29 juni:
Coco mag aan de natuur wennen in de beveiligde omgeving van een uitwentuin
Mischa en Eddy zijn uitgezet in het Bentwoud
28 juni:
Vandaag werd er door een mevrouw een egel gebracht dat in een fruitnet verstrikt had gezeten.Het is een vermagerd vrouwtje van 496  gram dat veel zwaarder mag wegen. Lauw, onder de vliegeneitjes en teken, ook vlooien gezien. Ze heet Onyx, naar de hond van de vindster die de egel heeft opgespoord ergens langs het Kangoeroepad/Seghwaert, waar ze helemaal ingedraaid zat in een net. De vindster had zelf al heel wat net weggeknipt. Ashley, Rosalind en Ria hebben gedrieën geprobeerd het net te verwijderen, evenals de vliegeneitjes en heel wat teken.  Met een tandenborstel en pincet en een defencare-oplossing ging dit vrij goed.  Voor de zekerheid toch even naar de dierenarts gegaan om onder een roesje te laten kijken of het net toch volledig verwijderd was onder oksels en rond borst, er zat nog het e.e.a. en Onyx vond het niet leuk meer.  Vliegeneitjes weghalen vond ze wel prettig, ze ontspande helemaal. Ze was lauwig, maar niet uitgedroogd, ze heeft in de warmte unit een dubbelhok gekregen met 2 slaapzakken  en een warmtemat.
In de transportbox ging ze lekker aan het eten! O ja, ze heeft ook schimmel, een kuurtje hiervoor is uitgeschreven.
27 juni:
Karel en Tinus zijn uitgezet in het Buytenpark
Snik,  ook egeltje Paul heeft het tijdelijke met het eeuwige verwisseld 🙁
25 juni:
Noenoe uit Rotterdam is afgelopen nacht overleden.
24 juni:
Vanavond  op de valreep nog een egel binnen gekregen: Noenoe.  Het is een mannetje, gevonden nabij park Plaswijk (Rotterdam). Hij weegt 555 gram, is erg zwak en mager en heeft uitdrogingsverschijnselen. Hij had vliegeneitjes bij de anus en de huid daar zag er rauw uit.
Egel Biertje:
Afgelopen dagen is egeltje Biertje bij Karin in de thuiszorg geweest. Hij had klemgezeten in een bierkrat. Dit beestje was erg vermagerd en had verwondingen opgelopen door het krat-avontuur. Zijn rechteroogje was pussig en ook zijn piemel was ontstoken. Er waren lichte verwondingen bij zijn okseltjes en boven zijn oogje. Daarnaast had hij tientallen teken en vlooien. Zijn tandjes waren hagelwit en pasten toch bij een jong dier.( Eerder werd gedacht dat het een wat ouder dier betrof vanwege de kleur van zijn stekelvacht)
Karin was van de week al met hem bij de dierenarts geweest voor overleg. De wonden zijn verzorgd met honingzalf, het oogje met AB zalf. Daarnaast kreeg hij geregeld infuusvloeistof gespoten en ORS/recovery/conv. oraal. Dit egeltje ging echter helemaal niet vooruit, hij at niks zelf, viel flink af, mestte niet, en raakte onderkoeld, ondanks warmtemat. Eenmaal vond Karin zelfs wat braaksel. Vandaag hoorde Karin zijn tandjes knarsen toen zij hem wat ORS aanbood. Ze vertrouwde dat niet, en dacht dat we misschien toch met een kaakbreuk te maken konden hebben.
Vandaag is hij dus weer bij de dierenarts geweest. Met moeite kon je zien dat er iets speling zat tussen de beide ondertandjes aan de voorkant, verdacht voor een breukje. Al met al een zielig hoopje ellende. Er is gekozen om dit onfortuinlijke diertje uit zijn lijden te verlossen.
Vanochtend bracht Dierenambulance Woerden een egel. Hij is gisteren gevonden wankelend op straat overdag. Hij had wat gegeten in Woerden. Bij binnenkomst schudde hij en was vrij wankel op zijn benen. Hij is klein en mager. Er zijn geen verwondingen. Rosalind dacht eerst dat hij veel teken had, maar dit bleken graszaadjes te zijn. De egel, Paul genoemd, naar de vrijwilliger van de dierenambulance , weegt 420 gram. Hij is geïnstalleerd op een warmtemat met Recovery en zacht voer.

