30 juni:
Op de laatste dag van juni is Frederik binnen gebracht. Het is een mager mannetje van 558 gram. Hij mag zeker 100 – 150 gram zwaarder zijn. Hij heeft vlooien, enkele afgebroken stekels op zijn koppie en bij zijn rechteroog is hij wat kaal. Dan kan duiden op een beginnend huidprobleem.  Frederik is gevonden aan de Geelgroenlaan in Zoetermeer.

 Bertine wordt vanavond door Carla uitgezet in het Westerpark

27 juni:

Vandaag kregen de drie egeldames Popje, Mathilda en Saffira in de uitgestrekte bossen bij Leersum op de Utrechtse Heuvelrug hun vrijheid terug. Zodra ze de boslucht roken werd het drietal al erg opgewonden.

Eerst werd Popje uit haar transportbakje gehaald en ze ging er als een speer vandoor op zoek naar het mooiste plekje in het bos. Saffira probeerde zich door de bodem van haar transportbakje een weg naar buiten te graven. Zodra zij de bosgrond onder haar pootjes voelde ging zij onmiddellijk Popje achterna. Mathilda was wat geduldiger. Er zaten nog wat kattenbrokjes in haar bakje en die wilde zij eerst nog even opeten voordat ook zij haar nieuwe omgeving ging verkennen.

Op haar dooie gemak ging zij richting de andere twee dames die al op haar stonden te wachten. Met z’n drietjes verdwenen ze tussen de struiken.

26 juni:
Egel Leo kwam begin mei binnen met een fikse oorontsteking. Hij hield zijn kop scheef, viel om en maakte een enorme bende van zijn voerbak en hok. Hij kreeg al lange tijd antibioticum en pijnstilling, maar afgelopen weekend zag Marja dat hij zijn rechteroogje dicht kneep. Vaak een teken van pijn. Leo ging vandaag weer naar de dierenarts en het oor was weer ontstoken. Leo was ook behoorlijk gestrest. De dierenarts besloot dat het tijd was om te stoppen. Ondanks alle inspanningen en liefdevolle verzorging van Mieke, was deze ontsteking niet onder controle te krijgen. Leo is geëuthanaseerd.

24 juni:
Plons is een grote volwassen egel van 985 gram. Hij/zij weigert zich te ontrollen, dus het geslacht blijft nog even een verrassing. Plons lag te spartelen in een vijver aan het Basalt (wijk 19).  De egel kon er niet op eigen kracht uitkomen. Plons heeft na een kort verblijf op een warmtemat al iets gegeten.

23 juni:
Aagje heeft het helaas niet gered. Vanmorgen verloor ze helderrood bloed rectaal. Jammer!
22 juni:
Vanmiddag belde dierenambulance Den Haag voor een gevonden egeltje. Het is gevonden in het gangpad tussen tuinen in en was verzwakt. Ze lag voornamelijk stil, maar kon wel kleine stukjes lopen. Het is een vermagerd vrouwtje, idd verzwakt,en wat uitgedroogd. Ze blijkt dunne, vieze mest te hebben, passend bij inwendige parasieten. Uitwendig is er niet veel te zien, ze had een vlo en haar stekels zijn erg dof. Gelukkig had ze nog geen vliegeneitjes!
Ze kreeg een vlooiendruppel en een paar keer infuusvloeistof. Ze maakte totaal geen aanstalten om ook maar iets te gaan eten en ligt voornamelijk op haar zij. Ze heeft al wel iets gegeten via een spuitje. We zijn benieuwd wat er uit haar mestonderzoek gaat komen!
gegevens: Aagje, vrouwtje, 439 gram, (niet al te grote egel, jong van vorig jaar, denk ik) Gevonden op het Agaat, Rokkeveen.

21 juni:


Eindelijk was het voor Jingle het moment dat ook zij naar de natuur terug kon. Zij is uitgezet in de kasteeltuin van Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Zij verdient het om op stand te gaan wonen. Toen zij binnenkwam was er van alles mis met haar. Zij was erg zwak en met haar gebit was het heel slecht gesteld. Na heel veel goede zorg en veel medicijnen werd zij gezond verklaard en werd er voor haar een mooie plek in de prachtige natuur in de kasteeltuin gevonden. Ze moest natuurlijk eerst wennen in zo’n mooie omgeving en na heel lang twijfelen verdween zij langzaam tussen de struiken. Ze keek nog even achterom en liep toen haar vrijheid tegemoet.

