30 september:
Vanmiddag kwam er opnieuw een melding van de Stellendamstraat in Oosterheem. Gisteravond werd daar egeltje Stella gevonden. Ze is helaas vannacht overleden. Vandaag vonden we een tweede jong dat er ook slecht aan toe was. Na nog wat speuren vonden we een nest met moeder en nog twee jonkies. Moeder Stephanie weegt 720 gram. Ze mag wat zwaarder zijn.  De jonkies zijn allemaal mannetjes: Stip van 121 gram, Stef van 118 gram en Stijn van 132 gram. Stijn lag apart en is onderkoeld.  Maar ook Stip en Stef die bij de moeder waren, zijn ontzettend mager. Ze horen veel zwaarder te zijn. Geeft de moeder niet genoeg melk? Kunnen de kleintjes niet goed voedsel opnemen? Is er niet genoeg voedsel in de buurt? We weten het niet. Maar we gaan ons uiterste best doen voor dit gezinnetje.
Gisteravond werd er gebeld over een egel die slap op een brug lag. Vindster nam de egel mee en belde ons. We spraken af dat ze de egel vanochtend zou brengen. Inmiddels had de egel wat gegeten en was een stuk levendiger. Ze is mager, maar verder leek er niks aan de hand. De egel heet Josefien en is gevonden in Voorschoten. Ze weegt 806 gram, maar hoort zwaarder te zijn.
Gisteravond een egeltje opgehaald aan de Stellendamstraat (Oosterheem). De vindster heeft vier jonge egeltjes zien scharrelen. Eén van de kleintjes lag nu stil op de stoep tijdens de enorme plensbui. Het was een klein vrouwtje van 129 gram, ijs- en ijskoud. Ze had haar bekje al open en op haar kopje en in haar bekje zaten vliegeneitjes. Ze was al stervende. Ze is vannacht overleden. Naam= Stella. 

29 september:
Meneer van der Maden heeft het helaas niet gered. Hij lag vanochtend dood in zijn hok.
Ook Sientje heeft de strijd verloren.

28 september:
Het was weer een drukke dag.
Gebracht door Mildtryth uit Koudekerk a/d Rijn,Tommy, vrouwtje 669 gram, zou zwaarder moeten wegen. Lag overdag langs een drukke weg, ws inwendige parasieten, de ontlasting zag er niet goed uit.
Het nest van Fleur dat in een uitwentuin zat is vandaag terug gebracht, een van de vijf is al overleden en vandaag lag een tweede gestrekt op de deurmat. Flow 334 gram meisje (was onderkoeld en licht apathisch, teken verwijderd en infuusje gegeven, helaas heeft ze het eind vd dag niet gehaald )
Fredje 356 gram
Flensje 595 gram
Frits 710 gram
Vogelasiel Oegstgeest belde om 19.30, ze wilden een egel komen brengen die eerder die dag bij hen gebracht omdat de dierenambulance het te druk had. Even later kwam er een appje achteraan dat er nog twee kleintjes waren gebracht.
Piep 198 gram, afkomstig uit Leiden .
Haar pootje bungelde erbij, ws gebroken. Ze heeft pijnstilling gehad en is weer meegenomen voor euthanasie.
Angel, een erg zwak meisje van 343 gram, gevonden in Leiden.
Er kwam bloed uit haar neus en ze had vliegeneitjes. Op een warmtematje gelegd en infuusje plus pijnstilling gehad. Ze overleed na ongeveer twee uur .
Mijnheer van der Maden, mannetje 647 gram.
Hij heeft schurft/schimmel, een abces bij zijn oor, is mager, onderkoeld en uitgedroogd.
Had teken, vlooien, vliegeneitjes en zat verschrikkelijk onder de maden.
Heeft pijnstilling gehad en is ontdaan van alle ongedierte, ligt nu op een warmte matje in een handdoek bij te komen.
28 september:
Wurm 718 gr, Worstje 635 gr.,Woopy 641 gr. (Wokkel moet nog even wachten totdat hij wat zwaarder is en zit dus nog  in de opvang.) en Conan 1320 gr. zijn alle 4 door Carla uitgezet in de natuur.

