31 oktober:
Een nieuw egeltje: Dasi (spreek uit Dassi, naar hond van de vindster) uit Utrecht, gebracht door d.a. Woerden, jongetje van 271 gram. Hij is gevonden door dezelfde mevrouw die Sanna heeft laten bezorgen.
30 oktober:
Tijdens het open huis zijn er 6 nieuwe egels binnen gekomen:
1) Pietje, een mannetje van 290 gram. Hij is gevonden achter kinderboerderij De Wilgenhof in Hilligersberg. Vera was bereid het diertje op te halen. Pietje lag op een wandelpad, hij was onderkoeld, had teken en ziet er wat schimmelig uit.
2) Fester, een mannetje van 249 gram. Hij had ontzettend veel vlooien. Gebracht door dierenambulance Dieren4you uit Spijkenisse. Fester is gevonden in Dirksland.
3) Morticia, een volwassen vrouwtje van 615 gram. Ze is ook gebracht door dierenambulance Dieren4you. Morticia is gevonden in Rockanje. Ze heeft een enorm abces onder haar linkeroog. De dierenarts van de dierenambulance had er wel naar gekeken, maar geen medicatie voorgeschreven. Het ziet er heel akelig uit. Wij maken maandag een afspraak bij onze eigen dierenarts.
4) Japie, een mannetje van 240 gram. Vera is voor deze egel opnieuw uitgerukt om op te halen. Japie komt uit Zevenhuizen. Hij lag bewegingloos in de tuin. Hij heeft teken.
5) Fellow, een mannetje met schimmel en schurft van 242 gram. Hij is gevonden bij de Aziëweg.
6) Micky, een mannetje van 232 gram. Hij is gevonden in Koudekerk ad Rijn. Micky had veel vlooien.
Sjaak en Wendy zijn vandaag uitgezet.

29 oktober:
Aster, Humpty Dumpy, Georgie en Charlie hebben het helaas niet gered, ze zijn samen naar de eeuwige jachtvelden gegaan.

28 oktober:
In deze economisch moeilijke tijd een vaste aanstelling krijgen en ook nog het leven van een egeltje redden: het overkwam Rouz vandaag. In Zoeterwoude vond hij een jonge egel die verstrikt was in een net. Hij wist het dier los te knippen en bracht het naar de egelopvang. De egel moest dan ook de naam “Leven” krijgen. Leven is een jong vrouwtje van 334 gram. Gezien de lengte mag ze wel 500 gram wegen. Ze houdt in ieder geval van eten. Blikvoer wel te verstaan, voor brokjes haalde ze haar fraaie neusje op.
Vanmorgen werd een heel klein superschattig egelmeisje binnengebracht, zwaar onderkoeld en ondervoed en met vlooien.
Ze heeft een infuusje gekregen en met een doekje is wat Defendog aangebracht tegen de vlooien. Nu ligt zij op te warmen in het kantoor. Eten wilde ze nog niet, ook niet met een spuitje/ventielslangetje. Bij gebrek aan inspiratie is zij Humpty Dumpty genoemd. Later bleek dit de naam van een ei te zijn waar het slecht mee af is gelopen. Hopelijk loopt het met dit meisje beter af…
Ze weegt 115 gr. en is gevonden op een boerderij in Leidschendam/Meerpolder waar ze al een tijdje op een bergje hooi lag. De vinders waren zo lief haar te naar de opvang te brengen.

27 oktober:
Vanavond binnen gekomen, Odian, een mannetje van 276 gram. Hij is gisteravond gevonden op het parkeerterrein bij het winkelcentrum in Meerzicht. Een verkeerde plek met al dat verkeer daar.Het egeltje zou meer moeten wegen. Dus aansterken en mest onderzoek.
Vanmiddag hebben we een klein zwak egeltje binnen gekregen via dierenambulance Woerden. Spooky 168 gram geslacht laat dit egeltje niet zien. Dit volgt.
Het egeltje is gevonden op een industrieterrein in Woerden. Zijn broertje of zusje was al overleden .