19 juni:
Kroontje is vandaag naar de dierenarts geweest vanwege zijn scheve bekken .
Dierenarts Inge heeft röntgenfoto’s gemaakt. Er zijn geen (oude) breuken. Er was geen ‘benige’ oorzaak voor het scheve bekken. Een optie is dat er iets met de pezen is. Dat is niet zichtbaar op een röntgenfoto. De dierenarts heeft geadviseerd om een aantal dagen pijnstilling te geven en dan te kijken of het bekken weer recht staat.

Sinds vanavond is Mathilda in tha house! Gevonden in Oosterheem in een snikhete schuur, het is onbekend hoe lang ze er gezeten heeft maar ze was niet uitgedroogd dus waarschijnlijk niet al te lang. Bewoners van het huis dachten eerst dat ze een borsteltje was totdat ze opeens ging bewegen.

Het is een mooi meisje van 672 gram dat iets meer mag wegen. Ze wilde bij de vinders niet oprollen en was dan weer apathisch, dan weer onrustig. De mensen hadden geen kattenbrokjes oid in huis en wisten niet goed wat ze ermee moesten dus heeft Natasja besloten haar toch naar de opvang te laten komen ook om zeker te weten dat er niets met haar aan de hand is. Ze lijkt redelijk gezond verder,wel een dikke vette teek verwijderd.
Temperatuur was goed, ze wilde erg graag eten en het eerste wat ze bij Natasja deed was oprollen dus we denken dat het wel goed komt met dit schatje. Het is een prachtig meisje om te zien! Hopelijk mag ze snel weer de natuur in.
Koos is overleden, hij had een enorme wormbesmetting, het zag er daardoor al niet best voor hem uit.

16 juni:
Vanmiddag heeft Mieke een egel binnen gekregen via Maaike vd Voort (oud vrijwilligster van ons).Haar man zag vanmiddag een egel voor de deur lopen. Maaike heeft de egel snel gepakt en ons gebeld. Egel heet Koos , het is een mannetje, hij weegt 393 gram en komt uit Stompwijk. Koos produceert vieze poep en hij heeft een pruttel. De vlooien en teken zijn aangepakt.Zijn mest zal worden nagekeken want met deze mest zal hij vast ontwormd moet worden.

 

15 juni:

Vanmiddag stond het buurmeisje van Ita voor de deur met een flinke egel in haar handen(met ovenwanten aan).
Ze kwam de egel brengen omdat deze had klem gezeten tussen de schutting en een boom in hun achtertuin, ze lag niet opgerold omdat ze zichzelf had vastgelopen.Ita heeft haar goed bekeken, ze kon goed lopen, was warm, alert, rolde zich goed op
en had verder geen verwondingen. Ze had zelfs geen teken. Het is een wat oudere egel. Omdat ze wat opgezette tepels had, is zij egel weer in de buurt uitgezet, in het geval dat ze misschien toch een nestje heeft. Ze bleef even zitten en besloot toen gericht naar een tuin naast die van Ita’s buren te gaan. Ita heeft uiteraard gewacht met uitzetten tot het donker was, zodat ze in alle rust haar plek terug zou kunnen vinden. Het was een erg lieve egel die ook niet bang was, ze
heeft lekker van de kattenbrokjes zitten eten. Ze is Liesje genoemd.
Gisteravond hebben Marja en Mieke egel Maneschijntje in Delft uitgezet.

14 juni:

Ita en Natasja hebben de volgende egels uitgezet in het Bieslandse Bos in Nootdorp:
Odian, man, 1118gram
Klokje Kling, vrouw, 919gram
Leven, vrouw, 939gram
Maaike,vrouw, 1105gram

Het was mooi om te zien hoe ze na een tijdje een voor een wegliepen door de brandnetels.
Ze zijn uitgezet waar geen honden mogen komen.
13 juni:
Vanochtend werd Ita gebeld door Evi uit Leiderdorp. Ze hadden een egel uit hun vijver gevist, waarschijnlijk heeft hij daar een nacht doorgebracht, arm dier. Het is een mannetje, 1198gr. Leiderdorp, Nijn. De vinders hebben hem gebracht, dochter mocht naam bedenken. Gelukkig was hij warm, alleen wat van slag. Dus geen warmtematje gegeven. Verder gb. I.o.m de dierenarts voor minimaal 10 dagen antibiotica  uitgeschreven, goed in de gaten houden of hij goed eet, alert zijn op bijgeluiden, anders ook extra medicatie erbij
geven. Tot nog toe geen pruttels en rocheltjes.Hij had nogal wat vlooien dus heeft hij ook iets tegen gehad. Ook zat hij onder het kroos, zoveel mgl weggehaald.
Vanavond heeft Mieke 2 egels uitgezet in Hof van Segwaert (dit is een oude perenboomgaard in Segwaert).
Nini, vrouwtje 833 gram en Pikachu, vrouwtje ong. 1000gr (zij komt uit een uitwentuin en is een enorme mopperkont).
Ze kropen daar meteen een villa in en kunnen nu heerlijk van de boomgaard genieten.

