30 november
Vanmiddag werd Mieke gebeld door de gastouders van het S-nest. Eén van de egels liep weer overdag rond. De egel is meteen opgehaald. Het is een vrouwtje en waarschijnlijk is het dan Spanga. Ze weegt 422 gr. Ze heeft een enorme korst op haar neus en korstjes op haar linker voorpoot. Schimmelklant.

29 november
Gisteravond trof Karin een jong egeltje aan dat aan het schooieren was in haar achtertuin.Ze had al enkele dagen geritsel gehoord .Het is een mooi , gaaf egelventje dat iets vermagerd is .Hij voelde lekker warm aan.  Omdat hij nu 418 gram woog en het buiten gaat vriezen, is hem een strobed in de schuur aangeboden en een lekkere maaltijd. Zo nodig kan hij natuurlijk ook binnenshuis worden opgevangen . Hij maakt een gezonde indruk. gegevens: Swiebertje, 418 gram, mannetje, vindplaats Teakhout

Vanmorgen belde mevrouw v.d.Stoep, wonend aan de Lisztrode in Buytenwegh, dat zij een egeltje van rond de 200 gr. gevangen had. Het beestje was druk bezig met bloempotten tegen haar tuindeur aan te duwen en liep vrij actief te zoeken naar vogelvoer. Zij was zo vriendelijk het beestje te brengen.Het is weer een meisje met –weer- teekjes op haar billen, ik weet niet wat dit bij die meisjes is…Ze weegt  254 gr., maar ook dat is te licht voor de tijd van het jaar. Ze heet Fransje Liszt, naar de componist en straat en mag daar tzt weer naar terug.

Inderdaad er is vanochtend nog een egel uit Woerden binnengekomen van dezelfde tuin als Molly, dus zeer waarschijnlijk uit dezelfde nest. Het is ook een vrouwtje, wat groter dan Molly. Ze heet Jaimy  Ze weegt 417 gm en ziet er verder goed uit. Ze heeft wat teken rond haar rechter oog en op haar frons. Aangezien ze gisteren Frontline (tegen de vlooien) van de medewerkster door wie ze is gevonden heeft gekregen, leek het een beetje heftig om haar nu al een ander medicijn te geven.
Gisteravond en vanmorgen wilde Donja haast niks eten, piepte en kraakte haar longen en was ze 13 gr. aangekomen. Ze leek benauwd en is naar de dierenarts gebracht. Ondanks de warmtemat was ze zwaar onderkoeld, dus hebben ze haar heel de middag in de couveuse gelegd, met gering resultaat. Gezien heel haar ziektegeschiedenis en het meer dan een week niet willen eten, het zich niet goed warm kunnen houden enz. is besloten haar niet langer te laten lijden.Het is genoeg geweest zo voor haar.
28 november
De nieuwe egeloogst van vandaag, allemaal dames, met een voorliefde voor tekennesten..
Hanneke, vrouwtje, 376 gr., gevonden in Meerzicht en door vindster – mevr. Brevé- vanmorgen gebracht. Had vlooien en teken en was helemaal een beetje viezig.
Molly, vrouwtje, 342 gr., heel veel teekjes aan buikzijde en kontje en in beide oren. Antivlo-badje gekregen
Via d.a. Woerden:
Alýa, vrouwtje, 252 gr., ook een tekenpaleisje.
Maneschijntje, vrouwtje, 270 gr., géén teken maar te klein

Egeltje Frank van afgelopen zaterdag is overleden

26 november
Vandaag zijn er 4 nieuwe egels binnen gekomen:
1) Robin: een mager, maar alert manneke van 258 gram. Hij had teken en vlooien en mag wel wat zwaarder zijn. Robin is gevonden in Nootdorp, door vrijwilligster Jacinthe
2) Frank: een ondervoed, onderkoeld en uitgedroogd manneke van 221 gram. Ook hij hoort een stuk zwaarder te zijn. Frank komt uit Berkel & Rodenrijs.
3) Bo: een mannetje van 584 gram. Hij is afkomstig uit Leidschenveen. Dit is de egel die in eerste instantie vrijdag gebracht zou worden. Hij is gebracht omdat hij stil op straat lag, maar het is een mooie, alerte egel.
4) Nugget: een mannetje van 599 gram. Hij is gebracht door dierenambulance Woerden. Nugget is gevonden in Nieuwegein. Hij heeft links in stekels en vacht een plakkerige, lijmachtige substantie. Het ging er met een biotexbad niet af. Het enige resultaat is dat de tandenborstel, netenkam, pincet en mijn handschoenen nu ook plakken. Nugget heeft daarom een handdoek in de kooi en geen snippers. Het is verder een mooie egel.

