30 september:
Vandaag zijn binnengebracht:
Kees,  een mevrouw bracht hem naar egelopvang in de ochtend  hij komt uit wijk 18. Hij is gevonden bij een speeltuin vlak bij de egelopvang hij lag daar stil en bewoog zich niet ze dacht dat hij bijna dood was. Hij woog 418 gram toen hij binnen kwam. Kees was behoorlijk onderkoeld.
Aad, mannetje, 126 gram. Hij is gevonden in Zoetermeer nabij de Voorweg en gebracht door dhr Rijneveen. Aad zat vol met vliegeneitjes.
Huib, mannetje, 151 gram. Hij is gevonden in Reeuwijk en gebracht door de da woerden. Huib zat onder de vlooien en vliegeneitjes.
Van de egels die op 29/9 zijn binnen gebracht, zijn er twee dezelfde dag overleden:
Bjorn, het egeltje uit Rotterdam dat was aangevreten door maden
Dobby, een baby uit het nest van 4 dat we vanavond binnen kregen, is ook overleden

29 september:
Vandaag zijn de volgende egels binnen gekomen:
Jip. Het is een mannetje van 692 gram, afkomstig uit Bergschenhoek. Hij heeft veel (kleine) teken en vliegeneitjes. Hij is benauwd en heeft een pruttel bij zijn ademhaling.
Dory, Dinky, Dobby en Dolly: vierling (2 meisjes, 2 jongens), afkomstig uit Leiderdorp. Ze wegen tussen de 48 – 53 gram. Geschatte leeftijd: 1 week. Ze hadden vliegeneitjes en bij twee egeltjes vonden we maden. Eén kleintje was al erg zwak. Het is twijfelachtig of deze humpies het gaan redden.
Wicky: een gestresst jongetje van 219 gram. Sommige stekels zitten in een hoesje, dus het is waarschijnlijk een beginnende schimmelklant. Afkomstig uit Warmond.
Loesje: een vrouwtje van 358 gram. Schimmelegel. Afkomstig uit Leiden.
Wendy: een vrouwtje van 898 gram. Afkomstig uit Warmond. Had enkele teken. Ze heeft een bolle buik. Mogelijk zwanger.
Vanochtend binnen gebracht: Bjorn, een mager manneke van 162 gram uit Rotterdam.  De vinders hadden het kleine egeltje al een paar dagen in de tuin gezien, maar vonden dat hij het vandaag niet goed deed. Bjorn zou normaal ca 75 gram zwaarder moeten zijn. Hij had vliegeneitjes, maar ook kleine maden. Op diverse plekken  hadden de maden de huid al kapot gevreten en Marja haalde er ook een paar uit zijn bek. Het is erg twijfelachtig of Bjorn het zal halen.
Presley is helaas overleden. En ook het kleinste egeltje uit het F-nest Frederik heeft het niet gered, hij had nog wel melk gedronken met een spuitje en antibiotica gekregen maar het mocht niet baten.

28 september:
Pikachu met haar kids Puppy, Poppy en Pippi zijn vanavond naar een buitenverblijf gebracht. Pikachu was een beetje overdonderd, maar de kleintjes vonden het geweldig.
Tiramisu is vanavond ook naar een buitenverblijf verhuisd.
Ita vertrok na de overdracht van de egeltelefoon en kwam prompt een egeltje tegen dat rijkelijk overdekt was met vliegeneitjes. Het is een vrouwtje en we hebben haar Shannara genoemd. Ze weegt 130 gram. Ze is onderkoeld en haar haartjes lieten makkelijk los. Mogelijk heeft zij een beginnende schimmelinfectie.

De d.a. Woerden heeft zojuist een klein egeljongetje gebracht van 106 gr. Stomp snuitje, onderkoeld en hongerig, hij riep luid om zijn mama. Hij liep bij de vinder al een tijdje te scharrelen in diens tuin, tot het hem (het egeltje) te veel werd en hij luidkeels ging tjilpen. we dachten dat hij uit Nieuwegein kwam, maar de chauffeur zei Woerden. Maakt niet uit, we hadden hem  al Geintje gedoopt en dat blijft maar zo. Hij heeft net een lesje ‘Eten-van-een-bordje’ gekregen en is gelukkig hiervoor geslaagd. Verder geen vervelende beestjes of ander ongemak gezien.
Janneke –van het afvoerputje- is een Jan, met wel een heel ieniemienie Jantje, waardoor we het niet zo snel zagen op zijn zwarte buik met dito beharing. Ook Plukkie heeft vannacht een geslachtsverandering ondergaan: het is ook een mannetje 🙂
Het is ook allemaal zo klein.