27 september:
Vandaag zijn er twee nieuwe egeltjes binnengebracht waarvan er eentje is
geeuthanaseerd.
Gebracht door Vogelasiel Oegstgeest, Livey, 92gram, mannetje, gevonden in
Katwijk, veel vliegeneitjes.
Gebracht door dierenambulance Den haag, Punaise, niet gewogen, mannetje,
onderkoeld, gebroken achterpoot, infectie bij anus, geeuthanaseerd bij de
dierenarts.
Verder is Shania bij de dierenarts geweest omdat ze een scheurtje in haar
rechterneusvleugel heeft. Ook heeft ze een ontsteking in haar neus, daar heeft
ze nog een week extra antibioticum voor gekregen. Wond moet elke dag ingesmeerd
worden om te ontsmetten. Het mag niet in de neusgaten komen.
Tara, een van de jongen van Talina, is dinsdagavond helaas overleden.

26 september:
Karolijn heeft vanavond drie egels uitgezet in het Buytenpark. Het gaat om:
Talina (1046 gram),Anita (843 gram), Lonny (732 gram)

24 september:
Vanavond belde de vindster van Paloeloe. Toen Marja gisteren vertelde dat het een vrouwtje was en dat ze dacht dat ze jongen zou moeten hebben, kon ze er niet van slapen. Ze is gaan zoeken en wonder boven wonder had zij ze gevonden. Het zijn een jongetje van 158 gram en een meisje van 169 gram. Ze zijn herenigd met moeder Paloeloe. Het jongetje heet Prem en het meisje heet Prya.

23 september:
Opgehaald aan de Juweellaan: Zephyra, een volwassen vrouwtje van 792 gram. Goed doorvoed. Bijgeluid bij de ademhaling.  Ze had iets in haar bek dat Marja bij het vage licht niet goed kon zien. Zij was bang dat ze een wond aan de bek had waardoor de tong sterk gezwollen was.  Gelukkig bleek het geen gezwollen tong te zijn, maar een langwerpige, uitgekauwde hondenbrok.
Vandaag nieuw binnen: Paloeloe, een volwassen vrouwtje van 975 gram met een pruttel. Ze heeft 2 opgezette tepels, dus we zijn bang dat ze jongen heeft. In de bossenbuurt waar ze gevonden is, wordt het hele gebied op de schop genomen en opnieuw ingericht. Er is gemaaid en er is en worden bomen en struiken weggehaald. Het leek ons geen veilige omgeving voor haar, dus is zij meegenomen. Nu maar hopen dat haar jongen niet heel erg klein zijn en snel gevonden worden.

22 september:
Om te beginnen kregen we vandaag weer een aantal nieuwelingen:
1) Sientje, een klein, parmantig meiske van 141 gram. Gevonden door vrijwilligster Anneke Z. in De Leyens in Zoetermeer. Sientje werd belaagd door een stel kraaien. Ze is gelukkig niet gewond, maar ze heeft wel een beginstadium van schimmel.
2) Liga, een volwassen dame van 772 gram. Ze lag op een doorgaande weg in Oosterheem in Zoetermeer. Dat klonk alarmerend, maar eenmaal in de opvang was bleek het een levendige, prachtige egel. We kijken het even aan.
3) Willem, gebracht door Dierenambulance Den Haag. Hij is gevonden in de wijk Koningshof in Pijnacker. Willem is een mager mannetje van 609 gram. Hij was rijkelijk voorzien van springerige vlooien. En hij heeft schimmel.
4) Pippi, een jong vrouwtje van 268 gram. Ze is gevonden aan de Galjoenkade in Zoetermeer. Op het eerste gezicht lijkt ze niets te mankeren. Ze zou in de zon hebben gelegen. Dat zie je vaak bij onderkoelde egels, maar Pippi was goed op temperatuur.
5) Shania, een vrouwtje van 550 gram. Ze is gevonden aan de Cesar Frankrode in Zoetermeer. Ze had een vieze snotneus en vliegeneitjes rond de ogen.