26 oktober:
Er zijn vandaag 3 egels binnengekomen waarvan er eentje is geëuthanaseerd.
Georgie, man, 662 gram, Stompwijk, Tuinbouwweg 14. Te mager voor zijn grootte,
bleef zitten overdag, reageerde niet/nauwelijks. Hij heeft een wondje boven zijn
linkeroog, mogelijk is hij blind of bijna blind .
Zita, vrouwtje, 223 gram, Zeist, te klein, moet vooral groter groeien. De man van
de vindster heeft haar gebracht.
Gebracht door DA Woerden:
Hinke, vrouwtje, niet gewogen, Montferland in tuin, bijtwonden op de buik met
veel bloed, de wonden roken erg sterk naar pus en zaten vol met maden en
vliegeneitjes, waarschijnlijk door een hond gebeten? Frank de dierenarts is gebeld en daar
is ze geëuthanaseerd.
Egeltje Eddie is overleden.

25 oktober:
Vanmiddag is ook Leidse Sleutel overleden. Deze volwassen , maar erg zwakke egel,  heeft het helaas niet gered.
Egeltje Wietske  is vanochtend overleden en ook Dusty heeft het niet gered..
Binnengekomen via dierenambulance Woerden: een klein egeltje van 219 gram; het is een meisje en ze heet Bloempje.
En via een dame uit Zevenhuizen een egel van 417 gram Desti genaamd(naar de hond die hem opmerkte) – we weten nog niet of het een mannetje of vrouwtje is want het dier bleef stijf opgerold).
Vanochtend hebben wij het S-nest ( Sibbe, Smakt, Steyn, Swier en Spanga) naar een buitenverblijf verhuisd.Jeetje wat maken zij er een troep van.
Gelukkig hebben ze nu meer ruimte en kunnen hun energie beter kwijt.

24 oktober:
Kim heeft vanavond  nog egeltje gevonden bij het Granietgroen. Ze bleef liggen bij benadering. Het is een vrouwtje van 223 gram. Ze is levendig en alert. De beharing op de onderbuik is wat dun en er zijn 2 kleine kale plekjes op haar koppie. Misschien een toekomstige schimmelklant? Ze heet Donja.
Rond 16:30 belde mevrouw v. Swol uit Leimuiden. Ze hadden een klein egeltje dat onder een auto, achter een wiel zat, weggehaald en opgevangen. Ze voorzagen problemen. Via de plaatselijke dierenambulance ging het allemaal erg lang duren vond mevrouw, dus was zij zo vriendelijk hem zelf bij Ria af te leveren. In de auto zat hij lekker te smekken van het zachte kattenvoer, gemakshalve was hij erin gaan zitten.Dus om hem goed te beoordelen moet hij misschien wel in bad. Het is een jongetje van 240 gr. en mag Buddy gaan heten.

De dag begon triest: Toots en Multatuli zijn vanmorgen naar de dierenarts gebracht en beide zijn geëuthanaseerd. De longen van Toots waren in zeer slechte staat. Multatuli’s kopje was idd door een hond te pakken genomen.  Zij is uit haar lijden verlost.
Hun plekjes zijn inmiddels weer ingenomen door nieuwe egeltjes: Sanne via de d.a. Woerden en Bobby is gevonden in de buurt van de Dorpstraat.
Sanne: is binnengekomen via de d.a. Woerden, maar afkomstig uit Utrecht. De chauffeur van Woerden heeft haar thuis opgevangen vannacht en vandaag naar de opvang gebracht. Een volwassen vrouwtje, gewicht volgt vanavond, ze had al zoveel stress achter de rug. De vindster is met haar in Utrecht naar een dierenarts gegaan omdat zij heel benauwd was. Het vermoeden bestaat dat zij een chemisch goedje over zich heen heeft gekregen, ze had een witte waas over haar stekels heen. Daar heeft ze antibiotica gekregen en ook een vitaminepreparaat. Het zou nu al beter gaan. Verder hebben we haar verneveld en wachten we Mestonderzoek af.
Bobby: vanmiddag binnengebracht. Een mevrouw had hem in de Dorpsstraat gevonden. Mannetje van 273 gr., schimmel en schurft. Hij heeft 1e schurftbehandeling gekregen en pijnstilling. Hij was warm, maar morgen voor de zekerheid de temperatuur checken svp.
23 oktober:
Er zijn vandaag 3 egels binnen gekomen:
Sproetje. Hij of zij wil zich niet ontrollen dus geslacht is nog een ?
hij of zijn weegt maar 119 gram.
Sproetje is overdag op straat gevonden door Ankie Postma uit Voorschoten .
Het egeltje is ondervoed, wil geen venkelthee of puppy melk.
Later stond hij of zij wel zelf te eten.
Er is nog hoop.
Naast Sproetje zijn ook nog binnen gekomen:
Wietske: Een meisje van 223 gram. Ernstig ondervoed en verzwakt. Ze is gevonden in Nieuwegein en gebracht door dierenambulance Woerden
Joepie: een mannetje van 177 gram. Hij mag ook wel wat zwaarder zijn. Joepie is gevonden in Elba (Oosterheem).