27 september:
Naast Plukkie vanochtend zijn er nog 2 egels gebracht.
Mouse: egeltje van 146 gram. Vrouwtje. Gevonden bij de Vlieger (winkelcentrum Rokkeveen). Is stijf opgerold.
Alex: egel van 242 gram. Vrouwtje. Gevonden bij de Stellendamstraat (Oosterheem). Zat vast in een net. Had vliegeneitjes rond de ogen.

Vanochtend kwam dierenambulance Den Haag een egeltje brengen. Een duidelijke reden van brengen was er niet, behalve dat t om een kleine egel gaat. Het is een vrouwtje, heet Noëlla en weegt 232 gram. Gevonden aan Malta in Oosterheem. Ze is lekker actief en ziet er mooi uit.
Ook werd er door een vrouw uit Houten naar de opvang gebeld. Zij had gisteren al 2 kleine egeltjes gevonden, zonder moeder. Omdat zij in het Lange Land Zkh werkt heeft ze vanochtend de egeltjes bij ons langs gebracht. 1 was al overleden. De andere, een vrouwtje, hebben we Plukkie genoemd. Zij weegt 141 gram, is ijskoud, constant opgerold en er krioelden maden rondom haar anus. Marja is langs gekomen en heeft samen met Natasja de maden weg gezogen met de madenzuiger.

Vandaag hebben de opvang verlaten:
WizzyMojito en Geekje. De dame en heren zijn op een heerlijk plekje in Moerkapelle (nabij het Bentwoud) losgelaten door Natasja en stagiaire Evelien . Helaas was het haar laatste dag bij de opvang.
De dame en heren gingen er als een haas vandoor! Leuk detail: de egeltjes hebben gezelschap van een mooie kip met 10 prachtige kuikentjes.

26 september:
We kregen weer een paar foto’s van Evert uit Bergschenhoek. Hij heeft rond zijn huis enkele egelvilla’s geplaatst. De egels in de buurt hebben deze 4 sterren egelhotels ontdekt en komen iedere nacht langs om een hapje te eten. Ook slapen zij zo nu en dan in deze villa’s.
Evert heeft een infraroodcamera in een villa geplaatst en kan zo de stekelige passanten ook in het donker observeren.
We zijn blij dat ook wij mogen meegenieten van deze bijzondere opnames.


Vandaag belde een mevrouw uit Leiden . In een open afvoerputje in haar tuin zat
een klein egeltje wat er niet meer uit kon komen. Zij zat te rillen en te schudden. Hoe lang zij in het vieze water heeft gezeten is onbekend. Er zat wel een putluchtje aan haar. Het blijkt een meisje van 205 gr, goed doorvoed, maar erg onderkoeld en gestressed: het was een hele toer geweest haar uit het putje te bevrijden . Op het eerste gezicht een mooi egeltje, dat eerst nog een beetje moet kalmeren. Ze gaat naar de ‘special care unit’ waar ze op een warmtemat en met speciaal voer mag bijkomen van haar onfortuinlijke avontuur. Wrs, wel een antibioticumklantje gezien het vieze water waar zij in heeft gezeten en wat zij vermoedelijk ook zal hebben gedronken.. Ze heet Janneke .

25 september:
We kregen weer twee egels binnen.
Loena komt uit Katwijk. Het is een mager vrouwtje van 577 gram. Ze is gewond aan haar snuit. Ze lijkt rechts een deel van haar lip te missen.
Presley is vandaag gevonden door Paula. Zij vond gisteren al Elvis. Presley is waarschijnlijk een nestgenoot van Elvis. Het is een mannetjes en weegt 140 gram. Hij heeft net als Elvis schurft. Gevonden aan de Elia Kazanstrook.
Gisteravond heeft Paula (vrijwilligster zondag) een egeltje gevonden bij haar op de stoep. Het is een manneke van 150 gram, genaamd Elvis. Hij heeft schurft.

De vijfling die zo liefdevol door onze vrijwilligers is groot gebracht, mag binnekort worden uitgezet. Eerst moeten de onervaren dieren nog een tijdje voor zichzelf leren zorgen in een beschermede omgeving.Bij binnen komst op 27 augustus wogen de diertjes tussen de 105 en 125 gram. Nu zijn het flinke egels geworden:
Maartje 332 gram
Vicky 345 gram
Tim (enige mannetje van het stel) 468 gram
Cilia 446 gram
Pien 424 gram

Helaas is Pita, één van de ‘Griekjes’ net overleden. Het ging al niet geweldig. De oogjes lagen diep en ze viel af. Ze weigerde voedsel en kroop van de warmtemat af. Ze heeft nog 2 xeen infuus gehad, maar het heeft niet geholpen.

