31 mei:
Vanmiddag hebben we samen met de boswachter van het Landgoed Bentwoud, Linda Groeneveld, de volgende egels uitgezet:
Carolina,  Klaas,  Amerigo, Elmo,  Erica, en Maartje.

28 mei:
Egel Lewis is per ongeluk opgesloten in een schuur. Best warm met dit weer. De vindster wist niet hoe lang de egel daar vast had gezeten. Ze vond de egel wat apathisch en ze had een prutteltje. Ze heeft de egel  vanuit Moerkapelle naar ons gebracht. Lewis is een volwassen vrouwtje van 813 gram. Stekels en beharing zien er goed uit. Ze pruttelt inderdaad.  Hat apathische gedrag zal door de warmte komen.
Egeltje Twix kreeg na een korte opleving een terugval. Ze heef dapper haar best gedaan, maar ze was al te verzwakt. Ze is vannacht overleden.
27 mei:
Spikey wordt vanavond door onze dierenarts uitgezet op de Veluwe.
26 mei:
Vandaag hebben wij 4 egels de vrijheid kunnen terug geven in het Balijbos;
Bloempje, uitzetgewicht 843 gram, Cis, uitzetgewicht 824 gram, Dasi,754 gram en Molly 742 gram.

Cis

Als eerste hebben we Bloempje en Cis uitgezet. Bij het neerzetten bleven ze allebei stokstijf zitten. Vrij snel rook Cis de vrijheid en zij zette het op lopen. Ze was vrij snel uit ons gezichtsveld maar we zagen nog wel brandnetels en onkruid heen en weer zwiepen waar zij liep, erg leuk om te zien! Bloempje bleef echter opgerold liggen. Na ons ruim 5 minuten leeg te hebben laten zuigen door muggen hebben we besloten om haar meer het gewas in te zetten. Dit bleek een gouden zet te zijn want Bloempje zette het daarna vrij snel op een snuffelen en lopen.
.
Verderop hebben we Dasi en Molly uitgezet. Tijdens het uitzetten van Bloempje en Cis kroop Dasi bijna dóór het hekje van de kattenmand. Zij rook de vrijheid natuurlijk ook al. Maar toen het haar beurt was besloot ze kennelijk om in de mand te blijven zitten…. Alleen haar snuitje kwam er uit. Dus is ze op de grond gezet. En Molly er naast. Tsja, en daar zaten ze….
Na een minuut of 5 besloot Molly er vandoor te gaan in een behoorlijk tempo . Dasi besloot om 3 minuten laten haar snuit te bewegen en uiteindelijk besloot ook zij er de pas in te zetten, een geheel andere richting op dan Molly.
Dus er scharrelen weer 4 egeltjes in het Balijbos rond. Op onze terugweg naar het pad zagen we Molly nog zitten; ze was lekker aan het graven in de grond.
23 mei:
Het is al weer een tijdje geleden dat een mevrouw een klein egeltje uit haar tuin naar de opvang bracht. Ze woog toen 254 gram en liep tussen de bloempotten te scharrelen. Ze heeft toen de naam Fransje Liszt gekregen. Inmiddels is het een flinke dame van 1013 gram geworden. Ze heeft de winter slapend bij ons doorgebracht, nadat wij haar van heel wat inwendige parasieten af hadden geholpen. Ze is destijds niet voor niets gebracht! Haar mest blijkt na controle nu schoon te zijn en ze mag weer worden uitgezet. De vindster heeft dat vandaag zelf gedaan.
22 mei:
Egel Pimmetje is vanmiddag overleden. We kijken er niet van op want hij had een lelijk abces in zijn oor en achter zijn oor. Hij moest naar de dierenarts,maar dit was helaas niet meer nodig.