Verhuisd
Saskia heeft  haar vrijheid teruggekregen met een gewicht van 640 gr .
Egelina en Olivia zijn vandaag verhuisd naar de vrije natuur van het Westerpark.
Boris en de kleintjes van het P-nest Pasta, Pecan en Pesto zijn verhuisd naar uitwen tuinen

Babbel is vandaag overleden en Zwiertje moest vandaag helaas geëuthanaseerd worden.
21 september:
Iets leuks als tegenwicht: vanavond heeft Lyon zijn vrijheid teruggekregen. Zijn mest was gelukkig negatief .
Vandaag hebben Knabbel en Maiandros de strijd opgegeven
Jax was erg benauwd en reageerde niet op de medicijnen. Er zat niks anders op dan hem te euthanaseren.

20 september:
Vandaag zijn binnengekomen;

Een nest met moeder-egel, gebracht door DA Woerden. Gevonden tijdens
bouwwerkzaamheden onder een vlonder, op een camping in Nieuwegein. Het enige
mannetje uit het nest had iets op zijn kopje gekregen en is daarom naar de
dierenarts geweest. Inge kon niets vinden wat op hersenletsel of inwendig letsel
duidde, het ventje is weer mee teruggenomen.

Mamma Zelda, 1041gram
Vrouwtje, Zombie, 195gram
Vrouwtje, Ziezo, 199gram
Vrouwtje, Zaza, 197gram
Zwiertje, 207gram

Ook vandaag binnengekomen, via de wijktuinen(de buren), Harry, een klein
mannetje, 167gram, moet vooral groter groeien. Harry is een erg druk ventje met
een enorme honger.

Verder is vanavond binnengekomen, via Vogelopvang Oegstgeest, een heel klein
schattig meisje van 83gram, gevonden in Zoeterwoude, Mickey.
19 september:
Petertje is met een gewicht van 585 gr. uitgezet in  Rheden/Veluwezoom.

18 september:
Vanmiddag werd Natasja gebeld over een egeltje dat door kinderen gevonden is bij Basisschool Wereldwijs, Kerkenbos Meerzicht.
DA Den Haag bracht het langs en volgens de optimistische bestuurder had ze wel vliegeneitjes maar ‘gelukkig nog geen maden’. Toen wij het kleintje gingen bekijken bleek niets minder waar. Toen Natasja haar ontrolde kropen er maden in diverse ontwikkelingsstadia uit haar neus, bekje, anus en geslachtsdelen. Ze was verzwakt en zo koud dat het bijna onmogelijk leek om haar dit te laten overleven. Toch hebben we een poging gedaan maar we kwamen steeds meer ellende tegen. We hebben haar een pijnstiller gegeven omdat ze ging stuiptrekken en hebben Frank de dierenarts gebeld om haar te laten euthanaseren.
Pinky, meisje, 144 gram.

17 september:
Vandaag nieuw binnen: Jax. Een mannetje van 650 gram. Flink benauwd en vol met vliegeneitjes. Gevonden aan het Scheveningse Bos, Zoetermeer.

15 september:
Dierenambulance Woerden bracht aan het eind van de middag een klein ventje met teken en vliegeneitjes en vlooien. Hij was gevonden in Linschoten. Gewicht: 179 gram, maar hij hoort wel zwaarder te zijn. Hij blaast nogal, dus is hij Fanfare genoemd.

Dierenambulance Den Haag bracht vanavond ook een klein mannetje van 185 gram. Mooi vachtje en stekels, maar veel te klein om in dit weer alleen aan de wandel te gaan. Het hoosde van de regen en de kleine liep op de Griekenlandlaan (Zoetermeer), dus het egeltje heeft de naam van een Griekse riviergod gekregen: Maiandros.
14 september:
Dierenambulance Woerden kwam onaangekondigd langs met een naar ons idee euthanasie egel.Omdat de tijd erg ongelukkig was, precies het moment dat de pauze van onze dierenarts inging, hebben we het arme dier mee terug laten nemen naar de dierenarts daar. Erg naar zo’n situatie, geslacht en herkomst zijn onbekend, het dier is daarom maar John Doe genoemd.