24 september:


Het gaat goed met de zeven egeldwergjes!
Ze eten in 3 aparte eetkamers, zo kunnen de 3 kleinste, de 2 middelste en de 2 zwaarste toch een béetje rustig eten. Na de maaltijd worden 7 snoetjes gepoetst, 14 handjes schoongemaakt en 7 buikjes gemasseerd. Ze zijn best wel druk, vooral na de maaltijd, om kort daarna gezellig met z’n allen onder het handdoekje te gaan slapen.De kleinste kijkt op de groepsfoto omhoog: Nigel, hij heeft een wit vlekje op zijn snoet.
Egel Daphne werd uitgezet in het Buytenpark,met een gewicht van 910 gr.

23 september:
Selene (vrijwilligster van de zondagploeg) vond bij het uitlaten van haar hond een klein, verzwakt egeltje.  Het is een mannetje van 165 gram. Hij had twee teken en is onderkoeld. Hij heet Tommy.  Hij is gevonden in het gebied tussen Nutricia en de Spoorlijn, wijk Driemanspolder.
Helaas is Tommy in de avond overleden.

22 september:
Vanavond hebben 3 nieuwe dames hun intrede gedaan bij de egelopvang: Purple Rain 185 gram, Lady in Red 187 gram en Brown Sugar 197 gram. Gevonden aan de Paletsingel.
Vanmiddag bracht een buurvrouw een jong egeltje bij Karin. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om weer een nestgenootje van Pita, Gyros, en Feta.
Dit egeltje heeft net als de anderen, wat ingekapselde stekels en beginnende schurft .Ook zij is alvast behandeld met antivlo/mijtmiddel, en het span kan binnenkort starten met de schurft- en schimmelbehandelingen. N.B. De schurft/ schimmelbesmetting is nog mild, maar is wel aanwezig.
Gegevens: Olijfje, 200 gram, vrouwtje, vindplaats: Plataanhout, wijk 19

Egeltje Leo is vroeg in de morgen overleden. Gisteravond werd hij lamlendiger en apathischer en om 22:00 kreeg hij nog een infuusje .
Ook egel Snorre heeft het niet gered.
21 september:
Vanmiddag bracht de DA Denhaag een klein mannetje van 180 gram. Hij liep overdag rond in een tuin op de Hendrikagang in Zoetermeer. Hij zou schimmel en schurft hebben. Ook zouden er al vliegen bij hem zitten. Eenmaal gebracht op de opvang, konden we geen schurft en/of schimmel ontdekken. Gelukkig ook geen vliegeneitjes of andere nare dingen. Hij Wordt goed in de gaten gehouden.
Mannetje, 180 gram, Leo, Hendrikagang Zoetermeer.

20 september:
Vanavond om 1830 belde de DA Denhaag voor een egeltje wat vast had gezeten in
de klimop. Het diertje had veel pijn en een enorme dikke rechterachterpoot. Ook
zaten er wonden en veel vliegeneitjes op t pootje. Helaas was het egeltje niet meer te helpen en is het meegenomen naar de dierenarts om daar geëuthanaseerd te worden. Klimopje is gevonden in Meerzicht, was een vrouwtje.

Japie Kroos bleek een vrouwtje en heet nu Japina Kroos. Omdat ze goed zichtbare tepels heeft bestaat de kans dat ze zwanger is. Natasja heeft met de dierenarts gebeld, het antibioticum kan geen kwaad en mogen we gewoon blijven geven.
Vanmiddag bracht een buurmeisje een jong egeltje bij Karin . Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een nestgenootje van Gyros en Pita. Gevonden op dezelfde plek, ongeveer dezelfde grootte en net als Gyros en Pita heeft dit egeltje ook beginnende schurft. Ze is ook behandeld met antivlo/schurtmiddel en heeft al wat gegeten. Ook zij zal verdere behandeling nodig hebben.
Gegevens: Feta, 165 gram, meisje, vindplaats: Plataanhout

19 september:
Vandaag door Corine uit Rijpwetering gebracht : een klein egeltje van 167 gram. Een meisje. Corine heeft haar de naam Bo gegeven.
Bo wilde niets eten of drinken dus kreeg zij een infuus en daar heeft zij goed op gereageerd. Een hapje ging er daarna goed in.
Bo heeft wel wat extra aandacht nodig. Haar ademhaling is zwaar, ze heeft een vurig bultje boven haar staart en een kale rechter elleboog. We houden het in de gaten en indien nodig gaat Bo naar de dierenarts.