21 mei:
Marja heeft vanmiddag een egel opgehaald aan de Paasberg (Meerzicht).
Pimmetje heet hij, weegt 393 gram en is  een mannetje. Pimmetje is gevonden op het voetpad in het Westerpark. Pimmetje is mager, uitgedroogd, heeft schimmel en rechts een vies pus oor. Dit zit zowel inwendig als uitwendig.Hij heeft pijnstilling ,antibiotica en een infuus gekregen.
Er is vandaag nog een egel gebracht. De egel heet Twix, het is een vrouwtje met een gewicht van 460 gram. Twix is door de dierenambulance Woerden gebracht. Ze komt uit Nieuwegein. Twix heeft van alles.Ze is uitgedroogd, onderkoeld en ze heeft teken en vlooien. Ook zijn er vliegeneitjes aangetroffen.Ze is apathisch en stond te schudden.Ze heeft wat tandsteen. Verder nog een wondje boven haar oor. Dit is waarschijnlijk door een teek gekomen. Oh ja, en volgens de dierenambulance is een van haar voorpootjes niet goed. Ze heeft niet gelopen dus was dit niet te zien.

Fleur wordt uitgezet

Rianne en Marco hebben Fleur uitgezet. Toen ze werd neergezet, bleef ze eerst even zitten. Daarna begon ze heel rustig rond te scharrelen waarbij ze eerst een rondje liep en haar neus elke keer in de grond duwde. Ze kwam uiteindelijk weer bij Marco zijn voeten uit en heeft deze uitgebreid onderzocht met haar bekje. Marco heeft toen maar een paar stappen opzij gedaan. Fleur liep uiteindelijk het kreupelhout/dode boomstammen in. Ze liep er overheen en tussendoor. Marco klom over de stammen heen om te kijken waar ze heen liep en begon ineens te lachen. Ze was weer echt op zijn Fleurs bezig en de boel aan het slopen. Ze was in de grond aan het wroeten en liep uiteindelijk met een groot stuk aarde/hout/iets in haar bek weer het hout in. Ze klom op een boomstam, onder weer een andere boomstam en toen verdween ze uit ons zicht. Rianne en Marco met een lach achterlatend.

20 mei:
Noëmy zit in een uitwentuin, ze heeft het oude nest van Wolk gekraakt, die hiervoor in deze tuin mocht scharrelen. Wat kijkt ze er ondeugend bij hè?

Noëmy

Dit is Jessie, zij verblijft in een uitwentuin en slaapt soms in een vaas.

Jessie

Houdini, Tippel en Mozes zijn vandaag uitgezet in het Buytenpark.
Karolijn heeft Spanga uitgezet in het Westerpark.
19 mei:
Vanavond heeft Ita Pluk uitgezet in het Westerpark aan de andere kant van de
Schapenweide. Ze was zo blij met haar vrijheid, ze liep heerlijk rustig
snuffelend weg.
Noemy en Eegie zitten nu in een heel fijne uitwentuin. Noemy was gelijk actief aan het
scharrelen, Eegie is wat verlegen en zit nog in haar hok.

19 mei:

Vandaag zijn de egelmannetjes Kian, Sylvester en Japie in gezelschap van de egeldames Snoopy en Zita in het Westerpark uitgezet. Onder het toeziend oog van journaliste Marijke van het AD Zoetermeer en de fotograaf Ron kreeg dit vijftal de vrijheid terug in het Westerpark. Avi Rewat van Fonds 1818 ging met zijn zoontje mee om te helpen bij het uitzetten. Als allereerste werden Kian, Sylvester en Snoopy uitgezet. Kian ging direct naar de stapel hout waar hij even bleef zitten. Avi en zijn zoontje mochten Sylvester op de grond zetten. Ook hij ging direct richting houtstapel. Ja en bij deze twee mannetjes moest natuurlijk een vrouwtje (voor de gezelligheid) dus mocht ook Snoopy uit haar transportbakje. Het was toch wel weer wennen zo in de natuur en het duurde even voordat zij alle drie tussen de struiken verdwenen.

