Nog maar net was de crowdfundingactie voor een zuurstofkooi voor benauwde egels op de site van Stichting Dierendonatie geplaatst, of het benodigde bedrag was al binnen. Wauw! Daar zijn we gewoon even stil van…

zuurstofkooi voor benauwde egels

De egelopvang in Zoetermeer krijgt vaak egeltjes binnen die benauwd zijn. Bij milde benauwdheid heeft de opvang de tijd en middelen om de onderliggende oorzaak te behandelen. Helaas komen er ook af en toe stikbenauwde egeltjes binnen en niet altijd is een dierenarts direct beschikbaar. Een zuurstofkooi is dan een welkom hulpmiddel om de benauwde egels makkelijker te laten ademen tot er een dierenarts is.

Een zuurstofkooi is een afgesloten hokje waar een hoge concentratie zuurstof ingeblazen wordt. Gewone lucht, die we allemaal inademen, bestaat voor ongeveer 1/5 uit zuurstof. In een zuurstofkooi kan dat zoveel zijn als bijna alleen maar zuurstof (95%). Hierdoor hoeft een egeltje veel minder lucht naar binnen te zuigen om toch voldoende zuurstof te krijgen.

Een zuurstofkooi kan dus het verschil maken tussen leven en dood. Wij zijn blij dat deze langgekoesterde wens nu werkelijkheid wordt dankzij de gulle donaties via de actie op Stichting Dierendonatie.