13 september:
Milan zit nu in de ziekenboeg op een warmtematje. Hij is ook bij Frank de dierenarts geweest ivm madenvraat, alle maden zijn weggehaald en dood. Milan heeft 2 hechtingen die er over 10 dagen uit mogen. Verder is er voor een week  antibioticum uitgeschreven.

12 september:
Vandaag is via de Dierenambulance van Woerden een klein egelmannetje van 136 gram binnengebracht. Ziet er verder tiptop uit. Timmy is een alert mannetje.

Via de Dierenambulance in Den Haag is een grotere egel binnengebracht. Een mevrouw die aan het Scheveningse Bos in Zoetermeer woont heeft deze egel vanmiddag zien liggen op het grasveld in de zon. Zij belde de DA Den Haag en deze heeft de egel bij haar opgehaald en op de opvang afgeleverd. Joris is een mannetje van 774 gram . Uitgedroogd en ingevallen aan de flanken. Hij heeft een infuus gekregen.

Later vanmiddag belde een mevrouw aan de Lommerbaan (Ztm). Zij had een egel gevonden die in een net verstrikt zat. Zij heeft het net heel voorzichtig weggehaald en er waren geen verwondingen. Wel had de egel veel maden en wat vlooien. Zij heeft de egel onder lauwwarm stromend water afgespoeld en met haar vingers de meeste maden weggeveegd. De DA heeft de egel aan de Lommerbaan opgehaald en afgeleverd bij Paula. Daar aangekomen bleek dat de achtergebleven maden en de vlooien zijn dood gegaan. Het betreft een mannetje van 487 gram ,hij heeft de mooie naam Milan gekregen.
Edward is afgelopen nacht overleden.

11 september:
Vandaag een druk dagje. Vanmiddag kwam Olivia binnen, een wat timide mama van 939 gram met haar 4 koters :Olijfje vrouwtje, 202 gram,  Oda, vrouwtje, 213 gram Olli, mannetje, 218 gram Okke, mannetje, 218 gram. Ze zaten in vuilniszakken in een garagebox in Meerzicht die leeg moet vanwege de verhuizing van de eigenaresse. DA Den Haag bracht ze binnen en we zagen wat magere kleintjes van rond de 200 gram. Mama Olivia was bijzonder smerig en had letterlijk boter op haar hoofd. Ze liet zich niet goed ontrollen maar we hebben haar wel helemaal kunnen bekijken en zagen geen gekke dingen. We denken dat ze niet meer zoogt. Het is mogelijk dat de kinders misschien wat ouder zijn dan dat ze eruit zien maar vanwege voedseltekort wat achterblijven in groei.Ze vielen direct aan op eten.
Vertederend zijn ze ook, toen Olivia en kinderen geinstalleerd waren gebruikten de kleintjes mama als opstapje om zich via de slaapmand weer naar beneden te laten glijden. Echt zo schattig!

Wat minder leuk is dat Koekie, het pinnig/vinnige egeltje uit Papendrecht het niet heeft gehaald. Zij is vanavond dood aangetroffen in haar bak. Echt heel naar.
Vanmorgen zijn Boem en Bolke(overgenomen uit Papendrecht) naar de dierenarts
geweest. Boem heeft een zware middenoorontsteking. Hij moet minstens vier weken
aan de antibiotica. Waarschijnlijk houdt hij daarom zijn kopje scheef. Verder is een
kleine breuk aan zijn onderkaak geconstateerd. Volgens Frank komt dit helemaal
goed en kan hij hiermee prima verder leven.