22 oktober:
Beertje is vannacht overleden.Hij wilde gisteravond niet meer eten.

21 oktober:
De man van Ria heeft zojuist een egel opgehaald in Voorschoten. Hij liep al enkele dagen op straat.Er was ter plekke een kinderfeestje aan de gang,daarom kon de vinder hem niet zelf brengen. Hij heeft een wond aan zijn ook, ws. door een hondebeet. Hij heet Multatuli (nabij de Multatulistraat gevonden, in de Hugo Claus straat, maar een Hugo hebben we net gehad) Multatuli betekent ook nog eens ‘veel heb ik geleden’, hoe toepasselijk.
Alex mag de natuur in, eerst nog even acclimatiseren.

20 oktober:
Anniek uit Rokkeveen belt. Ze heeft de avond ervoor een egeltje gevonden en brengt hem naar de opvang samen met vriendin Carina..Het egeltje heet Gijsberta, is een vrouwtje van 245 gr. Gevonden aan het Wengehout.
Ze is klein, wel alert en zit in de opvang.
Joke uit Leiden belde op de 06-telefoon. Ze had een hele zwakke egel gevonden. Carla heeft dit egeltje opgehaald want Joke had geen vervoer.
Het egeltje heet Moppie, woog 220 gr en was een vrouwtje.
Ze zat onder de vliegeneitjes en is dezelfde middag overleden.
Hugo is overleden.

19 oktober:
Nikki uit Warmond belde Mieke.Zij had een zwak egeltje gevonden tijdens het fietsen .Omdat hij was uitgebroken (jawel zo zwak was hij) wilde ze hem Houdini noemen. Hij weegt 246 gr. en is een mannetje.Hij had veel teken en ik schat zoiets van 200 vlooien. Hier was Mieke niet blij mee.
Hij is hiertegen behandeld en hij leeft nog.
Vanmiddag is Loena uitgezet, ze woont nu in “op stand” park Arentsburg in Voorburg. Ze twijfelde even, maar na 10 minuten verdween ze onder een stapel oude takken. Erica heeft eerst nog even gecheckt bij hondenbezitters of ze hier wel eens egeltjes zien. Ja dus, regelmatig.

Vanmorgen kwam Dick Kraaienbos uit Leidschenveen/Den Haag een klein egeltje brengen. Hij had hier al eerder telefonisch contact over gehad.
Ze is gevonden in een tuin en was nogal verzwakt. Hij heeft de eerste opvang gedaan: ze woonde in een doos en kreeg geweekte brokjes en zacht voer, waarna ze weer opknapte. Ze knapte zo op dat ze ontsnapte uit de doos en op expeditie ging in de slaapkamer van meneer. Zo kwam hij erachter dat egels heel wat kunnen poepen en plassen! Het is een klein en heel schattig egelmeisje en mag Carolina heten, naar de vriendin van meneer. Ze weegt 195 gr., was warm en doorvoed, géén vliegeneitjes en géén vlooien (zulke egeltjes bestaan dus óók!). Wel had ze een grote poepkorst aan de zijkant van haar lijfje, dus daarvoor heeft ze een Biotexbadje gekregen.
Lotje en Gyros zijn helaas ook overleden.

18 oktober:
Dierenambulance Woerden bracht een klein egeltje: Eddy is een egeltje van 79 gram, met vliegeneitjes, en een open wond op zijn knie waar maden uit kropen.
Na ruim een uur verwijderen van de parasieten dachten we klaar te zijn maar toen zagen we dat zijn oor een grote wond was vol met maden. Hierom is hij naarde dierenarts gebracht. Toen Frank het egeltje op het eerste oog zag had hij niet heel veel hoop, maar hij heeft het diertje helemaal schoongemaakt en op temperatuur gebracht. En de wonden zijn behandeld.
Omdat het niet goed ging met Gyros, is hij naar de dierenarts gebracht. Gyros heeft nu medicatie ivm een darminfectie.
Shannara is vandaag overleden.