Rond 16.00 uur belde een dame dat er zojuist een egel nabij de watertoren in Zoetermeer uit het water is gevist door een oudere heer wonende aan de vierde Stationsstraat. De dierenambulance Den Haag was toevallig ter plaatse en heeft de egel naar de opvang gebracht.
Geslacht nog onbekend, de egel weegt 997 gram en zat vol met kroos. Naam: Japie Kroos.
Japie Kroos heeft een biotex badje gehad, start voolgens voorschrift met een antibioticumkuur en ligt lekker op een warmtemat.

18 september:
Karin vierde de 80e verjaardag van haar schoonmoeder met Grieks eten. Na afloop lieten haar dochters de honden uit en zagen 2 kleine egeltjes wel heel ver van elkaar vandaan lopen. Eentje bleek vliegeneneitjes te hebben dus brachten ze de twee mee naar huis.
Ze bleken vieze, stinkende mest te hebben, en beginnende schurft. Het meisje had een paar plukjes vliegeneitjes bij haar kontje,en 1 vlo. Beiden zijn wat vermagerd. Ze hebben bleek tandvlees. Het meisje kreeg wat ORS, het jongetje hield de tanden op elkaar dus ja.. die kreeg een prik met infuusvloeistof..
Ze zijn beiden behandeld met een middel werkzaam tegen vlooien maar ook remmend voor die schurft.
Gegevens: Pita, meisje, 150 gram. Gyros, jongetje, 173 gram. Vindplaats: Plataanhout wijk 19

Dierenambulance Den Haag kwam een egeltje brengen vanaf de Schansbaan. Het diertje had een lelijke wond op zijn rug en daar krioelden al wat grotere maden in. Het is een mannetje (denk ik, hij werkte niet echt mee) en weegt 192 gram. Hij heet Snorre.
17 september:
Vandaag opgehaald uit Leiden:
Frederik: 138 gram, mannetje
Fancy: 136 gram, vrouwtje
Foxy: 138 gram, mannetje
Fiji: 120 gram, mannetje
Ze zijn gevonden onder een bouwkeet aan de Willem Klooslaan in Leiden. De moeder lag dood naast het nest. De vindster hoorde nog meer scharrelen. Misschien nog wat nestgenootjes, misschien andere, volwassen egels. Ze houdt het in de gaten.

En nog een nestje vandaag, dit keer uit Zoetermeer, Staalblauw (wijk 18)
Smakt: 75 gram, mannetje
Spanga: 73 gram, vrouwtje
Swier: 71 gram, vrouwtje
Sibbe: 70 gram, mannetje
Stein: 70 gram, mannetje

Allemaal genoemd naar Nederlandse plaatsnamen. Je moet wat :-)Geschatte leeftijd: 2,5 week. Oogjes zijn net open, tandjes komen door, ze zijn behaard. Ze hadden wat vlooien en enkele vliegeneitjes. Onbekend wat er met de moeder gebeurd is.
Lex, Lindy, LucianoLolle Leonardo, Luca en Piep (samengesteld nest: L uit Oosterheem/Piep uit Bergschenhoek): zijn overgedragen aan Egelopvang Den Haag

16 september:

Beertje aan de puppymelk

Na het knoeien met eten moet er natuurlijk schoongemaakt worden

Nog even goed afdrogen en dan weer heerlijk slapen met een volle buik.

Vanmiddag belde de d.a. Den Haag dat een mevrouw een egeltje van ca. 10 cm had gevonden, alleen op een veldje in Pijnacker. Er vlogen al vliegen om hem heen.
En Leo kwam hem brengen. Egeltje lijkt verder niets te mankeren. Het is een mooi donker jongetje van 108 gr. Hij blijft voorlopig bij ons logeren. Hij heet Beertje.
Hij eet nog niet zelfstandig, wel komen zijn tandjes door, zoals Marja mocht ervaren. Hij vond de venkelthee geen strak plan, de puppymelk des te meer.

