien en teken. De vliegeneitjes en maden bleken zaadjes te zijn (gelukkig), dus dat scheelde weer een hoop werk. De achterpootjes doen het wel, maar ze zijn zwak en zijn staartje staat scheef. Misschien een tik gehad? Darren krijgt een pijnstiller, infuusvloeistof en warmtemat. Hij is verlost van zijn teken en vlooien.
Darren komt uit Nieuwegein.
En ook vanavond is egeltje Bimi overleden. Ze stond vanmiddag te schudden en at helemaal niks. Ze heeft een aantal keer infuusvloeistof gekregen, maar het mocht niet meer baten
9 juli:
Vanmiddag werd bij Karin een egel gebracht door de DA Woerden. Het dier was liggend op straat gevonden, en ze rolde niet op toen er honden aan snuffelden.
Het dier is vermagerd, niet onderkoeld. Er zaten enkele vliegeneitjes op snuit en in bekje. Het gebit is erg slecht met veel ontbrekende elementen en enkele losse kiezen. Dit ruikt niet vriendelijk…
Daarnaast had ze vlooien , ze is daarvoor behandeld . In haar linker oksel zit een zeer hard spierwit knobbeltje, en aan de rechterkant in het midden zit bij een tepel een klein zweertje. Bedacht zijn op tumoren.
Voor nu heeft ze een zacht maaltje gekregen. Na het weekend moet er een afspraak gemaakt worden bij de dierenarts om e.e.a. nader te laten onderzoeken.
Gegevens: Vrouwtje, Bimi, 679 gram.
7 juli:
De egeltjes die gisteren zijn binnengekomen, Stella en Asperge, zijn vannacht overleden.
6 juli:
Vanavond is een egel gebracht door de dierenambulance Den Haag .Het dier is gevonden op de Bunuelstrook in Zoetermeer. Het is een mannetje van 722 gr, maar hij is zwaar ondervoed. Ook onderkoeld en uitgedroogd. En vliegeneitjes rond zijn rechteroog. Er zit ook bloed bij het oog en hij houdt het dicht. Beetje pussig luchtje en vlooien. Hij kreeg een infuus  en antivlooienmiddel. . De vliegeneitjes zijn verwijderd en hij ligt nu op een warmtemat. En nu maar duimen….
Ria heeft hem Asperge genoemd, het is ook een vrij lange en dunne egel.
Vandaag heeft de Dierenambulance Woerden een egel gebracht: Stella. Een vrouwtje van ca 700 gram. Ze was gevonden in Harmelen, op straat. Daarom was de Dierenambulance er van uit gegaan dat ze was aangereden. We konden geen bloed vinden, geen breuken en geen afgebroken stekels. Wel was het dier erg mager. Ze lag op haar zij, haar borst was nat van het kwijlen en ze rilde bij iedere aanraking. Heel vreemd gedrag. Voor alle zekerheid is zij naar de dierenarts gebracht. Ook die kon geen spoor van een aanrijding ontdekken. De verschijnselen lijken op neurologisch letsel, bv door vergiftiging. De dierenarts heeft haar medicijnen gegeven en houdt haar vannacht ter observatie.
5 juli:
Vandaag heeft Marja een egel uit Pijnacker (Katwijkerlaan) in ontvangst genomen en ook al moeten laten inslapen. Adje was een mannetje van ca 700 gram.  Zijn achterpootjes deden niet mee met oprollen. Waarschijnlijk was het heupgewricht gebroken. De wreef was open geschaafd, dus het arme dier moet hier al even mee rond ‘gelopen’ hebben. Links ter hoogte van de heup krioelde het van de maden in diverse ontwikkelingsstadia. Ook op de staart en bij de geslachtsopening zaten maden en toen de egel poepte, kwamen daar ook maden mee. Verder klonken de longen slecht. Hoe verdrietig ook, voor zo’n dier kan je niets anders doen dan uit zijn lijden laten verlossen.
Wortel bleek een abces te hebben in de hals. Die dierenarts heeft dit verwijderd en een drain achtergelaten. Wortel krijgt nu pijnstilling en antibiotica, we hopen het beste voor hem.
4 juli:
Net op de valreep toch nog een egeltje binnengekomen via dierenambulance Woerden.
Wortel, een mannetje van 727 gram, komt uit Woerden, lag daar op een fietspad overdag en bewoog niet veel. Had een paar teken.