Bolke heeft geen glucoseprobleem, Frank heeft zijn glucose gemeten, deze was 4,9
en goed.
Verder heeft Frank een rotte kies verwijderd, misschien dat hij daarom niet at.
We moeten het een week aankijken met Bolke, bij geen verandering weer een
afspraak maken. Voor het trekken van de kies is een week antibiotica en vijf dagen
pijnstilling/onstekingsremmer uitgeschreven.

Jarne is vanmiddag naar Frank geweest. Hij is helaas geeuthanaseerd. Zijn
tandvlees was van zijn onderlip gescheurd, verder had hij geen doorbloeding meer
aan beide kanten van zijn tong, deze was aan het afsterven. Ook had hij
bloedvergiftiging.
Mr Ed is vanmiddag met een darmprolaps naar de dierenarts gebracht. Helaas was het diertje niet meer te redden en is hij geëuthanaseerd.

Dudley, Wanda en Nicole hebben vanavond de opvang verruild voor het Balijbos.

10 september:

Begin van de avond hebben Marja en Karin nog een egeltje opgehaald. Gevonden door een meisje dat een echte dierenvriend is! Het egeltje liep in zijn uppie over een woonerf en is nog een kleintje. Met de dalende temperatuur en de pittige buien van de laatste tijd, hebben de jonkies het zwaar! Hij weegt slechts 163 gram, is ondervoed en onderkoeld .Hij heeft een beginnende schimmelinfectie. Kreeg een lekker warmtematje en een smakelijk hapje onder zijn neus!
Stekeltje is een mannetje en is gevonden aan de Penninghove, Zoetermeer

En nog een update over Snoepie: Dit egelmeisje is een beetje bijgekomen .Ze heeft infuusvloeistof gekregen op de opvang .Ze is nu lekker warm dankzij haar warmtematje en heeft al een beetje gegeten.
Vanmiddag gebracht door Dierenambulance Woerden: Jarne. Het is een volwassen mannetje van 793 gram. Hij had diverse teken en was onderkoeld en apatisch. Jarne is gevonden in Woerden.
Snoepie, gebracht door de dierenambulance Leiden. Klein egeltje van 212 gram. Raakte compleet in de stress en verkrampt toen hij eenmaal op de opvang was. Zag er naar uit alsof het te laat was.

9 september:
Vandaag binnengekomen:
Eric, gevonden aan het Jonkerbos in Zoetermeer, lag overdag op straat. Klein mannetje van ongeveer 360 gram. Vreemde poep, tot nu toe slechte eter. Wat teken verwijderd en had vlooien.

Leytje, gevonden op straat in de woonwijk, liep niet weg. Een mannetje van ruim 250 gram. Liep niet echt lekker met rechter voorpootje, maar na een paar keer weken met biotex leek het alsof er een opgedroogde slak aan zijn pootje zat helemaal vast zat. Zijn nageltjes kwamen er doorheen. Liep daarna weer prima. Erg hongerig, leek verder gezond.
Google, gevonden aan de Slootweg, bij het gemaal. Heel erg benauwd. Pijnstiller en antibioticum gegeven. 3 grote teken verwijderd. Helaas lag hij vanmorgen dood in zijn hokje.

8 september:
Carla heeft vandaag Boyd, met een gewicht van 515 gram naar een uitwentuin in Leiden gebracht.

Egelopvang Papendrecht sloot haar deuren en voor 50 egels werd onderdak gezocht. De dieren zijn verdeeld over de opvangcentra Huizen, Hoek van Holland en die van ons. Wij kregen 17 egels binnen. Daarnaast kregen we nog een melding van een egel uit Leiden. Lonny was zo lief om haar op te halen. Dat was Leida, een vrouwtje van 280 gram. Ze was onderkoeld.