12 juni:
Ita werd gebeld door stichting DA Wassenaar. Er was daar een egel bij het hek afgegeven zonder verdere informatie. Volgens de chauffeur viel het mee en kon het dier wel aansterken. Hij vroeg of hij het diertje naar ons kon brengen. Eenmaal op de opvang zag Ita dat het egeltje met zijn hele achterlijf sleepte, ook zat zijn rechter achterpootje dubbelgeklapt , erg naar. Ita is meteen naar de dierenarts gegaan. Het dier was helaas niet meer te redden en is geeuthanaseerd. Mannetje, 888gram, Wassenaar, Loekie.

11 juni:
Vanochtend werd er naar de opvang gebeld door Wil de Moor. Zij heeft via ons 2 egels in haar uitwentuin gekregen. Een van de egels is ontzettend aan het hoesten. Het is Zamzam, een vrouwtje van 737 gram.
Er wordt mestonderzoek gedaan om te kijken wat ze mankeert.

9 juni:
Mieke heeft een egel binnen gekregen met veel sappige teken.

Arm dier, zat naast het fietspad in het Cronestijnpark bij Leiden.
Ruud Buistra fietste daar en zag dit zielige egeltje zitten. Hij heet Kroontje, weegt 499 gram en is een manneke. Kroontje heeft al heerlijk van het kattenvoer staan smikkelen maar toen moesten al die teken eruit. Hij liet het allemaal gelaten toe en ligt nu lekker te dromen van zijn ex-teken.
Lewis en Bordeautje zijn uitgezet in het Westerpark

8 juni:
Vanmiddag 2 egels binnen gekregen en jawel, onder de vliegeneitjes.
Horizon, vrouwtje, 389 gram. Gevonden op de Mendelsohnrode bij school de Horizon.
Horizon lag op de weg in de zon. Ze had vliegeneitjes op haar kop. Deze zijn er met de speciale stofzuiger afgehaald.
Horizon heeft een infuus gehad en iets tegen de vlooien. Ze ligt op een warmtematje omdat ze onderkoeld is. Vanavond kreeg ze nog een infuus en dit heeft haar goed gedaan. Ze werd druk, eet uit zichzelf en kijkt beter uit haar ogen.

mr. of mrs. Pigglesworth. Hij/zij weegt 587 gram. Ze is vanmiddag door vinders naar de dierenkliniek aan de Slootdreef gebracht. Zij hebben de dierenambulance DH gebeld. Deze hebben de egel naar ons gebracht. Mr. of Mrs. Piggelsworth heeft veel vliegeneitjes in de haargrens. Deze zijn allemaal verwijderd. Hij/zij ligt nu bij te komen op een warmtematje want hij/zij voelde koud aan.
Het geslacht is nog onbekend, want de egel houdt zich stijf opgerold.
6 juni:
Jeanette is door de dierenarts onderzocht. Er was niets bijzonders te ontdekken, alleen dat het geen Jeanette is, maar een Jean!

5 juni:
Om 17 uur werd Natasja gebeld door DA Woerden of ze met een beetje spoed een egel mochten komen brengen die had vastgezeten in een put.
Het gaat om een jong dametje die in Nieuwegein in een put was gevallen en daarin vanmiddag bij toeval door kinderen is ontdekt. Ze heet Jeanette en weegt 413 gram. Ze mag echt veel en veel meer wegen! Het is niet bekend hoe lang ze in de put heeft gezeten maar dat het zonder eten en drinken was is wel duidelijk volgens Franciska van de DA Woerden die haar gered heeft.
Ze heeft een infuusje gekregen omdat ze behoorlijk was uitgedroogd.Ze heeft geen vlooien/teken en reageert eigenlijk best goed. Kwam alert over en niet apatisch of gestressed al vond ze 1x ontrollen meer dan genoeg en wenste zij daarna niet meer mee te werken aan wat voor onderzoek dan ook. Hebben daarom haar gebit niet goed kunnen bekijken, alleen de voortandjes en die zagen er goed uit. Ze verliest veel stekels dus alert zijn op schimmel/schurft. Heb haar even wat espree gegeven omdat haar huidje en stekels gortdroog aanvoelden. De Gobi woestijn is er niets bij. Wat een ellende!

4 juni:
Vanavond mag Bobby naar een uitwentuin. Hopelijk krijgt hij daar snel zijn volledige stekelkleed terug.