17 oktober:
Eind van de morgen kwam er een nieuw egeltje binnen, Lotje, 250 gr., zwak en vol vliegeneitjes. Ze is gevonden in een tuin aan de Vlamingstraat. We hebben haar heel lang geplukt.
Ook binnengekomen: Hugo, een mannetje van 694 gram .In Oosterheem gevonden.
Vanavond rond 19:45 belde een dierenarts uit Leiden. De d.a. Wassenaar had daar een egeltje helemaal vol (de rug) vliegeneitjes gebracht, het beestje was verzwakt. Zij vroeg of wij eigenlijk nog iets met zulke egeltjes doen en wat dan? Ria vertelde dat wij in het algemeen. heel veel met zulke egeltjes doen: eitjes verwijderen, infuusjes geven en eventueel warmtemat, het hele verhaal. Helaas is er geen dierenambulance die de egel naar Zoetermeer kon brengen. Mieke heeft daarom de egel opgehaald bij Dierenkliniek de Keerhoeve in Leiden.  De egel is Leidse Sleutel genoemd. Tja…   Het is een vrouwtje van 564 gram, maar in goeie doen mag ze wel zo’n 300 gram zwaarder zijn. Mieke had al aardig wat vliegeneitjes verwijderd toen Marja kwam, maar ze zijn daarna nog 1,5 uur bezig geweest. Ze had ook veel teken.  Leidse Sleutel is erg verzwakt en onderkoeld, en het plukken van de vliegeneitjes duurde eindeloos, maar na de warmtemat en een infuus staat ze nu weer overeind. Er is dus hoop.
Vandaag is Kian gebracht,een mannetje van 252 gram. Hij is gevonden door Andre Hoving aan de Konijnenweide. Kian heeft schimmel en schurft.
De behandeling is meteen gestart.
De egeltjes Feta en Becky zijn overleden.

16 oktober:
Vanmiddag om 17:30 belde Jeannette van de d.a. Woerden. Of hun chauffeur vanavond nog een heel klein egeltje mocht komen brengen wat maar ergens in een tuin bleef zitten.De chauffeur kwam tegen 20:00 en gelukkig was het geen baby meer maar een kleutermeisje van 259 gr.
Ze had plukjes vliegeneitjes in een lies en aan de rand van haar stekelkleed, vlooien en ook wat teekjes werden gesignaleerd. En ze had enorme trek. Ze onderging de behandeling vrij relaxed, liet het allemaal toe.Ze leek aanvankelijk een harde bobbel tussen haar achterpootjes te hebben zitten, maar na 3 keer uitgebreid gemest te hebben was deze verdwenen. Door die bobbel had ze een beetje Charly Chaplin houding wb haar achterpootjes, dus is zij Charlie genoemd. Wel een bol buikje, wrs. toch wel een ontwormingsklantje.
Charlie, vrouwtje, 259 gr., Woerden.

Een uurtje later ongeveer belde Femke uit Noordwijkerhout ivm een zielige egel met wrs. een gebroken pootje en met vliegen er om heen. Al liep hij later wel weer door de kooi. Femke wilde morgen de egel zelf brengen, maar een egel met vliegeneitjes en een dubieus pootje zo lang laten wachten vonden we geen goed idee. Vera wilde gelukkig rijden. Bij aankomst op de opvang sleepte één pootje en het andere was ook raar.Het was een alert, tikje onrustig egeltje van 317 gram. Het diertje mocht wel ca 100 gram zwaarder zijn, gezien de lengte. De egel was royaal voorzien van vliegeneitjes en er waren ook sporen van madenvraat. Twee grote teken zijn verwijderd . Eén achterpootje stond in een vreemde stand, maar kon nog wel gebruikt worden. De andere achterpoot sleepte. De egel reageerde bij dat pootje ook niet op pijnprikkel en kon de poot ook niet intrekken bij het oprollen. Er is een afspraak gemaakt bij de Spoedkliniek om de pootjes te laten beoordelen. Vera en vriend waren zo lief om na de reis naar Noordwijkerhout en terug ook nog eens met de egel naar Delft te rijden. Om 22.00 uur belde Vera om te laten weten dat de egel was geëuthanaseerd. De egel was verlamd aan die achterpoot, dus de prognose was al slecht. Daarnaast vond de dierenarts ook maden die aan het feestvieren waren. Dan kan je de arme egel alleen maar uit zijn/haar lijden verlossen. Voor de statistieken is de egel Nordy genoemd.
Bij Mieke werd weer een egel afgeleverd. Dit vrouwtje heeft zij tante Truus genoemd. Ze weegt 698 gram.Ze had mega veel vlooien en ze heeft een gigantische pruttel. Ze hoest maar dit is geen wormenhoest. Ze is mager maar gelukkig wel alert.