De rest van de avond zijn we zoet geweest met het onderbrengen van de egels uit Papendrecht.
1) Boem. Een mannetje van 984 gram. Is waarschijnlijk aangereden. Heeft een scheve kop. Ziet er ook wat schimmelig uit.
2) Romina: vrouwtje van 939 gram. Heeft schurft en schimmel.
3) Koekie: een vinnig meiske van 210 gram. Ze hing meteen in de vingers van Marja. Ze is behandeld voor coccidiose, maar ze heeft nog felgroene mest.
4) Sjonnie: mannetje van 885 gram.
5) Anita: vrouwtje van 859 gram.
6) Tassie: minimeisje van 180 gram. Ze heeft veel vlooien. Onderkoeld.
7&8) Saskia & Jeroen: Saskia weegt 337 gram en Jeroen 369 gram. Broer en zus. Ze zitten samen in 1 hok.
9) Balou: mannetje van 370 gram
10) Lonny: vrouwtje van 542 gram
11) Ratatouille: mannetje van 620 gram
12) Bolke (de beer): een enorm mannetje van 1335 gram
13) Gompie: mannetje van 915 gram
14) Ziva: vrouwtje van 655 gram
15) Bon Jovi: mannetje van 370 gram
16) Anouk: vrouwtje van 495 gram
17) Suzy Q: meisje van 275 gram

7 september:
Vanavond heeft Mieke 2 egels uitgezet in het Cronestijn park in Leiden.Het zijn: Zonnetje man 992 gram en Edwina vrouw 1248 gram
zeker Edwina was er erg aan toe. Ze was niet te houden.
Vanmorgen werd Ukkie binnengebracht door Mirjam. Hij werd gevonden op de Rottekade in Zevenhuizen, liep rondjes. Een mannetje van ongeveer 180 gram. Was gewond aan zijn hoofdje, oogje leek eruit te komen en bloedde behoorlijk, tong en tandvlees helemaal wit. Hij rook naar bloed en en iets zoetigs wat aan wiet deed denken. Heeft een pijnstiller gehad en is toen naar de dierenarts gebracht waar hij geëuthanaseerd is. De dierenarts vertelde dat hij naar een vos rook, is dus waarschijnlijk door een vos gepakt.
Daarna hebben we Joris naar de dierenarts gebracht, hij had het ontzettend benauwd, rochelde en rook ook niet fijn. Ook hij is uit zijn lijden verlost.

Henk Westerduin bracht vanmiddag Knabbel, een meisje van 177 gram en Babbel , een mannetje van 185 gram.
Mijnheer woont aan een behoorlijk drukke weg waar gisteren en vandaag veel gemaaid is door de gemeente. Belde in de eerste instantie over 1 egeltje maar na zoeken kwam er een tweede bovenwater en om 19.00 een derde. Dit is een meisje, Little Ninja.

6 september:
Vandaag twee egeltjes binnen gekregen.
De vindster van Jasmijn en Michel heeft het broertje vandaag ook gebracht. De
hond had het diertje in zijn bek gehad, maar gelukkig niet gebeten. Ita heeft geen
wondjes kunnen ontdekken, wel veel vlooien. Hij heeft een biotexbadje gehad.
Boris, 283gram, mannetje, Katwijk

Vandaag kwam ook de vogelopvang uit Oegstgeest een volwassen egel brengen. De
egel was benauwd en versuft op straat in Leiden gevonden.
Omdat ze geen ervaring met egels hebben, is hij naar ons gebracht. Tegen de
benauwdheid heeft hij een ontstekingsremmer en neusspray gehad. Tegen de vlooien antivlodruppels, ook zijn er wat teekjes bij hem verwijderd. De komende dagen moet hij ook worden verneveld. Hij ligt op een warmtematje in de ziekenboeg.
Joris, 704 gram, mannetje, Leiden