Vandaag was er een kleine tsunami van moederloze egeltjes. Arme Mieke had er haar handen aan vol.
Eerst kwam er een moederloos nest (7 stuks) uit  Nieuwegein. Gebracht door de DA Woerden.
Nigel, man, 58 gram
Nevada,  man,  80 gram
Nala, vrouwtje 74 gram
Nadeche, vrouwtje  74 gram
Nilo, man,  72 gram
Noëmy,  vrouwtje 70 gram
Niqui, man, 74 gram.
Het is een mooie zevenling.  Ze kunnen goed blazen, lopen gewoon over elkaar heen of liggen bovenop elkaar.
Ze  eten gelukkig zelfstandig.

Bijna  gelijktijdig kwamen de meldingen van een nest in Oosterheem en een nest in Bergschenhoek.
Uit een tuin aan de Lekstroom kwam een zesling binnen:
Een meisje van 72 gram: Lindy en
vijf jongetjes:
Lex 76 gram,
Lolle 78 gram,
Luciano, 52 gram,
Leonardo, 72 gram,
Luca ,68 gram
Uit Bergschenhoek kwam Piep, een meisje van 68 gram.
Piep is qua beharing iets verder dan het andere grut, maar gezien de gewichten, durfden we het aan om Piep bij het L-nest te plaatsen. Het grut is ca 1 week, hooguit 1,5 week oud. Oogjes en oortjes zitten nog dicht. De huid is nog niet helemaal grijs en de (snor)haartjes beginnen net een beetje door te komen. De venkelthee werd niet gewaardeerd, maar de ‘echte’ voeding ging er goed in.
Weer een hoop werk aan de winkel
Maar we blijven van ze houden.

15 september:
Vandaag is Darren uitgezet in het Balijbos. Hij was heel blij en liep gelijk het dicht begroeide bos in.
14 september:
Vanavond is er een nieuwe egel binnen gebracht: Sjaak. Het is een volwassen mannetje van 881 gram en hij is gebracht omdat hij zou hoesten. Sjaak komt uit Voorburg.
13 september:
Ed Goudreinet, Koffie en Quakers hebben de opvang verlaten. Ze zijn op een mooi stukje bos vlakbij het Bentwoud uitgezet. Vooral Quakers had echt door wat er ging gebeuren. Hij rook de boslucht en begon hard te snuiven. Alledrie namen ze vliegensvlug de benen, het koele bos in.
Emma, Nancy en Bianca mogen worden uitgezet. Omdat ze nog onervaren zijn gaan ze eerst even een paar dagen in een veilige omgeving voor zichzelf leren zorgen.
Egeltje Robin is vanavond overleden. We hadden maandag wel een goed gevoel over hem. Maar gisteren ging het stukken minder.
Hij lag met deze extreme hitte zelfs op een warmtematje.
12 september:
Een egeltje uit Bergschenhoek is zojuist binnengebracht door het aardige echtpaar Van Baalen. Het egeltje loopt al enige tijd in de tuin van het echtpaar en het is hen opgevallen dat hij er steeds slechter uitziet, daarom is hij gebracht. De egel heet Nico, weegt 717 gram en zit vol schurft en schimmel en zijn stekels laten los. Hij heeft een kaal buikje en ziet er heel zielig uit. Nico heeft wat pijnstilling gekregen en ligt nu in een hokje in de opvang. Morgen zal zijn behandeling beginnen.
11 september:
Vanavond heeft Marja een egel opgehaald in Oosterheem, wijk 29, Streefkerkstraat. Het is een jong vrouwtje van 188 gram. Ze mag wat zwaarder zijn. De haarlijn wijkt een beetje, dus dit is waarschijnlijk een beginnende schimmelklant. Ze is niet onderkoeld en niet uitgedroogd. Er zit her en daar bruin spul op haar stekels. Marja dacht eerst dat haar stekels in een hoesje zaten, zoals je wel meer bij schimmelegels ziet, maar je kan het er af borstelen, dus het is waarschijnlijk modder. Ze heet Roosje.
Vanmiddag werd een klein egeltje naar de opvang gebracht. De vinder was de hond aan het uitlaten toen hij het diertje vond. Het lag op toen op zijn zij. Hij is apatisch, enigszins onderkoeld, een beetje uitgedroogd en ondervoed. Daarnaast heeft hij enkele teekjes, en is het een schurft/ schimmelklantje. Het diertje weegt nu 118 gram, maar zou minstens 20-30 gram erbij mogen wegen. het heeft een volledig melkgebit.
Gegevens: Robin, mannetje, 118 gram, vindplaats: achter Buytenhaghe.