25 november
Vandaag is Jessie opgehaald  en in een uitwentuin geplaatst.

23 november
Vanmorgen is Sherlock geëuthanaseerd. Hij kwam niet van zijn plek, lag ondanks verschonen en afspoelen uiteindelijk toch in zijn eigen vuil vanmorgen.Ons vermoeden werd door Frank bevestigd: hij is aangereden of heeft beslist op e.o.a. manier een klap tegen één kant van zijn kop gehad. Hij vond het kopje ook gezwollen. Oogje  was ook beschadigd. Daarnaast een giga darminfectie. Hij is uit zijn lijden verlost.
Vanavond is Wilhelmientje overleden. Ze zat in haar schimmel/schurftbehandeling en ging steeds slechter eten. De afgelopen 2 dagen poepte ze heel weinig.

22 november
Megeltje is vandaag overleden.
De d.a. Woerden heeft vanmiddag een egel gebracht in zeer slechte toestand. Deze was gisteren al bij hen aangemeld, maar de vinders konden toen de doos niet vinden waarin zij hem zolang hadden gestopt…?! Vandaag was de doos + egel weer terecht en kon hij vervoerd worden.Het was een vrij bewerkelijke  en zwakke egel met –in deze tijd-  toch nog vliegeneitjes + larven rond anus, achterpoot, onderbuik. Mieke was zo lief te komen assisteren.Wij vermoeden dat hij op e.o.a. manier een klap heeft gemaakt of is aangereden: de stekels op zijn kop zijn gebroken, hij mist beide voortanden, in beide oren zat geronnen bloed, ook op zijn snuit. Daarnaast had hij neusuitvloeisel en zaten zijn oogjes een beetje dicht. Naast al deze ellende is hij ondervoed, onderkoeld en uitgedroogd, had hij een grote teek en heel veel vlooien.Hij weegt 304 gr. maar mag veel zwaarder wegen.Hij heeft enorm stinkende ontlasting en Mieke is lang aan het speuren geweest naar de oorzaak van zijn algehele stank (pus). Waarschijnlijk is dit toch zijn mest, wat niet gunstig is. Hij heeft eenantivlo-badje gehad, is geplukt, heeft een infuus en pijnstilling gekregen .Hij ligt op een warmtemat bij te komen.Gezien al het speurwerk bij deze egel, wat al begon toen de vinders hem gisteren kwijt waren, is hij Sherlock genoemd. Prognose is slecht.

21 november
Vanmorgen is er één nieuw egeltje gebracht uit Nieuwegein, door de d.a. Woerden. Het is een vrouwtje van 423 gr., vol vlooien en ze rolt zich niet echt op. Heeft bij de ambulance chauffeur Francisca goed gegeten.Ze kon gelukkig op de opvang blijven gezien haar grootte en heet Cis, naar de chauffeur. Vanmiddag is Mieke met Morticia naar de dierenarts gegaan ivm extreme vochtophoping op haar borst en buik .Onder een roesje kon Frank goed kijken. De vochtophoping was echt erg. Frank was verbaasd dat ze nog zo goed at. Hij heeft naar het hart geluisterd. Dit had het ook zwaar door al het vocht. Daarna heeft hij met een naald vocht opgetrokken. Dit zag er niet goed uit. Er was veel bloed te zien.Ze heeft of een tumor aan haar lever of milt.Frank heeft haar geeuthanaseerd.

19 november
Paula vond op 19/11 een jonge egel in het Binnenpark. Het is een tikje mager mannetje van 263 gram. Hij eet goed. Er wordt mest bewaard. Hij heet Mazzel.
Een nieuw egeltje kwam binnen. Dit egeltje is gevonden door de heer en mevrouw Statius Muller. De egel heet Megeltje, is een vrouwtje, weegt 315 gram en is gevonden aan de Vlasakker. Megeltje liep overdag bij hun auto naar eten te zoeken. Ze is koud, wil niets eten of drinken.Plus ze houdt haar rechter voorpoot scheef. Of dit door de onderkoeling komt??? Megeltje ligt heerlijk op een warmtematje.
Helaas troffen we vanmorgen Buddy dood aan in zijn hokje. Na een kleine opleving is ook hij naar de hemel.

18 november
nieuw en alweer overleden egeltje:
Smurfje, geslacht onbekend, 177 gr., gevonden aan de Konijnenweide/Seghwaert
Gisteravond heeft men het beestje al zien liggen en er wat blaadjes overheen gelegd.Na een nacht in de stromende regen lag hij er vanmorgen nog, dus toen is de d.a. DH gebeld. Het beestje was zwaar onderkoeld en op één na waren de vlooien denken we al vertrokken.
Ondanks eerste opvang door Samantha d.m.v. kruiken en warmtemat is hij kort na installatie in thuiszorg overleden, hij of zij was al te ver heen.