5 september:
Astrid kreeg een telefoontje van DA Woerden. Zij hebben een jonkie opgehaald bij Dierennoodhulp Bodengraven. Het egeltje was gevonden door kinderen in Bodegraven. Het diertje maakte een slome indruk .Het heeft al wat gegeten en gedronken daar.
Het is een mannetje van 147 gram, Thijmen is zijn naam.
De DA heeft al 3 teken verwijderd, Marja en Karin 14 kleintjes en 1 grotere. Ze zaten vooral bij zijn kontje en in zijn oortjes.Ook heeft hij een ontstoken piemeltje, waar een druppel pus en een beetje bloed uitkwam . We hebben e.e.a . aan viezigheid eraf gepeuterd en gespoeld met bethadineoplossing.Hij heeft wat pijnbestrijding gekregen .Hij eet wel goed, mest ziet er vies uit, dus wordt opgevangen voor onderzoek.
Piemeltje moet goed in de gaten gehouden worden, als het niet beter wordt nu, dan moet hij misschien toch aan de antibiotica. Net boven zijn piemeltje zit nog een klein korstje en bij de haargrens aan een kant lijkt het haar iets te wijken Alert zijn op mogelijk ontwikkelen van schurft.

Gisteravond heeft de vindster van Rosie haar nestje ontdekt en kon Natasja ze ophalen in Nootdorp. De egelvilla in de tuin van de vindster stond achter een kas en tussen een rij bomen en een heg (met spinnen uiteraard) en ze dacht er zeker 3 gezien te hebben maar het bleken er uiteindelijk 5!
Met hulp van Mieke en Marja hebben we het nest bekeken en na de nare berichten over de 8-ling konden we nu gelukkig constateren dat we opnieuw een op het eerste oog gezond nestje hebben met babies rond de 200 gram.
Het zijn 2 meisjes, Ruby en Rox, en 3 mannetjes: Ravi, Rollz en Rumi.

Helaas… ook de twee overgebleven hummeltjes van de achtling, Bonnie en Bertje zijn overleden
4 september:

Pesto

Vandaag zijn binnengekomen: een moeder met 4 jongen uit Berkel, en een egeltje
uit Nootdorp.
Mamma Pilar 1096 gr met Pistache 160gr, Pasta 200gr, Pecan 185gr en Pesto 193gr, komen uit Berkel en Rodenrijs, gevonden in een zak met Pokon bij een kwekerij, moeder had daarin een nest gemaakt. Er kwamen vliegen op hun mest af
en ze konden daar niet blijven. Ze zitten nu in de revalidatie. Het zijn mooie
egeltjes, mams ziet er ook goed uit. Mest wordt bewaard.

Rosie,vr, 858gram, gevonden in Nootdorp, mevrouw was bezorgd dat ze een nestje
had, bij het nakijken zagen we opgezette tepels, de vindster gaat zoeken naar
een nestje. De egel is wat sloom en apathisch, rolt zich bij oppakken wel op
maar maakt een slome indruk, temperatuur was wel goed. Ook zaten er vliegen bij,
we konden geen eitjes ontdekken. Ze mag voor haar grootte zwaarder wegen, had
wat ingevallen flanken. Ze ligt nu in de ziekenboeg. Mest wordt bewaard.

Helaas ook slecht nieuws, vooral over de achtling. Er zijn er nog maar twee in leven en het gaat niet geweldig met ze. Bonnie en Bertje leven nog. Bella, Bianca, Bruno, Billy, Boy en Bartje zijn niet meer.

Ook Rolette, het egeltje van 112 gram dat zondag binnenkwam, is in de nacht van zondag op maandag overleden.

3 september:
Eind van de middag werd Natasja gebeld door Ruud uit Leiden die ook in juni Kroontje bij ons heeft gebracht. Hij had weer een egel gevonden en maakte zich zorgen. Gelukkig was hij bereid hem te komen brengen. Het gaat om een superzwak egeltje van 228 gram, gevonden in Park Cronesteyn, Leiden. Hij zat onder de teken, vlooien en myasis en was zeer apathisch. Toen Natasja op t punt stond Marja te bellen kwam zij al binnen en moesten ze flink aan de slag.
Na een infuusje, madenstofzuiger, teken verzamelen , een vlooienbad en met wat masseren en stimuleren om te zorgen dat Ernie -want zo heet hij- er niet tussenuit zou knijpen ging de telefoon alweer en werden een moeder en baby aangekondigd door DA Woerden.