Niet zo’n leuk bericht maar de volgende egels zijn helaas overleden.
Dippy en Plukkie
Vanmiddag binnengekomen :Harry, mannetje van 193 gram.
Gevonden in Rokkeveen door Madelon Van Wandelen. Harry lag bij haar in de poort. De egel is zwak. Hij staat te schudden. Geen vlooien of teken.
Gevalletje mest onderzoek/ontwormen.

15 oktober:
De nieuwe oogst van vandaag:
Saffira: gebracht door Dierenambulance Den Haag. Saffira is een zwaar onderkoeld, ondervoed en schimmelig vrouwtje van 150 gram. Ze had ook enkele vlooien. Ze is gevonden aan het Saffier (wijk 19)
Teddy: ook gebracht door Dierenambulance Den Haag. Teddy is een mannetje van 251 gram. Hij zat vast in een net. Chauffeur Leo heeft geholpen om het net om kop en poten te verwijderen. Teddy is gevonden aan de Hannie Schaftrode (wijk 17). Hij had een hoop springerige vlooien.
Kruimel: gebracht door Dierenambulance Woerden. Kruimel is een meisje van 85 gram. Boven op haar koppie lijkt ze wat kalend. De huid ziet er normaal uit.
Jonti is vannacht overleden. Dit zat eraan te komen. Ze was zo zwak.
Gisteravond heeft Mieke nog een nieuwe egel binnen gekregen via Carla Den Hoed. Een buurvrouw waarschuwde Carla dat er een een klein egeltje bij haar voor de deur liep.Het egeltje heet Droppie weegt maar 105 gram en is een vrouwtje.
Het is echt een beauty en zou zo mee kunnen doen aan een miss-verkiezing.

De kleinste vd drieling is dood in hun hok gevonden (Lady in red).

14 oktober:

Vanmiddag via dierenambulance Woerden een nieuwe egel binnen gekregen.
Jonti, 274 gram, vrouwtje. Gevonden in Woerden. Ze is erg zwak. Had ook een dikke vette teek in haar zij.
Mieke heeft haar een infuus gegeven. Verder wil ze niets.
13 oktober:
Vanmiddag hebben we 2 egels binnen gekregen.
1e via dierenambulance DH :Leona, een vrouwtje van 184 gram.
Gevonden aan de Broekwegkade vlakbij het gemaal bij de Noord-Aa.
Dit egeltje liep als een buikschuiver door het hok. Op haar borst had ze een dikke vette teek zitten.
Ze had ook veel vlooien en vliegeneitjes. Mieke en Ria hebben de egel schoongemaakt. Sinds de teek weg is loopt ze normaal.
2e egel via dierenambulance Woerden :Becky , 150 gram, vrouwtje
Gevonden in Woerden. Een klein egeltje met 7 teken op haar bol.
Die zijn verwijderd. Ze stond tijdens het eten te schudden.

Helaas moeten we melden dat Fiji het niet heeft gered.
Van het F-nest is nu alleen Foxy over. Voorlopig blijft hij aankomen. We blijven hopen.

12 oktober:
Vandaag kwam de DA DenHaag een onderkoeld verzwakt egeltje brengen met
vliegeneitjes. In eerste instantie leek het diertje nog te redden, maar toen hij eenmaal op een warmtematje lag en ontrolde zagen we maden rondom en in z’n plassertje, in z’n oogje en lies. Het arme beestje had ook al madenvraat. Het was helaas niet meer te redden. Het egeltje is naar de dierenarts gebracht en daar is het geëuthanaseerd. Drommeltje, een  mannetje, geschat gewicht rond 120-150gr, Gevonden op Sumatra ,Zoetermeer.
Dory, één van de baby’s uit Leiderdorp is overleden.
Vanavond hebben  Peter en Roslind de dames Japina Kroos en Rosaria in de Balij uitgezet.