Mieke heeft net een egel opgehaald in Leiden. De mevrouw die haar belde krijgt regelmatig egels in haar tuin op bezoek.
Ze had gezien dat er 1 teken had maar het was niet degene die ze vanavond had opgepakt daar kwamen we achter toen we deze egel bekeken.
Aangezien dit toch een kleine egel is werd hij wel meegenomen.
De egel heet Sjakie weegt 374 gram en is een mannetje.

17 november
Marijntje is vandaag heel rustig overleden, weggegleden eigenlijk, naar het Hemelse Bos.

16 november
Vandaag zijn er twee egeltjes door de DA Den Haag gebracht.
Om 1130 werd Fietje gebracht, ze zou gepakt zijn door een hond. Ook rook ze erg
vies. Na een biotexbadje bleek het gelukkig mee te vallen. Geen wondjes of oud
bloed. Wel zat ze onder de mest en modder, vandaar haar niet zo frisse geur.
Het vrouwtje van 457 gram is gevonden op de Dubbeldamstraat Zoetermeer.
Ze mag wat meer wegen.

Om 1600 werd Goochem gebracht.
Hij had vanmiddag in een muizenval gezeten. Volgens de vinder met zijn
achterpootjes. Dit is waarschijnlijk met zijn linkervoorpootje geweest. Gelukkig
niets gebroken en geen wondjes. Hij heeft i.o.m Ria en Mieke een pijnstiller gekregen.
Het pootje is gezwollen, verder heel wat kleine teekjes op z’n achterpoot. Daar heeft hij iets voor gekregen. Goochem is een mannetje van 308 gram, gevonden op Corsica, Zoetermeer.

14 november:
Amber is door dezelfde meneer gebracht die op de open dag Mickey heeft gebracht. Zijn hond Dex heeft blijkbaar een egelradar in zijn neus zitten, want die vindt ze. het is een klein egelmeisje van 231 gram, gevonden in Koudekerk a/d Rijn, dat nu  schromelijk wordt verwend. Geen bijzonderheden, behalve dat ze te klein is voor de tijd van het jaar.

13 november
Egel Spooky is vannacht overleden

12 november
Carla en Mieke hebben vandaag 5 egels naar uitwentuinen gebracht.
Mouse 660 gram,Olijfje 647 gram,Foxy 734 gram, Bo 661 gram en Noah 639 gram. Er is weer ruimte gecreëerd maar vanmiddag hebben we alweer een nieuwe egel binnen gekregen via DA Woerden.
Justin, mannetje, 224 gram
Dit kleine mannetje was overdag naar eten aan het zoeken maar met dit koude weer is er niets te vinden. Gelukkig hadden de vinders hem in de gaten en hebben de dierenambulance gebeld. Justin zit mooi in zijn stekels en heeft goede trek.

11 november
Vanmorgen binnengekomen via de d.a. DH:
Soes, een mannetje van 288 gr., gevonden in Zoetermeer aan de Soestkade .
Hij liep daar rond en is te klein voor de tijd van het jaar.Hij begon in een losse kooi op een warmtemat, maar vond dit al snel veel te warm worden. Hij had een gezonde eetlust. Inmiddels zit hij in een gewoon hok.

Vanavond opgehaald (met dank aan Mieke) : Maartje uit Benthuizen. De egel is onderkoeld en weegt 324 gram.

10 november:
Marijntje is een nieuw egeltje, vanmorgen bij Astrid aangemeld op de opvang, het is een meisje van310 gram dat overdag rondliep.

Helaas is Koekeloertje vanmiddag overleden om 17:30…. Gisteravond had zij nog een opleving, maar tussen de middag leek het stervensproces toch door te zetten.

9 november:
Vandaag zijn twee kleine egeltjes gebracht.
Popje, vrouwtje, 240gram,  Noordhove, Zoetermeer. Ze is te klein voor de tijd van
het jaar en we vermoeden dat ze beginnende schimmel heeft.
Koekeloertje, vrouwtje, 290gram, Montfoort, gevonden in een tuin. Gebracht door
DA Woerden.
Ze kwam koud binnen met haar bekje open. Ook maakte ze beginnende stuipbewegingen.
Heel veel vlooien en teken. Ita is met haar naar dierenarts Frank gegaan omdat zij haar weinig kans gaf. Ze is een twijfelgeval, Frank heeft haar suikerwater en een infuus gegeven. Ze zit nu op een warmtematje.