8 september:
Van11daag  zijn er 2 egels binnen gekomen:
Roxanne is gevonden in de Rockanjestraat in Oosterheem.
Een vrouwtje van 1016 gram. De egel heeft veel vlooien en  is daartegen behandeld.  Ze laat alles heel rustig toe.
Als ze op haar pootjes  staat is ze aan de rechterkant dikker dan aan de linkerkant. Misschien is ze zwanger en heeft ze erge last van de warmte.
Later belde dierenambulance Gouda met de vraag of wij een baby-egel van hun willen overnemen.
De baby-egel weegt 51 gram is een meisje en heet Jessie. Haar buikje was erg gespannen, en  ze heeft witte snot uit haar neus. Ze reutelt een beetje.
Ze krijgt speciale babymelk via een pipetje, zo’n 2 ml per voeding, en ze krijgt neusdruppels  Voor dit kleintje moeten we maar hard duimen!

4 september:


Voor ons is Picachu nu al de moeder van haar jaar! Pippi, Poppy en Puppy groeien als kool en Picachu houdt het nest erg schoon. Tijdens alleen de hoogst noodzakelijke schoonmaak tjilpen de kinders als vogeltjes om mama en Pichachu blaast als een grote kat om ons af te schrikken. We doen dit dan ook snel en in stilte, zodat dit mooie gezinnetje zo min mogelijk stress ervaart.

Vandaag had Meneer van Reeuwijk een darmprolaps, dus we konden opnieuw naar de Spoedkliniek voor Dieren. De dienstdoende dierenarts wou hem temperaturen, maar kreeg de thermometer er bijna niet in. Hij vond dat het achterkantje van de egel er maar vreemd uit zag.  De medicatie van gisteren hielp ook niet. Er is daarom besloten de egel in te laten slapen.

3 september:
De zaterdagploeg vond egeltje Peer overleden in zijn hok.
Dierenambulance Woerden bracht een egel uit Reeuwijk. Het is een volwassen mannetje van 830 gram, besprenkeld met vlooien, teken en een vreemde wasachtige substantie. Waarschijnlijk is het kaarsvet. Vlak bij zijn piemel is een rode plek. Brandwond? Schaafwond? De egel kon beide achterpoten niet intrekken. Hij gaf ook geen pijnreactie. Bij de Spoedkliniek voor Dieren is een röntgenfoto van hem gemaakt, maar er werd geen breuk in het bekken vastgesteld. Hopelijk heeft hij alleen een zwelling en dexadreson moet daartegen helpen. De egel heet Meneer van Reeuwijk.
Vanavond werd Karolijn gebeld door een vriendin uit Berkel en Rodenrijs. Er scharrelde een moederegel met 2 kleintjes in hun tuin rond. Op een gegeven moment was moeder met 1 kleintje verdwenen terwijl het andere egeltje luid piepend was achtergebleven. Ze hebben het een uurtje aangekeken, maar helaas is de moeder niet terug gekomen. Dus  is de kleine opgehaald. Het gaat om een baby meisje van rond de 2-2,5 week. Melkgebitje kwam al door. Er sprongen al aardig wat vlooien in het rond. Het diertje is Bonnie genoemd.

2 september:
Vanavond heeft dierenambulance Woerden een nieuwe egel gebracht: Tiramisu.  Tiramisu is een vrouwtje van 166 gram. Ze is een baby, maar wel van een fors formaat. Haar oogjes gaan net open, de oortjes liggen nog wat plat aan de kop, de tandjes komen net door en qua beharing stelt ze ook nog niet veel voor. Dat komt overeen met een leeftijd van ca 2,5 week oud, maar daar hoort een gewicht van ca 80 gram bij. Kennelijk komt Tiramisu uit een klein nest. Ze is wat uitgedroogd en ze heeft, vooral aan de rechterkant, krassen en krasjes. Vlakbij haar rechtervoorpoot zit een lelijk wondje met een korst er op. Het is niet diep, maar het is wel een flinke haal voor zo’n hummel.
Tiramisu is gevonden in Montfoort.

1 september:
Vanavond heeft Mieke een egel binnengekregen. Deze egel komt uit Pijnacker. Ze heet Geekje en weegt 688 gr. Geekje is gevonden door de familie Heeres. Zij waren aan het tuinieren in hun moestuin en troffen Geekje daar aan. De egel liep niet weg en bleef een tijd op haar zij liggen.
Geekje is  een vrouwtje. Ze heeft vieze mest dus dit is vast een wormenklant.