11 oktober:
Vanmorgen troffen wij Toots piepend en krakend aan.Na het vernevelen leek het iets beter te gaan maar na 10 minuten klonk zij zo verschrikkelijk benauwd. Ze is meteen naar de dierenarts gebracht. Toots heeft waarschijnlijk een longontsteking en een luchtwegontsteking. Zij moet dagelijks pijnstilling en antibiotica krijgen minimaal 7 dagen. De dierenarts vond haar een erg mooie egel en wilde een poging wagen om haar er bovenop te krijgen. Duimen maar weer.
Zoals al te verwachten was, is egel Indy overleden. En ook Mac is laat in de middag gestorven.
Ook Elvis heeft het niet gered. Vanavond is hij overleden.

10 oktober:
En  nog meer egels kwamen er vandaag bij ons:
Indy: Gevonden aan de Industrieweg in Zoetermeer. Ze lag op het fietspad. Een meisje van 147 gram. Onderkoeld, zwaar ondervoed, teken en vliegeneitjes. Ze heeft schimmel. Dusty is afgelopen vrijdag ook in deze buurt gevonden, dus waarschijnlijk is Indy zijn zusje.
Zamzam: Opgehaald bij dierenambulance/opvang Oegstgeest. Gevonden in Leiden. Ze zat vast in een put. Zamzam is een vrouwtje van 390 gram.
DJ: Opgehaald bij dierenambulance/opvang Oegstgeest. Gevonden in Zoeterwoude Rijndijk. DJ is een mannetje van 164 gram. Hij is goed op temperatuur en lijkt niets te mankeren. We hebben wel een grote teek weggehaald.
Dippy: Opgehaald bij dierenambulance/opvang Oegstgeest. Gevonden in Rijnsburg. Dippy is een mager, onderkoeld en apatisch meiske van 108 gram.
Mac: Opgehaald bij dierenambulance/opvang Oegstgeest. Gevonden in Leiden. Mac is een mannetje van 164 gram. Hij had vlooien, vliegeneitjes en kleine maden. Mac is onderkoeld, veel te mager en apatisch.

Vandaag zijn er 3 egels bijgekomen op de opvang.
De d.a. Den Haag kwam vanmorgen een benauwde dame van 624 gr. uit Meerzicht brengen, verder weinig informatie bekend. Ze heet Toots.
Even na 13:00 stapten 2 grote mannen ineens de revalidatieruimte binnen, ze hadden een klein egelmeisje van de weg geplukt, dat bij een Shellstation vrolijk over een autoweg liep. Dat vonden ze terecht veel te gevaarlijk.
Eén van de mannen bleek Marco te zijn die ooit bij ons op de dinsdag gewerkt heeft! Hij besloot het egeltje bij ons te brengen. Ze heet Eegie en ze komen nog een keer kijken hoe het met haar gaat. Eegie kwam over als een vrij zelfstandig tantetje
“Mozes!” riep Ria toen de telefoon weer alarm sloeg. Leo van de d.a. DH heeft een jongetje gebracht van 200 gr. Zou vast hebben gezeten in een hek aan het Diamant in Rokkeveen. Daarom heeft Ria hem Mozes genoemd (een Diamantje hebben we al gehad).
Kwek, vrouwtje, 120 gr. is vanmorgen geëuthanaseerd door Frank, onze dierenarts. Frank vermoedt een beschadiging in de kleine hersenen.

Achter de opvang, in het burgemeester Hoekstrapark, vond een mevrouw een egeltje toen ze haar hond uitliet.
Toen Marja hem overnam, blies hij/zij net de laatste adem uit. Het diertje zat vol met vliegeneitjes, zelfs tot in de bek. Aan de binnenkant van de achterpootjes zag Marja sporen van madenvraat. Geschat gewicht: 150 gram. Maar had gezien de lengte minstens 100 gram zwaarder moeten zijn. Geslacht onbekend. Marja heeft het kleintje Mini genoemd.

9 oktober:
Vandaag is Dick binnengekomen via de dierenambulance Wassenaar. Dick wil zich niet laten ontrollen, dus kan ook een Dicky zijn. Dick heeft het benauwd, is uitgedroogd en ondervoed. Dick heeft alles gekregen wat nodig is, maar het ziet er niet hoopvol uit. Lag vanmiddag bij vertrek naar adem te happen. Hij/zij ligt in de warmte-unit.
In de avond is Dick overleden.