22 juni:
Vandaag zijn Kip, Spooky Boo en Woody door Ria uitgezet in het broedgebied van de Noord -AA. Hier mogen voorlopig geen honden los dus is het wat rustiger voor onze stekelige vrienden.
18 juni:
Dierenambulance Woerden bracht een egeltje: Biertje. Hij zat muurvast in een bierkrat. De vinders hebben met veel moeite en geduld het dier los weten te krijgen. Biertje is een mannetje van 440 gram, veel te mager en onderkoeld. Veel vlooien en teken. Hier en daar geschaafd door de beklemming en zijn voorpootjes zijn opgezwollen. Zijn rechteroog is beschadigd (mogelijk is er überhaupt geen oog).  Duimen dat dit ventje het redt na de doorstane ellende. Hij heeft het verdiend.

16 juni:
Sinds 2/6 had Karin egeltje Ricky in de thuiszorg. Het diertje kwam benauwd binnen en was tevens vermagerd en zwak. Zorg en medicatie hebben  Ricky helaas niet kunnen redden. Vandaag heeft Karin hem in laten slapen bij de dierenarts, omdat hij nu zelfs met zijn bekje open ademde. Helaas is het dus niet goed afgelopen met dit nog jonge dier.

15 juni:

Ninjo

Een week nadat de twee zusjes Nana en Nina uitgezet waren in het prachtige natuurgebied van Koninklijk Landgoed de Horsten, was het dan nu de beurt aan broertje Ninjo. Op precies dezelfde plek werd hij vrijgelaten samen met egeldame Camee. Ze snuffelden eerst aan elkaar maar Camee had duidelijk geen interesse en verdween al snel tussen de struiken. Ninjo vond het allemaal maar niks en zelfs een overstekende vette slak kon hem niet boeien. Uiteindelijk verdween ook hij.

Sjors en Rody

Een stukje verderop waren egelmannetje Sjors en egeldame Rody aan de beurt. Ze hadden zich opgerold en maakten geen aanstalten om te gaan lopen. Als twee balletjes bleven ze liggen en toen ze het in de gaten hadden dat ze echt niet meer terug mochten naar de opvang kwam er toch enige beweging in. Het duurde even maar eindelijk verdwenen ze dan toch tussen de bomen. Hun vrijheid tegemoet.

Vanmiddag belde de DA Woerden naar de opvang dat ze onderweg waren met een
egeltje. Het egeltje, Snoopy genaamd, was moeilijk te ontrollen dus of het een mannetje of vrouwtje is, blijft nog even een verrassing. Hij/zij heeft een antivlooienbadje gehad. Het egeltje heeft diarree en was sterk vermagerd. Ook was het arme dier onderkoeld en stond te schudden, dus hebben we het op een warmtematje gezet. Gewicht is 420 gr. Vindplaats: Reeuwijkse plassen.
Teun is naar de dierenarts geweest. Deze heeft de oogkassen schoongemaakt (Teun had geen oogjes meer) ook voelde zij een soort “massa”in de buikholte. Omdat Teun in het hok op de opvang zijn pootjes kapot loopt en enorm gestressd is, is hij in een dichte tuin geplaats op aanraden van de arts.
13 juni:
Egel Beukenootje is naar een uitwentuin gegaan. Hier mag hij nog even aansterken voordat hij helemaal van de vrijheid kan genieten.
12 juni:
Slecht nieuws!  Egel Roel die zaterdag binnenkwam, is vannacht overleden.
Vandaag kwam er weer een benauwd egeltje binnen, dit keer uit Voorschoten. Het ging om een mannetje van 608 gram, mager en met pompende ademhaling. Hij is Bryan genoemd.  Hij is vanavond overleden.
11 juni:
Vandaag is er een nieuwe egel binnengekomen, Roel, een mannetje van 570 gram. Hij is gevonden in het Burgemeester Hoekstrapark, vlakbij de opvang.  Roel is erg zwak, onderkoeld en ondervoed en hij pruttelt als een koffiepotje. Er stak iets uit zijn mondhoek. Karin verleende assistentie, maar zelfs toen konden we niet goed in de bek kijken. Omdat we bang waren dat het de tong was, heeft Mieke hem naar de Spoedkliniek gebracht. De dierenarts heeft hem onder een roesje bekeken. Gelukkig bleek de tong intact en het vieze grijze uitsteeksel was een restant van een slak. Volgens mij is dit de eerste egel die de Spoedkliniek weer levend verlaat. Roel ligt nu op een warmtemat en hij heeft inmiddels de eerste portie medicijnen binnen. Hij is nog lang niet uit de gevarenzone.
9 juni:
Mieke heeft vanochtend  via dierenambulance  DH een egel binnen gekregen.
De egel heeft met zijn linkervoorpoot  vastgezeten in een muizenklem. De egel, een mannetje, heet Suffie, hij weegt 740 gram .  Hij komt uit Delfgauw .
Zijn voorpoot is opgezet maar hij gebruikt hem wel.  Geen wond.
8 juni:

