31 mei:
Vanochtend zijn er twee nieuwe gasten bij ons gebracht.
Het gaat om: Tinus, een mannetje van 1061 gram
en Karel, een man van 860 gram.
Beide zijn via de Dierenambulance Oegstgeest binnengekomen. Tinus was op straat gevonden en wilde niet bewegen. Dit is raar egelgedrag maar voor de rest ziet hij er prima uit. Omdat hij was opgenomen omdat hij niet bewoog, was de vraag of hij goed kon lopen, maar dat was geen probleem. Toen we hem op de grond zetten ging hij er bijna  vandoor! We hebben mest bewaren voor hem uitgeschreven. Hopelijk is dat negatief en kan hij weer over een paar dagen weg.
Karel is uit het water gevist (we denken een sloot, maar dat was niet 100% duidelijk). Hij had een grote teek op zijn wang die is verwijderd.
Vanavond zijn 5 egeltjes door vrijwilligster Natasja uitgezet in het Westerpark.
Winifried had er heel veel zin en was snel vertrokken.

Bruno, Iris, Sparretje en Rosalie moesten even wennen maar vertrokken daarna ook snel.

27 mei:
Gisteravond heeft egeltje Helleen nogmaals infuusvloeistof gehad, maar ze heeft het helaas niet gered. Ze is vannacht overleden.

26 mei:
Vanmiddag werd op het terrein van het Alfrink college, een zwakke egel gevonden. Het gaat om een apathisch egeltje dat ondervoed, uitgedroogd en onderkoeld is. Het diertje is niet meer in staat om op de pootjes te staan of op te rollen. Verder heeft het zowel vlooien, als tenminste 10 teken , met name achter de oortjes, op de borst, en achterpootjes.  Ze kreeg antivlooienmiddel, en infuusvloeistof. Bekje werd bevochtigd met ORS.( Het diertje vertoont geen neiging tot slikken, dus meer dan bevochtigen zit er nog niet in.) Ze ligt op een warmtematje, en is erg zwak.” Fingers crossed ” dat ze het gaat redden! Gewicht 533 gram. Naam: Helleen. Geslacht: Vrouwtje.

25 mei:
Vanavond zijn de egels Diamantje, Nielsje Prolapski, Pipi, Goofy en Vince uitgezet in het Westerpark. Vince was het enige mannetje tussen vier vrouwtjes. De pers van het AD was hierbij ook aanwezig die het uitzetten gefotografeerd heeft en gefilmd.
Diamantje was als eerste aan de beurt. Hoewel ze in de opvang al bokkend liet weten dat ze het zat was en graag terug wilde naar de natuur, moest ze op de bosgrond eerst nog een beetje wennen. Het duurde even voordat ze begreep dat ze echt haar vrijheid terug had gekregen. Maar toen zette ze het toch op een lopen. Daarna waren Goofy en Pipi aan de beurt. Een stukje verderop zijn Vince en Nielsje Prolapski saampjes uitgezet. Ze snuffelden aan elkaar maar gingen toch ieder een andere kant op. Zou het toch nog een setje worden????

Zie hierbij de link voor de filmpjes:

https://www.facebook.com/ADHaagscheCourant/

Tijntje is gisteravond rustig overleden.
24 mei:
Ted: 571 gram, binnen gekomen via Claire, deze egel zat overdag op het gras in het Westerpark, reageerde weinig en heeft een ontstoken oog, niest en heeft een snotneusje, maar eet gelukkig goed.

Teun: Binnengekomen via dierenambulance Oegstgeest, ze waren al naar de dierenarts geweest met hem, hij had daar antibiotica en pijnstillers gehad, weegt 624 gram, niest. Teun is blind lijkt het. Zijn linkeroog lijkt net een zwart ingedroogd peperkorreltje. Rechts zit het dicht en lijkt het ook niet helemaal schoon. Hij is enorm geagiteerd. Een slaapzak snapt hij niet en hij is duidelijk letterlijk de weg kwijt. Net als Wolk voelt hij zich prettig in een handdoek. We hebben geprobeerd een kartonnen doosje voor hem te maken, maar dat schopt hij dus heel het hok door. Hij is hier en daar schilferig en nogal vies, wrs. omdat hij overal dwars door heen loopt. Misschien is morgen een badje mogelijk en kan zijn huid beter beoordeeld worden.
Ton: Binnengekomen via dierenambulance Oegstgeest . Ton is uit de Rijn gevist bleek na bellen met de vinder. Met een schepnet vanaf een brug. Hoe lang hij daar heeft gezwommen is onbekend. Hij leek weer wat gekalmeerd, het is een mooie grote egel van 877 gram.
Tijntje: Binnengekomen via dierenambulance Oestgeest. Weegt 474 gram, het  is een heel zwak apathisch egelvrouwtje. Pus bij ’t bekje, wat blijkt te komen door een abcesje bij haar linker mondhoek, en ze heeft er ook één bij de aanzet van het rechteroor. Beide abcesjes zijn opengemaakt en gereinigd met Betadine oplossing. Er zaten ook nog wat vliegeneitjes bij haar oog en op haar kontje. Het diertje was in de bek gekeken door een dierenarts, er ontbreken wel kiesjes. Voor zover we het konden zien zit er 1 kiesje met een zwarte plek. Ze heeft 21/5 en 22/5 antibiotica gehad, en vandaag 24/5 10 ml infuusvloeistof. Over 23/5 weet ik niks . In ieder geval krijgt ze nu antibiotica en pijnstilling en ligt ze op een warmtematje. Op hoop van zegen!