8 oktober:
vandaag kwam een klein egeltje binnen (196 gram), gevonden bij een andere wijktuin. Helaas heeft het kleintje (Edgie) het niet gered. Het arme ding zat van kont tot kin onder de vlokken vliegeneitjes, Wezien er zelden zoveel  op zo’n klein egeltje. Na opwarmen begonnen met het verwijderen hiervan, maar het was duidelijk dat het een aflopende zaak was.Dus gestopt met behandelen en het beestje in alle rust laten sterven (dat duurde nog geen 30 minuten).

7 oktober:
Snoopy: een meisje van 159 gram, gevonden bij de Goudenregenzoom. Ze hoort eigenlijk wel wat zwaarder te zijn. Mooi, alert diertje.
Dusty: een mannetje van 177 gram met beginstadium van schurft. Hij is gevonden op het industrieterrein bij Van der Velde. Hoort eigenlijk ook zwaarder te zijn. Verder alert.
Willemientje: een aanbiddelijk meiske uit Leiderdorp. Ze weegt 102 gram en zou ook wat zwaarder moeten zijn. Ze had enorme honger. Door de felheid waarmee ze in de speen beet, kreeg Marja acuut medelijden met haar moeder. De vindster gaf ook een donatie mee :-), hartelijk dank daarvoor.
Egeltje Kwik heeft het helaas niet gered.

6 oktober:
Tegen 17:00 vanmiddag belde Donate den Hartog. Ze had bij haar in de buurt 2 baby-egels gevonden en de eerste opvang gedaan: warm houden, eten aanbieden.Ze aten alleen niet zelfstandig en het leek alsof hun achterpootjes het niet deden. Zij heeft ze gebracht.
Natasja was zo lief nog een warmtemat en Babycatmousse te brengen én te helpen met de eerste opvang: het stabiliseren van de kleintjes. Ze hebben een infuusje gekregen en Natasja heeft ze met een spuitje gevoerd.Dat ging er iig gretig in. Ze heten Kwik en Kwek. Kwik omdat hij iets kwieker lijkt dan de andere, Kwek omdat het ezelsbruggetje is: heeft een lamme nek. Hij kan niet van een bordje eten, hij zou er in verdrinken.
Marja opperde dat ze misschien nestgenootjes van Wally zijn, ook ergens uit de Leyens, en dat ze misschien iets giftigs (slakken?) hebben gegeten gezien de schijnbaar neurologische afwijkingen.

Bijna gelijktijdig belde Leo van de d.a. DH met de melding van een egeltje in slechte staat gevonden aan de Kadelaan, vol vliegeneitjes. Toch maar weer Marja gebeld voor assistentie, want het werd nu heel druk.
Bij het vliegeneitjes egeltje zat de bek helemaal vol ermee, zonder roesje zou het toch wel problematisch schoonmaken worden. Dit moet een zusje zijn van de onfortuinlijke Angelo en ze is dus Angela genoemd. Ze leek al te gaan sterven….
De dierenarts is gebeld en voor alle drie kon Marja om 18:15 nog terecht.
Angela, (130 gr.) is geeuthanaseerd. Kwik en Kwek moeten het met infuusjes en warmte redden, de grootste, Kwek, is er het slechtst aan toe, lijkt helemaal de weg kwijt. Ze wegen resp 120 en 130 gr. Ze kunnen niet zelfstandig staan/eten, dus dat wordt voederen met een spuitje. Kwik de kleinste, moet speciale medicatie  ivm een longruisje.
Vanmiddag tijdens het medicijnen geven trof Natasja Kees in een slechte toestand aan. Hij was heel erg benauwd.Hij is naar de dierenarts gebracht en die kon helaas niets meer voor hem doen. Kees is geeuthanaseerd.

5 oktober:
Ita heeft Emma en Noor in het Westerpark uitgezet. Ze gingen er gelijk
vandoor! Peach moet nog even blijven, ze was al een paar dagen in slaaphouding.
Vandaag kwam de DA Denhaag een ernstig verzwakt egeltje brengen. Hij zat onder
de vliegeneitjes. Zijn bekje stond open en zat vol met eitjes. Ook voelde hij
koud aan. I.o.m Marja naar de dierenarts gegaan om het diertje te laten
euthaniseren. Het was helaas te zwak om het te kunnen redden.
Hij heette Angelo, een mannetje van 114gram, gevonden aan de Kadelaan .