Japie en Zita zaten rustig te wachten tot zij aan de beurt waren. Even verderop kregen zij hun vrijheid terug. Eerst Japie en toen Zita. Japie was zo gehecht aan zijn snippers dat Marijke hem even moest helpen om de snippers tussen zijn pootjes weg te halen. Fotograaf Ron wilde heel graag Zita uitzetten. Zita keek nog even achterom en toen waren ook zij en Japie verdwenen tussen de struiken.

18 mei:
Vanavond hebben we de volgende egels in het Hoge Bergsche Bos uitgezet:
Jasper ,Stijn ,Jaimy en Noëlla

Jaimy

Ze gingen er geen van allen heel snel vandoor, maar Noëlla, Jasper en Jaimy begonnen wel goed om zich heen te snuffelen, Noëlla nog het meest. We hebben ze in tweetallen uitgezet een eindje van elkaar vandaan. Toen we later bij Noëlla en Jasper terug gingen om te kijken waren ze allebei weggekropen in een eigen holletje helemaal onzichtbaar- behalve dan voor ons want wij wisten waar we moesten zoeken.
De volgende egels zijn vanavond door Mieke uitgezet:
Sanne, vrouwtje, 853 gram

Sanne wilde er zo graag uit. Zij deed het zelf wel. Bijdehandje.

Regenboog, mannetje, 919 gram.

Deze egels gingen naar de Horsten, Voorschoten.
Sjakie, mannetje, 898 gram gaat terug naar Leiden.
Placido, mannetje, 1140 gram is vanmiddag naar een uitwentuin gebracht.

14 mei:
Vandaag binnen gekomen: Maaike. Het is een vrouwtje van 858 gram. Ze is gevonden door Natascha S en komt uit Nootdorp. Maaike is naar de opvang gebracht omdat ze dunne mest heeft en overgeeft.  Ze verliest stekels en de haargrens bij de kop wijkt een beetje. Alert zijn op huidprobleem. Mestonderzoek afwachten.
Kees is helaas, maar niet geheel onverwacht, overleden.

13 mei:
Robin is met een gewicht van 1203 gr, uitgezet bij de Dobbeplas.
12 mei:
Vanavond bracht Maria een verzwakt egelmannetje dat belaagd werd door eksters en vliegen. Ze trof hem aan in haar tuin. Heel terecht dat ze zich zorgen maakte om dit beestje.Hij is ondervoed, licht uitgedroogd en onderkoeld. Hij had wat babyteekjes boven zijn oogjes en in zijn oortjes, en een paar exemplaren op zijn buik. Ze zijn zoveel mogelijk verwijderd en hij kreeg de nodige behandeling ertegen. Ook wat infuusvloeistof onderhuids gekregen. Bij zijn ribbenboog zit schilfering in de vacht, alert zijn op beginnende schurft. In eerste instantie lag hij op zijn buik, maar hij liep later wat rond in zijn hok. Hij kreeg een warmtematje. Gebit is vuil, maar volledig en scherp! Aansterken en mestonderzoek/ ontworming.
Gegevens: Kees (v.d. Berg, omdat hij gevonden is op de Berglaan)in Meerzicht ) een mannetje van 538 gram, hij mag zeker 2 ons aankomen.

HarryPepernootjeJoepieJan en Bo, zijn uitgezet in de Reeuwijkse Hout
Alle vijf liepen heerlijk op hun gemakje meteen het kreupelhout in.Alya, en Justin zijn uitgezet door Selene, op de Veluwe.

11 mei:
Tosca is met een gewicht van 916 gram uitgezet door zijn vinders.

7 mei:
Matti is vanochtend door zijn vinders opgehaald om weer in Katwijk weer uitgezet te worden.

6 mei:
Vanavond binnengekomen Leo. Een graatmager maar mooi mannetje. Schudt heel erg met zijn lijfje en vooral kopje, valt om, maar heeft wel trek. Hij weegt 478 gram. Leo is gevonden in Oud Verlaat.
Steinway mag vandaag ook weer buiten spelen. Hij wordt door Shirley uitgezet.