Moeder Flurry was verstrikt geraakt in dat spul wat je om een kadootje kunt doen. Zo’n feestlint. Niet zo feestig want het was gespleten en gerafeld en rond haar linker schouder gaan zitten. Het zag er naar uit, maar toen we aan de slag gingen leek t zowaar mee te vallen want t leek alleen rond de stekels te zitten.

Flurry verstrikt in feestlint

Moeder was zeer stijf opgerold en was ons behoorlijk zat maar haar dochter Happy, ongeveer 4 of 5 weken oud, was zo’n leuk en vrolijk gezellig ding dat we de avond op een fijne manier konden afsluiten. Mama kreeg een pijnstiller en is met dochterlief geïnstalleerd in de ziekenboeg. Ze zijn Flurry en Happy genoemd omdat Marja en Natasja allebei nog niet gegeten hadden (het was inmiddels na 20 uur) en ze McDonald’s-visioenen hadden. Ernie zit in thuiszorg. De kans dat hij het redt is minimaal.

Vandaag binnen gebracht:
Edward: manneke van 126 gram. Afkomstig uit Leiden. Had vlooien. Ging al eten nadat hij even op een warmtemat had gelegen.
Rolette: meiske van 112 gram. Onderkoeld, vlooien en vliegeneitjes bij haar kontje. Afkomstig uit Pijnacker. Buurtbewoners hadden haar melk gegeven, niet wetende dat dit heel erg slecht is voor egeltjes. Rolette’s toestand is zorgwekkend. Ze heeft Ringers lactaat gekregen en ze ligt op een warmtemat.

Helaas is de kleinste van de achtling vanmorgen overleden. Billy kreeg steeds minder belangstelling voor zijn voeding en zijn conditie ging achteruit.Hoewel hij ietsje aangekomen was de laatste dagen , heeft hij het toch niet gered.  Bertje heeft gelukkig geen prolaps meer gekregen. Dus hopelijk gaar hij het wel redden .Duimen maar!

2 september:
Nog een kleintje van de 8-ling had een darmprolaps. Alvorens naar de spoedkliniek te rijden, is Natasja met het diertje naar Karin gegaan omdat zij inmiddels veel ervaring heeft opgedaan wb deze aandoening. Het  is haar gelukt om de prolaps van Bertje terug te duwen. Echt fantastisch om te zien!
Hij is nu even bij aan t komen bij Karin thuis waar hij een homeopathisch middel tegen krampjes krijgt in wat ORS zodat hij hopelijk niet naar de spoedkliniek hoeft.

1 september:

Kastanje

Vandaag binnen gekomen via dierenambulance Woerden: Kastanje.
Kastanje is een reuzenbaby. Zijn oogjes zijn nog niet open, hij heeft geen tand in zijn mond en nog geen haartjes, maar hij weegt wel 124 gram.
Hij heeft ook reuzenpech. Hij is niet alleen zijn moeder kwijt, hij is ook nog eens gebeten door een hond. Geen wonder dat hij ontzettend gestresst is en bokt en blaast bij de geringste aanraking. Bij zijn koppie en bij zijn kontje zijn er wonden van de tanden. Gelukkig zijn ze niet heel diep en zaten er geen vliegeneitjes of maden in. Voor alle zekerheid is hij even naar de dierenarts gebracht. Kastanje krijgt een pijnstiller en een antibioticumkuur. Hij staat al wel op de facebookpagina van de dierenarts.

Eén van de kleintjes van de 8-ling had gisteren een flink stuk darm er uit geperst. Karin slaagde er eerst in het merendeel weer op zijn plek te krijgen, maar het schoot er weer uit. Bovendien leek een stukje darm al beschadigd.
Een bezoek aan de Spoedkliniek bevestigde de diagnose. Gezien de conditie van de egel is besloten tot euthanasie. Het egeltje is geregistreerd als Bartje.