Wally is vanmorgen op weg naar de dierenarts overleden.  Zijn voorpootjes hadden een vreemde zijwaartse stand en hij kon niet –meer- zelfstandig eten. Vannacht is hij toch – na de aanvankelijke opleving- danig verzwakt waardoor de kans toch al erg groot was dat hij geëuthanaseerd zou worden.

4 oktober:
Egeltje Aster is gevonden aan de Astertuin in Seghwaert. Ze lag op de weg en werd bijna aangereden. Aster was rijkelijk voorzien van vlooien, vliegeneitjes en minimaden. De laatste drie soorten hebben we een niet diervriendelijke dierendag bezorgd. Aster heeft ook schurft. Ze weegt 159 gram.

Precies om 9:00 vanmorgen ging de egeltelefoon: Wilma Damen, had een meer dood dan levend egeltje gevonden. Gewikkeld in een handdoekje bleek hij toch nog te reageren.Hij zat vol vlooien. Later ging hij erg schudden, kortom: een heel verzwakt diertje. Op Ria’s verzoek heeft zij ook nog een warmwater kruikje bij hem gelegd. Esther en Natasja zijn hem gaan ophalen.
Hij heet Wally, weegt 125 gram en is ernstig onderkoeld en ondervoed. Hij slaagde, verzwakt als hij was wel voor de eettest-van-een-bordje. Op een bepaald moment leek hij terug te vallen. Na een tijdje echter ging hij smekken, kauwbewegingen maken! Vervolgens at hij de rest van zijn bordje leeg. Hij ligt te slapen, maar we zijn er nog niet met hem.

3 oktober:
Het is een trieste middag. Rosalind ging met Jip naar de dierenarts. Die heeft besloten dat Jip in een dermate penibele staat was dat euthanasie de beste optie was. Hij is dus ter plekke geëuthanaseerd. Bij terugkomst keek Rosalind naar de drie uit de F-nest en trof daar Fancy dood aan.
Vanochtend is besloten om de overgebleven babies Convalesence uit een spuitje te voeren en antibioticum te geven. Laten we hopen dat deze maatregelen de andere twee zal redden, maar we houden ons hart vast .

De d.a. Den Haag heeft vanmorgen een klein egeljongetje van 146 gr. gebracht. Het ventje heet Noah, eet zelfstandig en had alleen 2 teken.

2 oktober:
Vanavond werden we gebeld voor een kleine egel die niet wegliep. Egeltje Tosca is gevonden aan de Toscaschouw. Ze weegt 232 gram, maar mag wel zwaarder zijn. De beharing is dun en okseltjes en kontje zijn kaal. Sommige stekels zitten in een hoesje. Ze heeft schimmel. De mest is vies en dun. Ze had ook een teek en een plukje vliegeneitjes.
Natasja maakte een leuke foto van Beertje, hij kijkt eigenwijs de wereld in.

Abraham en Dinky zijn vandaag overleden. Het was eigenlijk te verwachten, ze waren er bij aankomst al superslecht aan toe.

1 oktober:
Dierenambulance Den Haag bracht 2 egels:
Cody: een mannetje van 112 gram. Gevonden op de Meerzichtlaan. Onderkoeld en enkele plukjes vliegeneitjes tussen de stekels en een enkele vlo.
Abraham: een oud(er) mannetje van 477 gram. Gevonden bij een voetbalvereniging in Pijnacker (Sportlaan). Abraham is broodmager, onderkoeld en heeft teken, vlooien, vliegeneitjes en maden. Prognose is slecht.

Huib is vannacht helaas overleden. Gisteravond heeft hij nog een 2e infuusje gekregen en kreeg hij wat ORS in zijn bekje gedruppeld. Ook heeft hij nog iets van de Recovery gegeten. Jammer genoegheeft dit hem niet kunnen redden
Kees was benauwd, flankademhaling en een piepende ademhaling.  Gezien zijn conditie leek het ons voor hem het beste zsm (vandaag) met een behandeling te beginnen. Hij krijgt een antibioticum en wordt verneveld.