 

20 mei:
We hebben een nieuwe gast. Hij werd gebracht door de dierenambulance van Oegstgeest. Ze hadden al een paar dagen een egel en dachten nu dat hij beter naar ons kon komen. Hij is opgenomen met een wond tussen zijn ogen en een ontstoken oog. Aangevallen door een hond? Tegen een hek gelopen? Daar is er geen melding over dus blijft het gissen. Hij is wel naar een dierenarts in Oegstgeest gebracht . Die heeft de wond schoongemaakt en oogzalf voorgeschreven – en meegegeven. Op dit moment lijkt de wond vrij droog en niet zwaar ontstoken.
Zijn naam is Eddy (naar de brenger van de Dierenambulance); gewicht 1002 gram; vindplaats Katwijk.
19 mei:

Vanavond zijn Free, Kwastje, Cooky, Tineke en Tijn uitgezet onder het toeziend oog van aardig wat paarden in het Buytenpark.

Ze gingen niet vanzelf, heeft wat aansporing, overtuigingskracht en geduld gekost, maar uiteindelijk zijn ze er vandoor gegaan. (Misschien was het ook gewoon om ons de kans te geven foto’s te maken 😉
Er waren heeeeeeeel veel slakken, dus we hopen dat ze een feestmaaltje hebben met z’n allen om de herwonnen vrijheid te vieren.
Egel Lente is sinds zijn verblijf in de opvang enkele malen bij de dierenarts geweest vanwege een zeer slecht gebit. Er werden daar (onder narcose) veel rotte kiezen getrokken. Ook kreeg hij medicatie in verband met abcessen in zijn bekje. Ondanks deze zorg bleef het niet goed gaan , de abcessen bleven komen, en hij werd steeds zieker. Vandaag weer de arts bezocht en er is besloten het arme dier uit zijn lijden te verlossen.

16 mei:
Vanavond hebben we Minnie Mouse, Sproetje en Harry in een mooi stuk Bentwoud uitgezet. Na haar lange verblijf en uitgebreide behandelingen bij ons, was het heel mooi te zien hoe Minnie de frisse buitenlucht opsnoof en snel in het struikgewas verdween. Ook Sproetje ging onmiddellijk de omgeving verkennen. Alleen Harry bleef nog eventjes opgerold.

Je kunt zien dat Minnie zo snel was dat er nauwelijks tijd was om een paar foto’s te maken!

15 mei:
We hebben helaas Oortje moeten laten inslapen, zijn voetje was dusdanig kapot ( er was ook bot te zien), dat dit de enige optie was voor het arme dier.
14 mei:
Draakje is uitgezet in het Buitenpark
13 mei:
Karin werd gebeld omdat iemand een egel in de tuin had gevonden. De tuinman was bezig om alles overhoop te halen en in een struik, nog in winterslaap, lag een egel. Omdat ze zo (nog slapend) niet de natuur in kan is zij dus nu op de opvang geïnstalleerd. Hier is ze even wakker geweest, het bleek een vrouwtje te zijn van 620 gram . Ze is Winifred genoemd, naar de tuinman ( die heet Winfried).

11 mei:
Vandaag was egel Guusje aan de beurt om  vrijgelaten te worden. Zij werd door Lefke uitgezet in de Delfse Hout.