Egeltje Fellow heeft vandaag zijn laatste adem uitgeblazen.
Egel Droppie is vanmiddag helaas overleden
Vanavond gaat Geintje naar een uitwentuin. Hij weegt 703 gram. Hij is wel iets rustiger geworden. Misschien heeft hij door wat er gaat gebeuren.

7 november:
Mupke: vandaag binnengekomen uit Nootdorp, waar hij met nestgenootjes in een tuin woonde. Het is een mannetje van 459 gr. Hij heeft 2 teekjes boven een oog. Volgens mevrouw die hem vond zou hij hoesten, maar dat hebben we niet gehoord. Mest bewaren. Hij mag tzt terug naar zijn broertjes en zusjes.

6 november:
Dierenambulance Woerden bracht vandaag Pedro, een mannetje van 342 gram. Hij mag wat zwaarder zijn en zijn tandvlees is wat bleek. De huid rond zijn kontje ziet wat rood. Pedro is gevonden in Woerden.

5 november:
Vanmiddag is er een egeltje gebracht uit Pijnacker. Het is een vrouwtje van 290 gram. Ze mag wel wat zwaarder zijn. De vindster bracht haar omdat ze overdag rondliep, niet wegging bij benadering en vieze mest had. Ze had ook een paar teken ontdekt en verwijderd.
Het egeltje is Fleur genoemd. Ze is onderkoeld en ze heeft een versnelde ademhaling.
Egel Belle is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden.
Toen Mieke haar binnen kreeg lag ze al een beetje met haar bekje open.
En dan toch nog de  kracht hebben om weg te rennen voor de chauffeur van de dierenambulance.
Helaas is het minikoekje Biscotti vannacht overleden.

4 november:
Vanmiddag bracht de dierenambulance Wassenaar een jong egeltje dat overdag op straat liep. Gelukkig hebben de vinders hulp gezocht voor dit kleintje, want hij is erg verzwakt. Hij had enkele teken, en is uitgedroogd, ondervoed en onderkoeld. Oogjes zijn erg klein, en hij schudt als hij staat. Geen schimmel of schurft, wel een vies buikje door dunne mest. Hij kreeg infuusvloeistof en ligt op een warmtematje. Tot nu knapt hij nog niet op en staat het eten onaangeroerd. Duimen maar voor dit kereltje.
Gegevens: Biscotti, 190 gram,( mag wel een onsje zwaarder zijn), mannetje, vindplaats: Leidschendam
Bij het verschonen van het hok is Pietje dood aangetroffen in zijn slaapzakje.
3 november:
Het was weer een drukke dag vandaag.
Mieke heeft 2 egels binnen gekregen via dierenambulance DH.
Mozart gevonden aan de Mozartrode. De egel was ontzettend zwak. Zat onder de vliegeneitjes en teken.Mieke heeft de egel nog wel schoongemaakt maar hij of zij is later overleden. Geslacht onbekend. Gewicht is 256 gram.
Later bracht de dierenambulance nog een egel.De egel heet Belle weegt 316 gram en het is een vrouwtje. Ze is gevonden aan het Belvederebos door Ezra.
Vanavond belde Carla over een egeltje in een tuin .Zij trof vieze mest aan en heeft het egeltje gewogen. Dit kereltje ziet er mooi uit, is niet vermagerd, geen uitwendige parasieten te zien en is lekker warm. Omdat er wel vieze mest was aangetroffen en hij ook een lichtgewicht is, blijft hij wel even in de opvang en kan er mestonderzoek gedaan worden.Het diertje heet Kobus en weegt 336 gram.

2 november:
Een klein egeltje zat bij Carla in de tuin en at mee met de grotere egels. Carla vond hem te klein voor de tijd van het jaar. Hij woog gisteren 261 gr. en bleek ook een hoestje te hebben. Het is een mannetje, heet Diesel en is gevonden in Meerzicht.

1 oktober:
Vanavond gaan er 4 egels naar een uitwentuin.
Wicky en Loesje mogen een tijdje samen blijven, en ook Purple Rain en Brown Sugar.
Wat een leuk stel is dit. Ze zijn zo nieuwsgierig. Ze vinden alles leuk en gaan echt op ontdekkingsreis.
Leona had vandaag erge diarrhee, met een bloedstolsel erbij, ze was koud, ondanks dat ze op een warmtemat lag. Zij is naar de dierenarts gebracht. Hij heeft nog van alles geprobeerd, aar de prgnose was slecht, en gezien haar ziektegeschiedenis is er voor gekozen om haar verder lijden te besparen. Zij is geëuthanaseerd.