Vanavond heeft Karolijn(samen met haar kids) Lina, Bietje en Ton van Rijn uitgezet in een prachtig stukje bij de Noord Aa (ver weg van de auto’s en verboden voor honden). Bietje en Ton waren zo verdwenen, maar onze boze Lina, van wie we verwachtten dat ze de transportdoos uit zou springen, bleef maar op 1 plekje zitten. Toen heeft Karolijn haar maar weer opgepakt en iets verder weer neergezet. Hier ging het beter, hoewel nog steeds heel voorzichtig en alles besnuffelend. Gaf wel de gelegenheid om wat leuke foto’s te maken. Zoals de foto waarop ze nog 1 keer haar tanden laat zien….

Remy mag de natuur in, eerst verblijft hij nog even in een speciale tuin, totdat hij genoeg stekels heeft om zich te kunnen beschermen. Hij had er erg veel zin in. Hij werd helemaal enthousiast.
7 juni:

Als hele kleine egels en met z’n drietjes kwamen zij in het najaar naar de opvang. Vandaag was het voor de twee zusjes Nana en Nina hoogste tijd om naar de natuur terug te gaan. Op het koninklijke landgoed de Horsten was het allemaal een beetje raar zo tussen de struiken. Eerst gingen ze allebei een andere kant op maar uiteindelijk gingen ze achter elkaar het bos in. Broertje Nino met nog even wachten tot zijn stekelkleed goed is. Tot die tijd blijft hij nog even bij ons op de opvang en wie weet gaat hij dan ook binnenkort naar dit schitterende landgoed De Horsten.

Vandaag hebben we een zwaargewonde egel binnengekregen via de Dierenambulance Den Haag . Het zag er heel slecht uit, zijn achterpoot was helemaal opgezwollen, de stekels waren weg en er was een wond.  Na enige minuten bleek hij toch te kunnen lopen, maar dat nam de verwondingen niet weg. Het dier is direct naar de dierenarts gebracht. Zijn bekken was helemaal ontwricht. Hij is zeer waarschijnlijk aangereden. De arts heeft hem in laten slapen.
De vinders uit de Anjeliertuin in Zoetermeer, wilden hem Mickey noemen.

6 juni:
Egel Ned, die eergisteren gevonden was toen hij verstrikt was geraakt in een fruitnet, is vanavond in het Balijbos vrijgelaten

4 juni:
Emmy en Bolletje zijn uitgezet in het Buytenpark

3 juni:
Vandaag is er een egeltje bij Karin gebracht. De buren van een  medewerkster van dierenambulance Woerden, Nanneke, hadden een egel naar haar gebracht omdat het dier verstrikt was geraakt in een fruitnet.
Nanneke en haar vriend hebben het net gedeeltelijk weggeknipt en brachten het dier vanuit Woerden naar Zoetermeer. Het fruitnet had gelukkig nog niet veel schade aangericht, al zat een deel strak om de hals van de egel. Hiervan is hij ook bevrijd en de oppervlakkige huidbeschadiging is gedesinfecteerd en daarna met honingzalf verzorgd. Ook gelukkig: er zaten nog geen vliegeneitjes op het dier..
Kortom, een geluksvogel! Dat had heel anders kunnen uitpakken!
Gegevens: Ned, 745 gram, mannetje.

2 juni:
Vanavond werd een egel aangemeld. Een mevrouw uit de Cretstraat ( Palenstein) voert egels bij in haar tuin. Eén van haar gasten lag steeds op dezelfde plaats en ademde moeilijk. Het gaat om een jonge egel (w.s. een jong van vorig najaar), mannetje van 442 gram. Hij heeft inderdaad een moeizame ademhaling, en is wat onderkoeld, en mager.
Er zaten een paar dikke teken op hem, maar we hebben nog geen vlooien kunnen ontdekken. Stekelkleed is okee . Hij kreeg gelijk zijn eerste verneveling  en een ontstekingsremmer. Vanmorgen klonk zijn ademhaling in rust iets minder slecht , maar bij aanraken weer erger. Zijn mest wordt snel nagekeken en dan bepalen we verder beleid. Hij is Ricky genoemd.