10 mei:

Vanavond hebben we 4 egels uitgezet ergens in een verre hoek van het Westerpark: 3 dames en 1 heer. De gelukkigen zijn Zoë 850 gr, Skipper 1073 gr,  de enige man in het gezelschap Snuf 895 gr, en Tess 750 gr.
In haar transportbox was Zoë zeer gretig de bos/parklucht aan het opsnuiven, ze had er echt zin in!.
Op de groepsfoto zie je Tess die meteen heel actief en fanatiek Zoë ging besnuffelen. Deze was hier niet van gediend en ging toen maar weer in steenstand.
Links staat Snuf, zij is de donkerste van het stel en Skipper rechts heeft nog wat slingers in zijn stekels. Later hebben we hen twee aan twee in de beschutting van boomstammen neergezet. Skipper en Zoë waren snel verdwenen: zij waren ook al redelijk ervaren. Tess was nog steeds druk bezig alles aan een uitgebreid snuffelonderzoek te onderwerpen en Snuf vond het prettig nog even in de buurt van de boom te blijven.

De dierenambulance Woerden bracht een egel. De egel van  819 gram is gevonden door medewerkers van de kinderboerderij Kamerik op het Oortjespad. Hij is daarom Oortje genoemd. Zijn linker achterpoot is enorm gezwollen en bij de tenen was er bloed te zien. Hij is direct naar de dierenarts gebracht. Hij is daar nagekeken en er is een röntgenfoto gemaakt. Daarop was geen breuk te zien . Er is verder geen oorzaak van de zwelling vinden, niet op de foto maar ook niet onder een roesje. Hij krijgt nu pijnstilling en een antibioticumkuur. We kregen het advies om de poot iedere dag te masseren om de doorbloeding te stimuleren. We zullen veel tijd en liefde aan hem moeten besteden om te proberen hem hier doorheen te helpen.
9 mei:

Madeliefje (inmiddels een Madelief geworden want ze weegt 1258 gram!) is uitgezet in het Westerpark.
Poepie, Mira en Loki hebben vanavond hun vrijheid teruggekregen. Zij lopen nu heerlijk in het Balijbos te scharrelen.
8 mei:
De dierenambulance Den Haag bracht een egeltje uit de Tarweakker. Een dametje van 442 gram. Ze kwam eigenlijk niet eens ondervoed over, gewoon een klein ding.  Diverse stekels op de rug zaten in een ‘hoesje’, vaak een teken van schimmel.   Ze had volop vlooien. Ze heet Flo.
7 mei:
Peertje is vanavond uitgezet in het Balijbos.
6 mei:
Mieke werd gebeld door Annelies Hendriks. Er lag een egel in haar tuin in de zon. De egel woog  325 gr. Mieke heeft de egel opgehaald. Het is een vrouwtje van 325 gram, ze heet Gigi. Gigi was heel onrustig en wilde niets eten. Gelukkig kon er  wel een beetje mest van haar onder de microscoop nagekeken worden. Dit was niet best. Veel longwormlarven en haarwormeitjes. Ze kreeg wat Convalence pap gegeven en is ontwormd. Dat was wel nodig, want met deze wormen in haar lijf zou ze het waarschijnlijk niet redden. Ze heeft vannacht iets gegeten en is niet verder afgevallen. We hebben dus nog hoop voor haar.
5 mei:
Vanavond hebben we vier egels hun vrijheid teruggegeven. Rosalind heeft ze in het Bentwoud losgelaten. Het gaat om: Pieter, Spirit, Rienke en Turfje  
Heel fijn te zien dat Pieter weer prima kon lopen en dus de natuur in kon, en dat Rienke op een veel betere plek terecht is gekomen dan waar hij gevonden werd. (jongeren hangplek in Voorburg).

Tahiti, Jos, Okkie, Ivy en Soesja wonen sinds 5 mei op het Landgoed de Horsten in Wassenaar. Het was in het begin eventjes wennen zo in de vrije natuur.

Vandaag binnen via dierenambulance Den Haag: Free, een volwassen vrouwtje van 962 gram. Ze is gevonden tijdens tuinwerkzaamheden en ze had bloed op de stekels. Waarschijnlijk was Free nog half in winterslaap, want ze reageert nauwelijks. Dankzij Karin is het gelukt te ontrollen. Na een badje was het bloed niet meer te zien en we konden ook geen wonden vinden.  Misschien een lichte bijtwond en was het bloed van
de hond die zich op de prooi had verkeken. Free is gevonden aan de Kadelaan, wijk 25.

4 mei:

Nelly en Teddy Biker

Nelly, Misty, Zjed, Guus Geluk en Teddy Biker zijn door Astrid in het prachtige natuurgebied Meijendel terug uitgezet. In dit prachtige bos zullen zij het prima naar hun zin hebben.