5 mei:

Vandaag is het Bevrijdingsdag en natuurlijk kunnen we dat niet ongemerkt​ voorbij laten gaan! Fabiola werd in februari in Leidschendam gevonden door Fabio, die gelukkig al veel weet over egels. Na een korte winterslaap en een behandeling voor een vervelende darmparasiet kon Fabio haar vandaag weer vrijlaten. Na een kleine aarzeling liep ze recht op een mooie boomstronk af. Ze is uitgezet in de Duivenvoordse en Veenzijdse Polder. (Dit is een prachtig stuk bos tussen Leidschendam en Voorschoten in.)  Het komt goed met deze dame!

Ook op  5 mei hebben Valentino en Fietje hun vrijheid teruggekregen en zijn uitgezet in het Balijbos in Zoetermeer. Valentino had er duidelijk geen zin in en bleef halsstarrig opgerold liggen. Fietje rook wat aan Valentino en duwde met haar neusje tegen zijn stekels. Fietje vond al die geurtjes op de bosgrond erg lekker, draaide zich uiteindelijk maar om en ging op zoek naar iets lekkers te eten. Heel langzaam rolde Valentino zich toch een beetje uit en wilde toch wel zien wie er zo tegen zijn stekels duwde. Dus misschien komen er over een tijdje hele kleine Valentinootjes en Fietjes?

Vanavond hebben Natascha en Mieke 4 egels uitgezet in het Bieslandse Bos :
Mr Indy een mannetje van 1240 gram, Muffin een vrouwtje van 1053 gram, Keetje, vrouw, 751 gram, Desti een dame van 805 gram.
Ze werden op een mooie plek uitgezet. Keetje ging er als eerste vandoor.

Vanochtend gebracht: Marsepeintje. Ze is terug uit een uitwenverblijf. Ze lag op haar zij en heeft een hoorbare ademhaling. De egel weegt 476 gram en wou zich niet ontrollen. Ze ligt nu op een warmtemat. Na een paar uur op een warmtemat ontrolde de egel. Ze had op haar gezwollen rechter achterpoot een enorme wond en ze zat vol met pakketten vliegeneitjes. Deze egel is vorig jaar binnen gekomen met een wond op haar voetzooltje, die maar niet dicht ging. Mieke heeft haar met eindeloos geduld verzorgd en is ook diverse keren met haar naar de dierenarts gegaan. Uiteindelijk was het advies om haar in een uitwenverblijf te plaatsen om te kijken of ze zich kan handhaven. Helaas bleek dat niet het geval.
Marja is met Marsepeintje opnieuw naar de dierenarts gegaan. Gezien de omstandigheden was er geen andere optie dan euthanasie. Marsepeintje is niet meer….
3 mei:

Vanavond zijnTinkerbell, Juul en Cody in het Bentwoud uitgezet.

2 mei:
Vanavond heeft de dierenambulance DH een egel gebracht, een mannetje van 866 gram.
Gevonden in Pijnacker aan de Elzenlaan. Hij heet Hennie. Hennie is erg zwak, apathisch, heeft diep liggende ogen, uitgedroogd en heeft schimmel op zijn hoofdje. Buikje ziet er goed uit. Hij ligt nu in de warmte unit en kan zelf kiezen warm of koud.
Hij heeft een infuusje 10% gekregen en een druppeltje tegen de vlooien. Brokjes en zachtvoer staan in zijn hokje. Indien zijn gezondheid het toestaat morgen beginnen met anti-schimmelbadjes en mest bewaren.

1 mei:

Vanavond is Gijsberta met een gewicht van 821 gram uitgezet in het Bentwoud.
Helaas lag Hennie vanmorgen overleden in zijn slaapzak. Hij lag er rustig bij.