We zijn als Egelopvang Zoetermeer dankbaar voor de publicatie op In de buurt | Zoetermeer, waarin aangeven wordt op welke manier je egels kunt helpen tijdens deze lange hete periode.

Egel Zoetermeer

Egel van Egelopvang Zoetermeer. Foto: indebuurt Zoetermeer

Het heeft al weken niet geregend en het kwik staat al lange tijd boven de 25 graden. Niet alleen de planten hebben eronder te lijden, ook de dieren hebben het moeilijk. Egelopvang Zoetermeer luidt de noodklok omdat steeds meer Zoetermeerders oververhitte egels op straat vinden.

De volwassen egels liggen languit in de zon en soms loopt er water of schuim uit de neus of het bekje.

Op een dag 25 telefoontjes

Bij Egelopvang Zoetermeer stond afgelopen weekend de telefoon roodgloeiend. Op een dag kwamen er wel 25 telefoontjes binnen van verontruste Zoetermeerders die egels languit hadden zien liggen. Volgens de opvang hebben de egels heel veel last van de warmte en de droogte en rollen ze zich niet op. ‘Ze liggen in tuinen, op de stoep, op straat: echt overal’, lezen we op Instagram.

Dit kun je doen

Zie je een egel op straat die het overduidelijk zwaar heeft? Je kunt het beestje helpen door te zorgen voor een koele plek. Maak daarvoor in de schaduw de grond nat en leg daar de egel op. Zet daarnaast een flinke bak met water en laat het dier ongeveer 1 tot 2 uur bijkomen. Een egel til je op met handschoenen, met behulp van een handdoek of iets anders dat de handen beschermt.

Extra tip: zet wat extra bakjes water in de tuin voor de egel en vergeet niet regelmatig het water te verversen / bij te vullen. Mocht de egel toch niet bijkomen of bij twijfel, bel dan Egelopvang Zoetermeer via 06-28412700.